Далека, спекотна, екзотична: 10 книг про Африку до весняного бінго Yakaboo

Підготували добірку найцікавіших книжок про Африку, завдяки яким цей загадковий, барвистий та дивовижний континент стане ближчим, а головне – набагато зрозумілішим.


Золотий носоріг

 Ганна Яновська  

«Я відмикаю тобі материк – й ніхто його не замкне». Дана книжка – збірка екзотичних історій у віршах, які виникли в результаті подорожей Ганни Яновської до Південної Африки, двічі відвіданої нею протягом 2017 року.

Високі гори і пишні квіти, пінгвіни на жаркому березі та давні риби, вуличні торгівці, революціонери й біженці… У цих віршах наша поетка та перекладачка, у тому числі англомовної поезії сучасних африканських авторів, ділиться своїми враженнями про далекий край, а також проводить паралелі з реаліями українського суспільства – крізь призму образів і майстерних метафор.

Африканські казки

 Рок Крепен Мфані Піно

Ці казки – живі розповіді, які старші люди народності теке, що належить до групи народів банту, протягом століть передають з уст в уста молодшим слухачам, коли присідають разом спочити або ввечері перед сном. Мова народності теке, або батеке, вихідцем котрої є автор книжки, поширена в Республіці Конґо, Демократичній Республіці Конґо, а також в Габоні.

Чому у слонів тільки один малюк? Чому гіпопотами весь час сидять у воді? Чому кажани бояться сонця? Відповіді на ці запитання пропонують люди, які не мають ні освіти, ні науки, а отже витлумачують поведінку тварин і природні явища в напрочуд оригінальний спосіб, опираючись на мудрість попередніх поколінь та власний досвід.

 

 

Лерато означає «любов». Історії з Африки

Оксана Куценко

Хоча ця книжка про далеку Африку, та висвітлені у ній теми дуже близькі кожному з нас, адже йдеться у ній про дружбу і любов, гармонію та красу, дорослішання і пошук себе, сміливість та сумніви, силу слова й силу віри.

Дівчинка Лерато відвідує традиційне весілля та рятується від укусу чорної мамби… Семирічний Амаду проходить ініціацію, пасучи корови наодинці у савані впродовж семи днів і семи ночей… Хлопчик Зітулеле заводить дружбу із зебреням-альбіносом… До книги увійшло три атмосферні історії, котрі познайомлять читача з життям, побутом, віруваннями та культурою трьох різних африканських племен – тсване, водаабе й зулу.

«Чар Марока»

Софія Яблонська

Дебютний роман-тревелог Софії Яблонської – фотографині, кінооператорки, української письменниці та мандрівниці, яка здійснила навколосвітню подорож, – вперше вийшов друком у 1932 році у Львові. Цікаво, що першим читачем текстів цього роману був відомий український письменник і політичний діяч Володимир Винниченко.

Авторка відвідала Марокко, котре на той час було французькою колонією, у 1929 році, де протягом чотирьох місяців досліджувала й описувала арабську Африку, зокрема непідкорені і дійсно небезпечні берберські території. Так виник щирий, глибоко особистісний та неупереджений репортаж, який змальовує різні верстви арабського суспільства, їх взаємини між собою, а також із іноземцями.

Від Везувія до пісків Сахари. З японського дому. Схід і Захід

 Степан Левинський

Видатний сходознавець, японіст та перекладач Степан Левинський, син славетного львівського архітектора Івана Левинського, був добре відомим у Галичині в 20-30 роках ХХ століття як автор талановитих подорожніх нарисів про мандрівки Близьким і Далеким Сходом. Він був першим українським літератором, який описав Африку і виявив велике зацікавлення літературою та культурою Японії. Вважається, що саме його розповіді надихнули Софію Яблонську податися у подорож довкола світу.

Дане видання містить три окремі книги – «Від Везувія до пісків Сахари», «З японського дому» та «Схід і Захід», – кожна з яких вражає своєю глибиною та спокоєм, ліризмом і філософічністю, а також тонкою обсервацією екзотичного світу Африки й Далекого Сходу.

Соломонові копальні

 Генрі Райдер Гаґґард

Хто з нас, будучи дитиною, не мріяв знайти великі скарби, такі ж незліченні, як коштовності діамантових копалень біблійного царя Соломона? Мабуть, саме таким мрійником був англійський письменник, учасник англо-зулуської та першої англо-бурської війн Г. Р. Гаґґард, чий пригодницький фентезійний роман «Соломонові копальні» (1885) започаткував літературний жанр «загубленого світу».

Головний герой, а заодно й оповідач – південноафриканський мисливець Алан Квотермен. Він наймається в експедицію, організовану сером Генрі Куртісом, завданням якої є відшукати його брата Джорджа, що зник два роки тому під час пошуків легендарних скарбів Соломона… Кожен у цій подорожі має свою мету. І кожен отримає те, на що заслуговує.

 Рибалки

Чіґозі Обіома

Це дебютна книга нігерійського письменника, професора літератури і творчості в Університеті Небраски-Лінкольна, одного зі 100 світових мислителів 2015 року за версією журналу Foreign Policy Чіґозі Обіоми, що перекладена більш ніж 20 мовами та отримала кілька престижних літературних нагород.

Четверо братів – Бен, Ікенна, Боджа і Обембе – пропускають заняття в школі, аби порибалити на забороненій річці. Там вони зустрічають місцевого божевільного Абулу, який пророкує близьку смерть Ікенни, найстаршого із них, від рук рибалки. І хто б міг подумати, що вбивцею стане рідний брат…

Діти кістки й крові

 Томі Адеємі

Перша книга із трилогії «Спадок Ор’їші» належить перу молодої американської письменниці з нігерійським корінням Томі Адеємі. Це захопливе і динамічне підліткове фентезі, що поєднує західноафриканські вірування та міфологію, головним чином нігерійської релігії Йоруба, з невигаданими проблемами сучасного світу, зокрема расизмом, поліцейським свавіллям, рабством.

Колись, за наказом безжального правителя Ор’їші, було знищено всіх магів країни, у тому числі й матір дівчинки Зейлі. Тож тепер, коли проти лихого короля повстала його власна донька, до неї приєднується 17-річна Зейлі – відважна віщунка, яка прагне помсти та повернення магії своєму народу.

Діти помсти й чеснот

 Томі Адеємі

Продовження трилогії «Спадок Ор’їші»  – «Діти помсти й чеснот» – нещодавно вийшло друком українською мовою.  

У «Дітях помсти і чеснот» магія повернулась, а головна героїня Зейлі стала на чолі тих, хто десятиліттями був пригноблений, однак і вельможі отримали силу. 

Ор’їша на порозі громадянської війни . Чи вдасться чаклунці Зейлі знайти сили і зміцнити магів, щоб перемогти злого короля та його команду?

Дитинство. Молодість. Літня пора

Джон Максвелл Кутзее

Уродженець Південно-Африканської Республіки, англомовний письменник і критик Дж. М. Кутзее – лауреат Нобелівської премії з літератури (2003), а також перший автор, що двічі отримував Букерівську премію.

«Злиденність гартує для майбутнього. Злиденність – школа душі»… Дана книга – це автобіографія, у котрій майстерно переплітаються болюча правда й абсолютна вигадка, як-от інтерв’ю майбутнього біографа Кутзее після його смерті.

Це твір, що практично не містить діалогів, натомість рясніє питаннями, котрі ставить собі людина, яка постійно шукає свого місця у житті, – крізь  злети, падіння, сумніви і страждання.

Авторка: Олеся Кізіма