10 книжок, які читають наші мами. І не тільки

Люди віком 40-50+ набагато більш просунуті, ніж то було з цією ж віковою категорією, скажімо, 20-30 років тому. Вони намагаються ні в чому не відставати від своїх уже дорослих дітей, і штуки типу Uber або TikTok їх не лякають. Та й у плані літератури вони вибагливіші, ніж наші бабусі-дідусі. Стосиком книжок про Анжеліку їх уже не привабиш. Тож в рамках зимового бінго зібрали для вас топ-10 книг, які подобаються нашим мамам. Бо мама, як відомо, завжди знає, що краще.


«Як дати дитині все без грошей і зв’язків»

Дмитро Карпачов

Мама завжди лишається мамою – навіть коли ми, діти, вже виросли. Тому й ніколи не припиняє прокачувати свій мама-скіл.

Книга Карпачова – саме те, що потрібно не лише молодим мамам, а й навіть тим, у кого за плечима вже є певний досвід. Адже це не просто книжка, а практичний тренінг, який навчить по-новому спілкуватися з дитиною, краще її розуміти, а головне, стати для неї авторитетом і справжнім другом.

До речі, сам автор радить не проходити всю книгу за раз, а виділити під кожен розділ (а їх у книзі 7) по одному тижню. І, якщо дотримуватися всіх порад, результат не забариться.

«Дорослих не буває. Історія дорослішання на середині життя»

Памела Дракермен

Ця книга від відомої американської журналістки та авторки  бестселера «Французьке виховання» для тих, хто не так давно перетнув вікову позначку в 40 років або саме готується зустріти свої «sweet 40». Точніше, для тих, кого ця зустріч дещо напружує.

Авторка згадує власний досвід дорослішання. Як, приїхавши до Парижу в тридцятирічному віці, рік за роком звикала, що офіціанти перестають вживати по відношенню до неї молодецьке «мадемуазель» та поступово переходять до більш поважного «мадам». І, звісно, про те, як без якихось душевних страждань їй вдалося пройти своє посвячення в ряди мадам.

Але навіть якщо вам ще дуже далеко до 40 років, прочитати цю книжку все одно буде незайвим. Хоча б для того, щоб більш мудро та зріло ставитися до своїх років, скільки б їх у вас не було – хоч 18, хоч 88.


«У будні і свята»

Дарія Цвєк

В часи СРСР книжки Цвєк були справжнім дефіцитом, а її рецепти переходили з нотатника до нотатника.

Легендарна галицька кулінарка та організаторка кулінарних курсів для дружин чиновників Дарія Цвєк опублікувала першу добірка рецептів в 1961 році. За цей час її рецепти анітрохи не втратили своєї популярності та актуальності.

Книга «У будні і свята» поділена за сезонами та навіть днями тижня і, окрім власне рецептів, доповнена корисними порадами щодо сервірування столу та подачі страв. Тож, якщо бажаєте навчитися добре готувати та радувати своїх гостей, ця книжка точно для вас.

P.S. Невеличка порада – обов’язково приготуйте прикарпатський борщ за рецептом пані Дарії та пригостіть людину, яка вам подобається. Ще не одне серце (ані чоловіче, ані жіноче) не встояло перед цим борщем – перевірено.

«Століття Якова»

Володимир Лис

На уроках історії нас вчили, що сторічний відтинок у історичному контексті – не так уже й багато. Але це як подивитися. Наприклад, могутня Македонська імперія часів розквіту проіснувала лише 25 років, а «єдиний, могучій» СРСР – 69 років.

А от поліський селянин Яків Мех – головний герой роману Володимира Лиса – готується відсвяткувати свою першу сотню років. У його житті було шість країн (Російська імперія, УНР, Польща, СРСР і Україна), три великі любові (Улянка, Зося та Ганзя), два вбивства, які досі не дають спокою, та навіть молода наркоманка Олена, яку дід намагається врятувати зі скрути.

Життя Якова – це жива історія 20-21 сторіччя. Історія, яка болить, часом лякає, але захоплює та ніяк не відпускає аж до останньої сторінки.

 

«Мистецтво відпочинку. Як перевести подих у сучасному світі»

Клаудія Гаммонд

Чи часто по понеділках вам прилітає революційна ідея, що два вихідних для нормального відпочинку – то якийсь сміх? Якщо так, вітаємо – за думкою  блогу Yakaboo, ви нормальна людина.

