10 книжок, які руйнують стереотипи

У психології стереотипами називають сукупність певних уявлень, думок, висновків про світ, довкілля, людей. У «піраміді ненависті» гендерні, релігійні та соціальні стереотипи та упередження займають «почесне» перше місце. А що про це кажуть книжки? Як і люди, книжки бувають різними. Сьогоднішня добірка для учасників весняного бінго і не лише — про книжки, які здатні побороти бар’єри і допоможуть під іншим кутом подивитись на звичні речі.

Принцеса+принцеса. Довго і щасливо

Кейті О`Нілл

 

Дитяча книжка, яка викликала неабиякий шквал обговорень у суспільстві і на порталі Yakaboo, де читачі залишили більш ніж 50 рецензій

«Добра, дотепна і щира історія» – як її описують автори. «Нівелює інститут сім’ї та авторитет батьків, деформує біологічно обумовлений образ сім’ї – жінки та чоловіка», – кажуть деякі українці. 

Про що ж, насправді, книжка?  Комікс «Принцеса+принцеса» навчить приймати себе такими, якими ми є, знаходити вихід із складних життєвих ситуацій (бо ж принцеси – це не лише ніжні створіння) та намагатись стати не краще ніж, хтось інший, а кращою версією себе. 

 

(НЕ) помітні

Іван Байдак

Іван Байдак написав книжку, яка має стати настільною. Бо навчить розумінню, що кожна людина на планеті унікальна, неповторна і не схожа на інших. 5 історій «особливих» людей, кожен із яких хотів би злитись з натовпом, аби не виділятись, але у цьому самому натовпі ловить на собі погляди інших.

Тому простіше обрати відлюдькуватість, ніж у тисячний раз пояснювати, що «людина з особливими потребами» – це не коректний вираз. 

Діагноз – це не вирок, а тіло людини – це ще не сама людина.

Покінчи з «хорошою дівчинкою». Як переписати застарілі правила, відкрити в собі джерело сили і творити наповнене життя

Махо Мольфіно

 

Переважну більшість із нас вчили бути «хорошими», але мало кого вчили бути сильними: робити те, що хочеться саме нам; спілкуватись так, «як треба», і вважати розкішшю можливість обирати – спілкуватись з кимось чи ні; бути красивою, аби подобатися собі, а не для того, щоби відповідати чиїмось канонам краси.

Це все має вплив на самооцінку, роботу і кар’єру, сім’ю і навіть фізичне здоров’я. Тож, варто покінчити з усіма стереотипами про «хорошу дівчинку».

Бути окей. Що важливо знати про наше здоров’я

Дарка Озерна

Реальність України 21 століття: про психічне здоров’я говорити не прийнято і соромно. Бути психічно нездоровим і психічно хворим – це одне і те ж саме. 

В книжці Озерної показано як  як працює мозок, як його заряджати, які процеси впливають на нашу психіку та чому важливо вчасно розпізнати гормональні бурі.
 
Про реалії нашої країни, найпопулярніші міфи та їх спростування у одній книжці

Хлопчики Джо

Луїза Мей Олкотт

 

Класичний приклад художньої літератури – 3-тя частина бестселера Луїза Мей Олкотт «Маленькі жінки» та «Маленькі чоловіки». Які стереотипи здатна зруйнувати вона?

Знову ж, повернемось до гендерних: якими мають бути «справжні жінки» та «справжні жінки» та чи здатні жінки з нестандартним для своєї епохи мисленням, виховати чоловіків, які не будуть виділятися з натовпу?

Чи, може, навпаки, саме таких чоловіків вони і намагаються виростити?

Надзвичайно добра історія!

Несподівана радість самотності

Кетрін Грей

 

«Коли вже заміж», «Коли одружишся» , «Коли там дітки», «Коли за другим плануєте»?

Якщо ви жодного разу в житті не чули такі питання, то вам, швидше за все зараз п’ятнадцять, або вам дуже-дуже пощастило. Традиційна сімейна культура у нас – це мама-батько-діти. А все, що виходить поза цим трикутником, сприймається складно. Якщо ж вам добре і самій/ому,  самотність – це не вирок і ви вже зараз розумієте це, чи шукаєте аргументи для себе та соціуму, то вже знаєте яку книжку варто було б прочитати.

Авторка вчить передусім обирати себе та доводить, що самотність — це не вирок, а стосунки та шлюб не є гарантією щастя.

Щасливі люди читають книжки та п’ють каву

Аньєс Мартен-Люган

Нехай назва не вводить вас в оману! Зміст книжки сильніший, ніж її назва: життя не закінчується після втрати навіть найближчих людей. Навіть якщо коханий був сенсом життя а донька цілим всесвітом, навіть якщо опустились руки і немає нічого яскравого чи світлого – життя може змінитись. 

Буде радість і буде кохання ще, буде надія і віра в себе ще. Книжка, яка залишить дуже хороший післясмак.


«Світлий шлях». Історія одного концтабору

Станіслав Асєєв

 Концтабори, тортури, полон – це все є і в 21 столітті. І не десь далеко, у країнах третього світу, а за якихось 800 км від столиці. В той час, коли одні запускають в космос ракети, реальні бойовики у нашій країні фізично та морально знищують журналістів, ламають волю та свідомість. 

Який стереотип міняє ці книга? Знімає рожеві окуляри і відображає реалії нашої країни. Прочитайте її. Це буде важко, але це потрібно знати.

Украдені

Валентина Попелюшка

 

Книжка, яка рекомендується підліткам та у список наших рекомендацій вона потрапляє і для дорослих. Головний посил – не втрачайте пильності! Діти зникають щодня, а гостросюжетна книжка це дуже яскраво описує і нагадує, де може чатувати небезпека.

Це книжка-урок: про небезпеку спілкування з незнайомцями, про кіберзлочини, торгівлю людьми і безхатьків, дитячу працю та шкідливі звички, етнічні стереотипи тощо. 

Шалено багаті азійці
Кевін Кван

Рейчел Чу — американка китайського походження, професорка економіки в Нью-Йоркському університеті. Її хлопець Нік — професор історії в цьому ж університеті, а сам із Сінгапуру. Вони кохають одне одного, і Нік пропонує Рейчел разом провести літню відпустку на його батьківщині.

Азія – це бідність, неосвіченість і єдине джерело прибутку країн – туризм. Хоч раз думали так? А насправді, Азія – це 2 світи: один, де люди виживають, інший – де за чаєм обговорюється, акції яких компаній краще продати прямо зараз. 

Книжка «Шалено багаті азійці» – це легкий романтичний роман. Але в сюжет настільки вправно вплетені будні еліти Сінгапуру, що декілька стереотипів про Азію ви зможете розвіяти.

Авторка: Марина Соколова