Їм є що розповісти: 10 книг про літніх людей

Життя прожити – не поле перейти… До вашої уваги – добірка книжок до зимового бінго Yakaboo, у яких головними героями та героїнями є літні люди.

Кадзуо Ішіґуро

«Художник хиткого світу»  

Колись Оно Масудзі був відомим художником і шанованим вчителем, майстром класичного японського живопису, техніка якого полягає у зображенні хиткого світу насолод. Втративши у Другій світовій війні дружину та сина, митець перестав малювати, а єдине, що йому ще залишається зробити, – це видати молодшу Норіко заміж. Однак перешкодою для одруження дочки може стати суперечливе минуле Оно, тож він повинен довести майбутнім родичам, а передусім – собі, що є чистим перед законом і власною совістю.

 

Софія Лундберґ

 «Червоний записник»  

За плечима одинокої Доріс – 96 років (не)звичайного життя, упродовж якого було вдосталь і щасливих днів, і всіляких негараздів, а також чимало любові й болю, як і зустрічей з багатьма людьми. Імена усіх, з ким доля зводила жінку, занотовані у маленькому червоному адресному записнику, подарованому їй батьком на десятий день народження. Гортаючи записник, Доріс вирішує поділитися історією свого життя з єдиною родичкою Дженні, з котрою щотижня спілкується по скайпу. Адже спогади – це найпрекрасніше, що залишилось у Доріс…

Бернд Шухтер

 «Пора вітрів»  

Лукас, який обожнює грати у футбол з сусідськими хлопцями, випадково потрапляє м’ячем у вікно відлюдника Йозефа Ланера, похмурого чоловіка, років десь за шістдесят. Аби спокутувати провину, підліток змушений відвідувати пана Ланера, попри те, що спільне проведення часу їм обом не до вподоби. Та з часом між ними зав’язується несподівана дружба: Лукас дізнається замовчувану історію рідного Інсбурка та Південного Тіролю, тоді як Йозеф, охоплений спогадами, навіяними порою теплих вітрів, наважується примиритися із самим собою, а також зі своїм минулим.


Яцек Денель

«Ляля»

 Родина Бенецьких, розпорошена Першою світовою війною, так і не зуміла зібратися разом, щоб дати ім’я новонародженій дівчинці, тож вона назавжди залишається «Лялькою», або ж «Лялею»… Хтозна, чи не завдяки цьому незвичайному йменню, доля була прихильною до неї, всупереч усім лихоліттям буремного ХХ століття, а сама жінка ніколи не втрачала впевненості у собі і вірності своїм переконанням. Та найголовніше – безмежного оптимізму й любові у різних її проявах, зокрема до збереження родинної історії, яка розпочинається з пана Брокля десь в околицях Києва та закінчується в Ґданську онуком Лялі – автором роману.

 

Наріне Абґарян

«З неба впало три яблука»  

Маран – маленьке, загублене в горах вірменське село зі жменькою мешканців, які пережили землетруси, голод, війну та смерть усіх, кого любили, однак досі залишаються тут – зі своїми прикрощами, образами, хворобами й нечастими, але такими довгоочікуваними радощами. У центрі оповіді – 58-літня Анатолія Сєвоянц, яка одного вечора, після скрупульозних та ретельних приготувань, лягла помирати, змирившись із швидкоплинною недугою… І лише небесам було відомо: у жінки ще так багато прекрасного попереду, а у маранців з’явиться дивовижний шанс на продовження своєї історії.

 

Володимир Лис

«Століття Якова»

На порозі столітнього ювілею Яків Мех, уродженець поліських Загорян, пригадує ключові події свого життя, а все тому, щоб відповісти дівчині-приблуді, чи кохав він колись… Російська імперія, петлюрівська УНР, Польща Пілсудського, німецька окупація, УРСР та незалежна Україна – крізь призму біографії однієї людини, як на долоні, постає історія цілої країни впродовж усього минулого століття. 

Якову судилося пережити чимало: бідність, колективізація, служба в декількох арміях, участь в обох війнах, підпілля та репресії, зради і непоправні втрати, проте й щастя зустрічалося на його шляху, як і сильне, та зрадливе, а ще вірне, але таке болюче кохання…


Фредрік Бакман

 «Брітт-Марі була тут»  

Понад усе на світі Брітт-Марі, 63-літня буркотлива жіночка, любить свого чоловіка, чіткі правила і детальні списки, а в будь-якій незрозумілій ситуації береться… прибирати, надаючи перевагу соді, лимонному соку та улюбленому засобу для миття вікон. Але що робити, коли твоє, підпорядковане служінню й шаблону протягом останніх 40 років життя, розбивається на друзки? Чи легко позбутися старих звичок і стереотипів, аби нарешті розпочати жити для себе, не переймаючись, що скажуть інші? 

Брітт-Марі вирішує кардинально змінити свою долю, щоб стати такою, якою мріяла – і повинна була! – бути.

 

Кент Гаруф

«Наші душі вночі»  

Едді Мур та Луїс Вотерс – двійко сусідів, які впродовж багатьох років проживають за квартал одне від одного на вулиці Кедровій, що знаходиться у найстарішій частині тихого містечка Голт. Обом уже за сімдесят, діти давно повиростали і рідко приїздять в гості, а з тих пір, як Едді стала вдовою, а Луїс – вдівцем, у їхніх великих будинках, колись повних гамору та сміху, запанували самотність й пустка, особливо гостро відчутні вночі.

І ось одного вечора Едді приходить до Луї з несподіваною пропозицією – хоч іноді навідуватись до неї, щоб проводити ночі разом…

Гіларі Бойд

«Лавандовий дім»  

Віддана дочка, безвідмовна мама, дбайлива бабуся, яка залюбки пригляне за двома внучками, – рідні звикли перекладати на Ненсі вирішення багатьох проблем. Однак монотонний плин життя жінки, покинутої чоловіком після 34-х років, здавалося б, зразкового шлюбу, круто змінюється, коли у ньому з’являється старший на декілька років Джим, кантрі-співак з сумнівною репутацією… З першого знайомства, шалено і взаємно закохатися, якщо тобі за шістдесят? Ще й як можливо! Та чи скористається Ненсі своїм правом на особисте щастя, наперекір осуду близьких, а головне – власним страхам?

Жауме Кабре

 «Моє каяття»

Адріа Ардеволу знадобилося шістдесят років, аби збагнути: народитися в його родині, в якій він ніколи не міг покластися ані на батька-матір, ані на Бога, було непрощенною помилкою, як і те, що саме він є відповідальним за всі свої вчинки, успіхи та помилки. Занедужавши на хворобу Альцгеймера, відомий мистецтвознавець, інтелектуал-поліглот, філософ і музикант вирішує викласти на папері історію свого життя – від нещасливого дитинства до останніх усвідомлених днів… Що таке зло? Чому людина, прагнучи заволодіти красою, зраджує, кривдить, убиває? Чи може каяття бути вічним? Про це й не тільки – у книзі-роздумі про силу духу, пам’яті та любові.

Авторка: Олеся Муц