«Випадкові наречені», «Бунгало» та «Сафарі на щастя»: 10 любовних романів, які варто прочитати під час відпустки

Кортить сісти на березі моря та почитати щось романтичне? Чи, можливо, забратися на Піп Іван? Байдуже, які у вас плани на літо. Книжки не будуть вередувати і поїдуть з вами будь-куди. Затишні чи бурхливі любовні історії, розбите серце чи тіло, шалені емоції чи сафарі на щастя — вибирайте самі. Стосик новеньких романів про кохання уже чекає.

Випадкові наречені

Крістіна Лорен

Ця книжка миттєво стала бестселером The New York Times. Чому? Слухайте!

Жили собі дві сестри-близнючки. Такі схожі зовні, але відрізнялися всім, рисами характеру та навіть вдачею.

Олів не щастило ще змалечку. Якось вона застрягла в автоматі з іграшками і про це говорили всі, навіть йшлося на шпальтах місцевих газет. А коли подорослішала, то труднощі її спіткали і в кар’єрі, і в особистому житті.

Емілії ж — завжди таланило. Навіть весілля з красенем нареченим їй вдалося оплатити завдяки численним виграшам в інтернет-конкурсах. Уявляєте? Вона — та щасливиця, що збирає подарунки, поки ви мрієте виграти хоча б один раз. Утім, під час весілля щось пішло не так. Гості та молодята отруїлися. Ця халепа не зачепила лише Олів та Ітана, які з першого погляду не сподобалися одне одному.

І як ви думаєте, що сталося далі? Щоб не марнувати оплачений молодятами медовий місяць на Гаваях, ці двоє вирушають замість них. Чи вдасться їм подолати взаємну неприязнь? Чим закінчиться ця мандрівка?

Скоріше читайте!

Теплі історії про справжнє. Як бути щасливим попри все

Ольга Саліпа

Минулого року Ольга Саліпа завдяки своєму роману «Оля» отримала гран-прі в номінації «Романи» міжнародного конкурсу «Коронація слова», а цього — потішила новинкою.

Під палітуркою зібрано 26 теплих історій про найсвітліше та найсолодше, що є в житті, — про кохання, що долає всі перешкоди, про міцну родину та щирість людських душ. Через свої оповідання авторка немов промовляє, що світ — прекрасний, а життя — чудове, тому варто насолоджуватися цим. Вони вчать знаходити промінці сонця навіть там, де, здавалося б, суцільна темрява. Усі історії, що тут описано, — реальні. Можливо, одна з них сталася з вашими знайомими чи сусідами.

Книжка зігріє вас у будь-яку погоду та заспокоїть, з яким би настроєм ви її не відкрили. Залишається лише взяти чашку чаю чи какао та поринути в затишну атмосферу.

Вибачте, на мене чекають

Аньєс Мартен-Люган

У своїй новинці французька письменниця Аньєс Мартен-Люган розповідає про молоду перекладачку Яель. Її історія здається достатньо знайомою, наче ви про схожу чули від подружки чи подружки подружки.

Душа компанії, енергійна та життєрадісна дівчина, що мріяла про подорожі з рюкзаком за плечима, перетворилася на кар’єристку, у якої ніколи немає вільної хвилини, а робота завжди на першому місці. Пожертвувавши взаєминами з близькими та особистим життям, головна героїня стрімко та впевнено крокує до своєї мети. І здається, що все ідеально складається. За 10 років роботи в агентстві Яель кардинально змінила свій стиль життя, раціон, звички та одяг, вона переглянула свої пріоритети та мрії. Що трапилося з тією мрійницею? Чи збурить її життя іскра кохання?

Спойлер — на героїню чекає переломний момент, що внесе свої корективи.

Бунгало

Сара Джіо

Мабуть, ви вже читали один із романів Сари Джіо — «Ожинова зима», «Фіалки в березні», «Остання камелія» чи «Я кохатиму тебе завжди»? Нещодавно вона потішила виходом новинки. Усі її історії не просто романтичні, а наділені заплутаним сюжетом з елементами детективу.

Енн Келловей неочікувано отримує листа від незнайомки, що повертає стареньку у далеке минуле, у 1942 рік. Вона згадує свою молодість і розповідає онуці Дженніфер свою історію, а водночас і нам. Тоді головній героїні здавалося, що її долю вже визначено — вона заручена з Джерардом Ґодфрі, який її кохає, і бачить щасливе спільне майбутнє. Але за кілька тижнів до весілля Енн разом з подругою Кітті йде на фронт медсестрою. Там, на Бора-Бора, її охоплює пристрасть до солдата Вестрі Ґріна. У покинутому бунгало, де колись працював відомий митець, а тубільці вважали проклятим місцем, закохані створили свій маленький затишний світ. Це — оаза посеред кривавих баталій.

Однак війна закінчилась, а їм обом довелося повернутися до звичного життя. Перед ними постав вибір — бути разом попри все чи залишити в пам’яті світлий спогад про почуття. Що вибрали закохані? Чи дійсно на фронті Енн стала свідком злочину? Як ця подія вплине на її майбутнє? Заплутаний сюжет і драма змусять вас запам’ятати цей роман надовго.

Лора. Історія одного божевілля

Дарина Гнатко

Події роману відбуваються у дореволюційному Кременчуку. Заможний заводчик і фабрикант Владислав Войтович гине від руки дружини, а його дочка і спадкоємиця божеволіє. Щось незбагненне відбувається з молодою панною Ларисою, яку всі називають Лорою. Її скрізь ввижається померлий батько. А ще вона закохалася в Олександра, нареченого власної кузини. Здається, що це палке, але заборонене, почуття гамує божевілля героїні. Заради нього вона готова на все. Можливо, навіть позбутися суперниці?

