10 науково-популярних книг для тих, хто хоче знати все на світі

Усіх читачів можна поділити на два типи: одні більше люблять літературу, що вражає поетичністю, метафоричністю та письменницьким талантом автора; інші – шукають у книгах нових знань. Саме для другого типу ми й підготували добірку найцікавіших науково-популярних книг. Кожна з них – це практично ще одна освіта, яку ви можете здобути самостійно за кілька вечорів уважного читання.


05_20_04

Ася Казанцева «Хто б міг подумати! Як мозок змушує нас робити дурниці» та «В інтернеті хтось помиляється!»


Ася Казанцева – російська журналістка та письменниця, що займається популяризуванням науки. У своїх статтях та книгах Ася пояснює складні теми просто та доступно. У Казанцевої вийшло (і перекладено на українську мову) дві книги: «Хто б міг подумати! Як мозок змушує нас робити дурниці» та «В інтернеті хтось помиляється!». Перша розповідає про головні біологічні «пастки», що заважають нам жити щасливо; друга вчить аналізувати інформацію та відрізняти правду від брехні.

Що таке «хімія любові»? Чи відрізняється чоловічий мозок від жіночого? Чи шкідливо їсти м’ясо? Як позбутися поганих звичок? Авторка дає відповіді на ці та низку інших дискусійних питань та доводить: «Інтелект – це дуже привабливо».


05_21_04

Дік Свааб «Ми – це наш мозок»


Дік Свааб – нідерландський нейробіолог, один з головних дослідників мозку у світі. Його книга про найголовніший орган нашого тіла стала справжньою сенсацією. Свааб доводить, що наш характер та схильності формуються ще в утробі матері та, загалом, саме мозок, а не «свобода волі» керують нашим життям.

Нейробіолог міркує над низкою важливих тем. Наприклад, намагається пояснити природу щастя. Розповідає про еволюційні переваги релігії, дію наркотиків, причини агресії, виникнення підліткової закоханості, вплив матері на дитину. «Ми – це наш мозок» – книга для людей, що сприймають світ раціонально та шукають наукові відповіді на питання, що постійно виникають.


05_22_04

Юваль Ной Харарі «Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього»


Юваль Ной Харарі – професор кафедри історії Єврейського університету в Єрусалимі. Його книга «Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього» – ґрунтовне дослідження, що ламає низку стереотипів. Ця книга недаремно стала світовим бестселером № 1 за версією New York Times та вийшла у лідери продажів інтернет-сервісу Amazon.

Автор пропонує поміркувати над альтернативним ходом історії та дає свої відповіді на низку «чому?». Наприклад, чому саме Людина Розумна перемогла у боротьбі з древніми родичами, чи чому зруйновані імперії і досі впливають на наше сьогодення. Книга сподобається навіть тим, хто не любив уроки історії та біології в школі, адже Юваль Ной Харарі відмовляється від сухої хронології та пропонує своїм читачам захопливу мандрівку планетою Земля від Великого вибуху до наших днів.


05_23_04

Деніел Канеман «Мислення швидке й повільне»


Деніел Канеман – американо-ізраїльський психолог, що досліджує теорію прийняття рішень та поведінкову економіку. У 2002 році отримав Нобелівську премію з економіки «за розуміння комплексного підходу до психологічних досліджень в економіці, особливо відносно суджень та прийняття рішень в умовах невизначеності». Його книга «Мислення швидке й повільне» є результатом більше як десяти років роботи з Амосом Тверскі.

«Мислення швидке й повільне» – бестселер New York Times та Amazon, книга року за версією The Wall Street Journal, The Economist та New York Times Book Review. У ній Деніел Канеман пише про принципи роботи нашого мозку, роль емоцій, неусвідомлених дій та інтуїції. Автор вчить приймати правильні рішення навіть за умов невизначеності. Психолог розповідає, як розпізнавати власні помилки та керувати вибором.


