10 нон-фікшн книг для тих, кому не треба йти до школи

Вас не цікавлять «бектускульні» розпродажі, бо документ про освіту вже гордо лежить на поличці. Та навчання – процес, що триває протягом всього життя. Почніть осінь з індивідуальної програми самоосвіти від Yakaboo.

Хоч міф про 10% мозку, що ми задіюємо, вже давно спростований, лишається фактом потенціал нашого «процесора», про який ми не завжди знаємо. Здатність краще засвоювати нові знання, обробляти та аналізувати «вхідну» інформацію, ставити та втілювати амбіційні цілі, врешті, приймати рішення, які змінюватимуть світ довкола. Навіть мета про 100 книг на рік вже не здається такою нереальною, як раніше!

І найкраще те, що не треба, подібно до кіношних героїв, шукати диво-таблетки. Всі інструменти, необхідні для апгрейду, вже вбудовані. А відповіді на те, як їх задіяти, підкаже визнаний коуч з персональної ефективності.

З моменту, як ми навчилися читати, вже встигли пропустити крізь свідомість сотні підручників, енциклопедій та художніх книжок. Щодня увагу захоплюють цікаві статті або медіа, ми знайомимося з новими людьми та обмінюємося гігабайтами даних в різній формі.

Як за ціле життя нам вдається вмістити в собі стільки інформації? Силою забування того, що мозок вважає неважливим. І якщо не відпускати її на самотік, можна навчитися концентрації, осягати найскладніші дисципліни, і зрештою, стати «ефективним мислителем».

«Якби те, що відомо зараз, мені хтось відкрив у 20 років». Вік, коли все здається можливим, але кожен крок може призвести до непоправного. Як зберегти в собі рішучість та унікальне бачення світу? Підказує стендфордська професорка нейронаук, в книзі, що створила для свого сина, а присвятила цілому поколінню.

Втім, навіть якщо ви перетнули двадцятирічний рубіж, і роки навчання вже давно позаду, креативне мислення без страху помилок – атрибут рішучих змінотворців будь-якого віку.

Поки світ рухається до розуміння, наскільки важливим є баланс між роботою та життям, діти єльських професорів Емі Чуа та Джеда Рубенфельда прокладають шлях до успіху ціною вільного часу, розваг, а інколи – навіть сімейних свят. Наполегливість, здатність діяти в складних умовах, відмову від сьогоднішніх бажань заради успішного майбутнього часто приписують людям, які, зрештою, досягають непересічних цілей.

Та чи варті досягнення тих жертв, на які готові піти заради них? Автори зізнаються, що цей шлях не гарантує щастя. Але тим, хто наважиться, допомагатимуть «три сили».

Людино зі смартфоном, хто ти без нього?

Маючи доступ до всіх знань світу на відстані руки, ми переоцінюємо власну обізнаність про те, як влаштований світ. Відчуваємо себе експертами з економіки, ведемо політичні дискусії. Натомість, можемо не знати найпростішого. Наприклад, принцип роботи блискавки на одязі.

Не піддатися «ілюзії знання» важко. Саме тому так необхідно мати справжнє уявлення про те, що ми знаємо насправді, що варто «підтягнути», чого здатні навчити інших. Зрештою, саме колективний розум і сучасні технології дозволяють нам бути там, де ми є зараз.

Книга-переосмислення поняття альтруїзму. Чи втрачають щось ті, хто відмовляється від власних інтересів заради інших? Так. Чи здобувають вони щось натомість? Так! Адам Грант, доктор психології та автор, розкриває цей феномен в своєму черговому бестселері.

«Давати і брати» пояснює, як розвивати альтруїстичні риси, при цьому не стаючи «килимком для ніг». Як взаємодіяти та формувати групову динаміку в колективі, чи то компанія, організація, навчальний заклад. А викладачам буде корисний розділ про те, як подолати професійне вигорання.

Вміння вчитися та засвоювати інформацію так, щоб вона була корисною роки поспіль, входить до топу найцінніших новичок. І в тому, щоб здобути їх, немає нічого складного.

«Наука успішного навчання», на думку когнітивних психологів та авторів книги, – це доступні кожному принципи та стратегії. Заради них доведеться зробити те, чого просять в кожному університеті на початку року: забути все, що ви знали раніше. Хоч в цьому випадку мова не про самі знання, а методи їх засвоєння. Тепер ви зможете економити час на перечитуванні одного матеріалу кілька разів, бо вже доведено, що є кращі способи його запам’ятати. А все, що зберігалося в пам’яті раніше, складатиме цілісний пазл з новою інформацією.

Вже виросло ціле покоління людей, які не пам’ятають світу без інтернету. Ті ж, хто доросліше, адаптуються до змін, незворотних та лякаючих.

Змінюються системи, що працювали десятиліттями. Змінюємося й ми, підлаштовуючи свої життя під нові принципи їх функціонування. Та має бути межа, за якою ми досі лишаємося собою, і собі належимо. «Сьоме чуття» допоможе зрозуміти, де вона пролягає. І водночас задіяти всі переваги, які властиві нашому інформаційному століттю.

Світ, який ми знаємо, утворився не за один день, і методом проб та помилок. Перші вели до розвитку, другі – його координували у вірному напрямку. Іншими словами, і живі істоти, і речі, і явища, що їх поєднують, пройшли довгий процес еволюції, який триває досі.

Наша сьогоднішня культура і суспільство, наука і технології визначають, якими ми будемо завтра. І відповідальністю за ці рішення лежить не на таємничій вищій силі. Ми самі – і творіння, і співтворці. Науково доведено.

Порція натхнення для кожного, хто ціпеніє при самій думці про складний іспит чи приписує собі схильність виключно до гуманітарних чи точних наук. Сама авторка, Барбара Оклі, зізнається, що з дитинства боялася чисел та рівнянь, доки врешті не стала викладачкою інженерних наук. Виявилося, справа не в математиці, а в способі навчання. А навчання, як з’ясувалося, процес цікавий та творчий, якщо ставитися до нього відповідно.

Книга буде корисною не лише для учнів та студентів, а для всіх спраглих до знань, навіть в найнеочікуваніших для себе галузях. Викладачі ж з її допомогою можуть перетворити навчальну рутину на сповнену розваг та креативності.

112 thoughts on “10 нон-фікшн книг для тих, кому не треба йти до школи

    Залишити відповідь