Лору звинувачують у вбивстві, якого вона не вчиняла. І лише одна людина може врятувати дівчину від цілковитого божевілля. Чи є у нашої героїні шанс? Чи справді вона вбивця? Сюжет роману інтригує.

Ми вже непридатні

Стейсі Крамер

Ще вчора вона була випускницею, перед нею відкрилося багато можливостей, а сьогодні вона — каліка.

Джина мріяла про навчання в Єльському університеті. У неї любляча сім’я, молодша сестричка, друзі і симпатичний хлопець. Але у день випускного все змінюється. Старе життя зазнає краху, але починається новий етап. Що сталося? На вечірці головна героїня дізнається, що хлопець їй зраджує. Розпач затьмарює очі і вона сідає за кермо в нетверезому стані. Відвернути фатальну аварію не можливо.

Тепер Джина назавжди прикована до інвалідного візка. Здається, що її життя закінчилося і нічого хорошого вже не станеться. Утім, здається, з’явився шанс почати все спочатку? Чи натрапить вона на стежку з безвиході? Що допоможе головній героїні віднайти сенс життя — справжнє кохання, нові друзі чи неймовірні пригоди? Читайте в книжці!

Твоя М.

Ірина Жураковська

Авторка описує долю двох вісімнадцятирічних дівчат — українки Марини та німкені Марії. Перша приїхала працювати до Парижа, а друга — на навчання. Але обоє покладають надію знайти тут своє щастя.

Марія знає, чого хоче від життя: займатися наукою, грати на скрипці та знайти справжнє кохання. А Марина знає лише те, чого хоче уникнути – працювати все життя офіціанткою та мати справу зі своїм батьком. Але вони обоє юні і в місті кохання, тому новим знайомствам, дружбі і любові — звісно ж, бути. Повідає Ірина Жураковська й про майбутнє дівчат. Цікаво, що в історію життя Марини вплетена Революція Гідності, війна та волонтерство.

Книжка не лише про кохання, а про пошук себе, дружбу, про стереотипи, любов у різних її проявах, про біль і втрати, про самотність, материнство і геть крапельку — про квантову фізику.

Сафарі на щастя

Світлана Талан

Авторку цієї книжки — Світлану Талан — удостоєно звання «Золота письменниця України». Її новинка розкриває одразу три історії, долі трьох жінок, яких зрадили найдорожчі у світі люди. Йдеться про Марусину, Оресту та Любаню. 

Марусину обманув Ростислав. Вона віддано чекала його з армії, а хлопець повернувся з іншою. У розпачі дівчина кидає все та відправляється до Данії на заробітки. Марусина робить усе, щоб добитися успіху та повернути Ростислава. Але чи потрібен він буде їй, коли вона здобуде те, до чого так прагнула? Ореста та Любаня також подалися до Данії у пошуках щастя.

Ці троє жінок там, на чужині, стали янголами-охоронцями одна для одної. Чи вдасться їм віднайти своє щастя? Чого їм це коштуватиме? Не розкриваємо всі відповіді, нехай залишиться інтрига.

Лагідна війна

Джулія Беррі

Дуже символічно, що цю історію розповідає богиня краси, любові та сексуальності Афродіта. Саме її письменниця Джулія Беррі перетворила на оповідачку людських історій.

Четверо героїв — Гейзел, Джеймс, Обрі та Колетт — постають під пильним поглядом Олімпу, адже саме там боги вирішують їхню долю. Ці четверо надзвичайно різні та всіх застала війна. Талановита піаністка з Лондона. Хлопець, який замість втілення заповітної мрії у життя — стати архітектором, потрапляє на фронт. Серед них і король регтайму та імператор джазу. А ще бельгійська сирота з неперевершеним голосом. Події роману розгортаються у роки Першої та Другої світових воєн. Історія наших героїв сповнена викликів і втрат, сподівань і невдач, горя та пристрасті. Попри всі жахи війни кохання подолає труднощі та загоїть всі рани, адже сама Афродіта взялася вершити долі Гейзела, Джеймса, Обрі та Колетт.

До речі, роман номіновано на низку премій — Audie Award у категорії «young adult» (2020), Amelia Elizabeth Walden Award (2020), «Вибір читачів» на Goodreads у категорії young adult (2019).

Пристрасть

Джанет Вінтерсон

Цей роман входить до списку BBC «100 романів, які створили сучасний світ», а ще його відзначено премією Джона Левеліна Різа. Але це не класична любовна історія, а щось більше. Джанет Вінтерсон робить ключовою пристрасть, яка у кожного героя своя.

Події роману відносять нас у Європу часів наполеонівських війн. Французький солдат Анрі працює на кухні Бонапарта та просто боготворить його. А в цей час недружна армія полководця вже починає розпадатись. Ось і юний Анрі, позбувшись ілюзій, хоче дезертирувати з нечисленної армії. Раптом він знайомиться з Віланель. Хто вона — ця загадкова венеціанка? Наш герой, звісно ж, закохується в неї по самі вуха. Пристрасть штовхає його на нерозважливі вчинки та пошуки пригод, що, немов лабіринт, заведуть його в непролазні хащі.

У романі майстерно поєднано реальність і фантазію, мрію та уяву, міф, факти та модернізм. Важко навіть словами це передати. Просто читайте!

Авторка: Любов Ляшко