10 книжок про гроші для майбутніх мільйонерів

Зміст[ сховати ]

«Щастя за гроші не купиш» – ця приказка переслідує нас все життя. Та гроші не бувають зайвими, а ще за них можна придбати квиток у Домінікану або свіжу машину. Тож радимо 10 історій про гроші в рамках зимового бінго від Yakaboo — читайте книжки та діліться враженнями.

 «Любов та бюджет»

Любомир Остапів

Згадую, як розподіляли сімейний бюджет мої бабуся з дідусем. Ба видавала дідові три рублі на тиждень на обіди, щоб він не голодував у заводській столовці. Всіма іншими фінансовими питаннями рулила сама, бо ж фаховий бухгалтер. А дідо не сильно й сперечався.

Хіба ж зараз така модель фінансового планування влаштує бодай когось? Навряд. Тому оновлене видання книжки Любомира Остапіва «Любов і бюджет» – мастрід для всіх, хто збирається заводити родину (або вже це зробив) і планує проводити сімейні вечори за Нетфліксом і какао, а не за сварками стосовно того, що цього місяця є більш важливою інвестицією: нова болгарка чи вікенд у Верховині. Оцініть свій тип бюджету та почніть  накопичувати, адже поколінню 90-х навряд чи світить пенсія. 

 

Як протринькати мільйон, якого немає, й інші історії єврейського хлопчика

Гарік Корогодський

Гарік Корогодський – не тільки талановитий підприємець і меценат, а ще й визнаний майстер епатажу, який за словом у кишеню точно не полізе.

Гарік  почав заробляти ще в 13 років, а сьогодні є співвласником  ТРЦ Dream Town, а також одним із найпомітніших бізнесменів України. У першій книзі бізнесмен розповідає про своє дитинство в Києві, про тата електрика та маму бухгалтера. Згадує безтурботні дитячі історії та амбітні юнацькі цілі.

Друга книга – логічне проводження першої. Тут зібрані розповіді автора про його дорослішання, вірних друзів, перше кохання, життя то в Києві, то в Москві. І, звісно ж, про початок становлення бізнесу.

Книга написана просто та з доброю порцією якісного гумору, тож читається легко й на одному подиху.

«Місто, в якому не ходять гроші»

Кузьма Скрябін

 

Пам’ятаєте, як круто Кузьма вмів розказувати історії та давати інтерв’ю? Про пісні взагалі мовчу. А писав він точно не гірше. Почати пропоную саме з «Міста…».

Ця історія – антиутопічний трилер про дівчину Алісу, яка дивним чином потрапляє в таємне місто, де люди не користуються грошима. Всі покупки сплачуються певними діями. Наприклад, за квиток на потяг треба бігати навколо вокзалу, за таксі – стрибати на одній нозі, а за ніч у готелі – мити підлогу власним волоссям.

Але вибратися з цього місця не так просто, як може здатися на перший погляд.

«Наввипередки. Як стати єдинорогом серед океану віслюків»

Макс Лукомінський

Пам’ятаєте гарну дитячу історію про бридке каченя, яке врешті виросло та перетворилося на прекрасного лебедя? Так от, ця книжка зовсім про інше. Вона про те, як з ходу розправити крила та влетіти в світ бізнесу на максимальній швидкості, а не досягти випадкового успіху просто за те, що «людина ж хороша».

Автор має непоганий досвід у бізнесі та на прикладі конкретних кейсів показує, як виділитися серед океану конкурентів, налагодити зв’язки з клієнтами і почати заробляти реальні гроші.

Наприклад, він радить відмовитися від воронки продажів на користь маховика продажів, де головне залучити клієнта та викликати в нього вау-ефект за рахунок контенту та управління клієнтським досвідом.

Тож, якщо найближчим часом ви збираєтеся в велике бізнес-плавання, або вже гребете в цьому напрямку,  почитайте Лукомінського.

«Big Money. Принципи перших. Книга 2»

Євген Черняк, Тімур Ворона

Ще одне гучне українське бізнес-ім’я в сьогоднішній добірці. І якщо ви хоча б зрідка стикалися зі світом бізнесу, то 100% знаєте, хто такий Євген Черняк. Якщо ж самі намагалися чи намагаєтеся будувати власну справу, то, скоріш за все, вже читали першу книжку «Big Money».

У другій книзі автори продовжують розповідати про те, як краще стартувати в бізнесі, залучити інвестиції та не прогоріти в своїй справі.