05_24_04

Елізабет Колберт «Шосте Вимирання»


Елізабет Колберт – американська журналістка, оглядачка The New Yorker, що за свою книгу «Шосте вимирання» отримала Пулітцерівську премію. Формуючи рейтинг ста найкращих нон-фікшн книг в історії, The Guardian поставив на перше місце саме «Шосте вимирання».

Для того, аби зрозуміти, що може очікувати на Землю, авторка побувала на всіх континентах, поспілкувалася з сотнями експертів та простих людей, своїми очима побачила, у якому стані зараз наша планета. Елізабет Колберт попереджає, що якщо вимирання видів продовжуватиметься тими ж темпами, що зараз; а стан екології не покращиться, то у людства не надто хороша перспектива.


05_25_04

Мартін Форд «Пришестя роботів. Техніка і загроза майбутнього безробіття»


Мартін Форд – американський футуролог, що одним з перших почав говорити про стрімкий розвиток штучного інтелекту. Тепер з цим згодні всі, а отже не зайвим буде звернути увагу на нові передбачення Мартіна. У книзі «Пришестя роботів. Техніка і загроза майбутнього безробіття» автор переконує, що невдовзі роботи заберуть роботу у представників багатьох професій, таким чином змінивши ринок праці та розподіл доходів.

Ця книга варта уваги всіх, хто тримає руку на пульсі сучасності. Адже роботизація – це незаперечний крок розвитку нашої цивілізації і потрібно розуміти, до яких наслідків вона може призвести.


05_26_04

Річард Докінз «Егоїстичний ген»


Річард Докінз – англійський біолог, один з головних популяризаторів науки сьогодення, засновник поняття «мему». Книгу «Егоїстичний ген» він видав ще у 1976 році. Втім, ця праця не втрачає своєї актуальності і тепер.

Річард Докінз розглядає еволюцію як еволюцію генів та розповідає, яким чином саме гени керують нами. «Ми є машинами для виживання — самохідними роботами, що сліпо запрограмовані на збереження егоїстичних молекул, відомих як гени» – стверджує біолог.


05_27_04

Роб Найт, Брендан Бюлер «Прислухайтесь до свого організму. Вплив крихітних мікробів»


Всередині і зовні людського тіла знаходиться близько сотні трильйонів клітин мікробів. Вражає, правда? Наївно було би думати, що вони жодним чином не впливають на наше життя. Піонер в галузі дослідження мікробів людини Роб Найт та науковий журналіст Брендан Бюлер розглядають наше тіло під мікроскопом та розповідають про нього чимало цікавого.

«Прислухайтесь до свого організму. Вплив крихітних мікробів» – книга, яка допомагає уважніше ставитися до свого здоров’я. Адже, на думку її авторів, мікроби впливають на нас більше за гени.


05_28_04

Мічіо Кайку «Майбутнє розуму. Наукові спроби осягнути, вдосконалити і підсилити інтелект»


Мічіо Кайку – американський науковець японського походження, футуролог, професор теоретичної фізики. Автор численних наукових бестселерів, серед яких і «Майбутнє розуму». В цій книзі Кайку зосереджує свою увагу на людському мозку. Автор розповідає про найбільш сучасні дослідження з  нейробіології та фізики. Професор не тільки пише про принципи роботи мозку, а й припускає, як змінюватиметься наш розум під впливом технологій майбутнього.

Телекінез, пряме спілкування з комп’ютером, імплантація нових навичок безпосередньо в мозок, відеозапис снів та спогадів, керування думками… – так, на думку Кайку та інших науковців, виглядатимуть перспективи розвитку нашого мозку. Та чи ми готові до таких змін? – пошук відповіді на це питання та безліч інших можна знайти у книзі футуролога.


Читати: Marketing.Pr.Digital. Що радять читати спікери ВШК?

Читати: Долина богів. Історії з Кремнієвої долини. Уривок із книжки

Читати: 12 біографій відомих людей, які надихають на нові звершення

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

10 thoughts on “10 науково-популярних книг для тих, хто хоче знати все на світі

    Залишити відповідь