Але Клаудія Гаммонд вважає, що ми з вами, як і більшість людей на планеті, просто не вміємо правильно відпочивати. Звідси й засилля понеділкових революціонерів. Авторка розглядає десять найбільш популярних способів релаксу (перед телевізором, на природі, за книжкою тощо) та вказує на помилки, які часто заважають нам відновити енергію протягом відпочинку. Саме так, відпочинок теж можна зафакапити. Тож учімося та читаймо, як казав класик.

До речі, мистецтво, садівництво та онлайн-ігри не увійшли до топ-10 способів відпочинку. Тут усе по-дорослому – тільки гаряча ванна, тільки хардкор.

 «

Їж, пий, худни. Здоров’я без дієт»

Наталія Самойленко

Давно плануєте трохи схуднути? Тільки якісно, а не за класичною схемою «різко мінус 7 кіло, а за два місяці плюс 12»? Тоді вам до Наталії Самойленко, точніше – до її книжки.

Авторка книги є фаховою лікаркою-дієтологом, тож її робота – це не компіляція найбільш популярних порад з інтернету, а структуроване та  опрацьоване дослідження. Щоправда, подане простими словами, щоб ми з вами могли розуміти не лише, ЩО треба робити, а й НАВІЩО це нам.

Тут вам і спростування інтернет-міфів, і щоденник харчування, і детокс-рецепти, і ще багато-багато корисних речей, щоб нарешті виконати головну обіцянку року та схуднути до початку літа.

 

«Група «Скрябін» та друзі по сцені»

Ольга Кузьменко

Ця книга – своєрідне продовження книжки Ольги Кузьменко «Моя дорога птаха», яку вона написала після трагічної загибелі свого сина Кузьми Скрябіна.

Тільки якщо минула книга була повністю присвячена спогадам пані Ольги про сина, то тут вже є місце думкам його друзів і колег: про самого співака, про кумедні випадки з життя та про головне дітище Кузьми – групу «Скрябін». Із книги ви дізнаєтеся безліч маловідомих фактів, наприклад, про те, як у часи творчої кризи Кузьма працював таксистом. Або як гармонійно влився в команду проекту «Шанс». Чи як міг відмовитися від участі в проекті за 5 хвилин до початку зйомок… а потім майже одразу знову згодитися.

І навіть якщо ви ніколи не захоплювалися музикою, цю книгу варто читати. Адже мало хто вмів жити так же яскраво, як це робив Кузьма Скрябін.

 

«Фейсбілдинг. Краса й молодість обличчя»

Євгенія Баглик

Чули про фейсбілдинг? Цю техніку ще називають гімнастикою або йогою для обличчя та використовують, щоб прибрати мімічні зморшки та зробити обличчя більш виразним і гарним.

От тільки якщо у фізкультурі для тіла все більш-менш інтуїтивно зрозуміло (хочеш стрункі ноги – бігай і присідай, сильні руки – віджимайся та піднімай гантелі), то тренування для обличчя досить важко собі уявити.

Тож Євгенія Баглик у своїй книзі зібрала основні вправи для всіх ділянок обличчя: лоб, очі, центральна частина, губи, підщелепна зона та шия. А ще – докладно розписала умови ефективних тренувань і навіть наочно порівняла результати від фейсбілдингу з ботоксом і пластикою.

 


#ГАЛЯБЕЗГОЛОВИ

Люко Дашвар

Як живе середньостатистична людина в 25 років? Часи фінансової залежності від батьків уже позаду, а до кризи середнього віку та перших проявів старіння ще далеко.

Здавалося б, у Галі Чорнобай – головної героїні роману – настали кращі роки життя. Та де там. Галя втрачає роботу, у неї починаються проблеми зі здоров’ям, друзі відвертаються, ще й чоловік козел. А що Галя? Вона ж «без голови», тому продовжує бути відкритою та зі світлими помислами. А інші й раді користуватися.

Та що, коли саме на таких «безголових» на нашій планеті все й тримається?


«Жіноча компанія»

Грейс Бонні

Американська журналістка Грейс Бонні декілька років проводила інтерв’ю з американськими підприємицями. Згодом зібрала 100 найкращих розмов в книгу. Ми не випадково включили «Жіночу компанію» до нашого переліку, адже починати бізнес ніколи не пізно. І не важливо що це буде: випічка, ліпка вареників, шитво чи миловаріння  – варто спробувати.

А щоб ніколи не ходити на роботу та не мати справу з вигорянням, найкращий бізнес виходить з хоббі. Головне, вважає Грейс Бонні – вірити в себе та свої ідеї.

«Моя мета створити книгу, яку кожна жінка могла відкрити на будь-якій сторінці та бачити себе як у дзеркалі»», – зазначає авторка  у передмові.

Автор: Максим Давигора