 І розбирають практичні кейси на прикладі бізнесу Лєри Бородіної, Марини Авдеєвої, Ольги Гуцал, Вікторії Тігіпко та інших успішних підприємиць. Наприклад Ольга Гуцал, яка й сама нещодавно випустила книжку «Якщо стрибнули, то гребіть» розповідає про початок бізнесу в 90-х. Доводилося викладати англійську, імпортувати квіти та шукати інші теми для заробітку.  Фактично бізнес героїнь ріс разом з країною.

«Суперхаби. Як фінансові еліти та їхні мережі керують світом»

Сандра Навіді

А вам траплялося виснути над гіпотетичним питанням, з ким із колись існуючих особистостей ви б залюбки повечеряли та поспілкувалися? Особисто я постійно розриваюся між Дієго Марадоною, Гемінґвеєм і Левком Дурком.

Але якщо ваше життя, на відміну від мого, тісно пов’язане зі світом бізнесу, радив би вам   повечеряти з Сандрою Навіді. Вона зустрічалася з Джорджом Соросом, главою МВФ Крістін Лагард та відомим інвестором Реєм Даліо. Авторка неодноразово бувала на форумі в Давосі та знає про кухню таємних домовленостей. А ще виділяє набір якостей, якими має володіти лідер: зокрема, компетентність, різні види інтелекту, вміння будувати мережі та інтуїцію.

Ну а якщо повечеряти з Сандрою найближчим часом у вас не виходить, зверніть увагу на її книжку.

«Атлант розправив плечі»

Айн Ренд

Цю легендарну антиутопію вперше було опубліковано 1957 року. Але ще півстоліття після того роман здебільшого знаходився в затінку, «визріваючи» та чекаючи свого зіркового часу. Аж поки на початку 21 століття не стався справжній вибух «атлантоманії».

Авторка книги яскраво моделює світ, в якому панує планова економіка, систему вільних ринків вщент знищено, а економічне життя країни повністю регулюється владою. Звучить не надто драйвово? А ви почніть читати, і наступні декілька тижнів нічого масштабного не плануйте. Бо історія справді затягує.

До того ж, роман складається з трьох окремих книжок, тож є тема спробувати на смак, що таке справжній довгочит.

«Вискочки. Uber, Airbnb та битва за Кремнієву долину»

Бред Стоун

Uber і Airbnb – дві компанії, що принесли принципово нові підходи до таких сфер, як таксі і оренда житла відповідно. Саме вони одними з перших у 21 столітті кинули виклик старомодним гравцям, застарілим поняттям і способам вести бізнес.

У своїй книзі американський журналіст і письменник Бред Стоун детально розбирає феномени Uber і Airbnb та аналізує, за рахунок чого обидві компанії досягли такого успіху.  Зокрема, прорив забезпечили здешевлення телефонів та розвиток технологій.

 Книга вчить дивитися на бізнесові ніші під різними кутами зору, знаходити нестандартні рішення та обходити конкурентів. Адже так поводять себе справжні переможці.

 

«Дурна кров. Таємниці та брехні стартапу Кремнієвої долини»

Джон Каррейру

Говорячи про Кремнієву долину, ми, як правило, уявляємо собі екосистему, в якій хазяйнують талановиті та напрочуд працелюбні люди. Та навіть у такій Утопії для янгололиких стартаперів часто-густо зустрічаються авантюристи, фанатики або шукачі легкої наживи.

Одна з таких – Елізабет Голмс, яка свого часу переконала весь світ в тому, що винайшла унікальний аналіз крові. Як годиться, зібрала під цю справу чималенькі інвестиції, розбудовувала компанію навколо фейкового винаходу.

Ця книга – документальний роман і покрокове викриття шахрайської схеми журналістом Джоном Керрейру.  А ще це підручник на тему «Як продавати повітря». Почніть з курсів ораторського мистецтва та придбання чорної водолазки.

 

«Як стати блоґером з мільйонною аудиторією, створити успішний стартап, підкорити Америку, якщо ти дівчинка зі звичайної сім’ї»

 Марина Могилко

Якщо запитати у дітей, ким вони хочуть стати, то більшість без вагань відповість: блогером. Людей, які створили успішні блоги можна сміливо порівняти з засновниками компаній – на них працюють маркетологи, смм-ники, таргетологи та безліч інших спеціалістів. 

Шлях до повторення успіху Кім Кардаш’ян почніть з вивчення англійської, радить підприємиця на блогерка Марина Могилко.   Вона починала з влогу, а зараз успішно розвиває декілька стартапів.

Автор: Максим Давигора