Канікули з користю: 10 дитячих книг про дружбу, пригоди і здійснення мрій

Канікули – це час для відпочинку, зустрічей з друзями, довгих ранків і, звичайно, читання. Можна на кілька годин покинути в чарівний вигаданий світ чи не відриватись від книги, переживаючи за долю головних героїв. Ми підібрали кілька дитячих книг для захопливого і корисного читання на канікулах.

Кролик – справжній фанат моркви. Він настільки її обожнює, що вона заполонила все його життя. Морква всюди в його помешканні: в горщиках, ящиках, на поличках. Морквяні книги й численні нагороди – теж у його колекції. Одного разу моркви стало так багато, що для самого кролика не залишилось місця в норі. Друзі пропонують йому пожити в них, кролик з радістю приймає пропозицію і… тягне всі свої скарби з собою. Тепер вже й друзям немає місця в їхніх помешканнях. Чи зрозуміє егоїстичний кролик свої помилки? Зберегти не лише моркву, а й дружбу?

Бо – звичайний єнот. Всі єноти зазвичай займаються полосканням або ще чимось таким звичним. Та одного разу Бо побачив повітряну кулю, і його життя змінилося. В нього з’явилася мрія.  Бо потрапляє до школи повітряних пілотів, де на нього чекає багато пригод і сюрпризів. Авторка Ірина Лазуткіна також є пілотом повітряної кулі, тому в книзі багато правдивих фактів про повітроплавання – чи є в кулі кермо та штурвал, яка саме погода підходить для польотів, чи можна здійснити навколосвітню подорож на повітряній кулі…

Єва-Ліза не має друзів, ніколи не виходить з дому, не читає книг. Все її життя зосереджене в інтернеті. Але одного дня її світ руйнується. Раптово зникає світло, і дівчина залишається сам на сам з невідомою для неї реальністю – без зв’язку і будь-яких уявлень про справжнє життя. Вирушаючи за допомогою, вона знаходить друзів – Тіма і Макса. Навколо ніч, діти єдині, хто не спить в усьому місті. І відбувається щось неймовірне. Чи зможуть вони розгадати таємницю темряви і врятувати своїх рідних? 

На долю Фелікса, Нета і Ніни випадає багато неймовірних пригод. Хто вони? Звичайні підлітки чи відчайдушні герої, здатні боротися з бандитами та духами? Фелікс підкорив науку і здатен навіть створити робота. Нет товаришує зі штучним інтелектом. А Ніна – взагалі суцільна загадка, для неї і сила тяжіння – не така вже й сила. Дивовижні речі трапляються з ними на кожному кроці – пошук скарбів, державна таємниця, банда, що грабує банки. Про все це йдеться в першій книзі про пригоди веселої й хороброї трійці.

Остання книга серії «Звіродухи» – не менш захоплива, ніж попередні. У головних героїв попереду ще більше пригод і небезпек. Цього разу четверо друзів вирушають до серця землі, щоб урятувати Ердас.  Пророцтво говорить про загибель їхніх звіродухів, і тому друзі готові до найгіршого. Чи вдасться їм вистояти проти ворогів і зберегти свою дружбу? Адже відомо, що найтяжча боротьба – це боротьба із самим собою. 

Сікстен – добрий  і милий хлопчик. Його батьки розлучилися, і він живе  з татом. Їхнє холостяцьке життя тільки на перший погляд здається дуже веселим. Тому Сікстен намагається допомогти татові й знайти йому нову симпатію. Добре, що в хлопця є вірний друг Юнте, у котрого є безліч ідей, як розв’язати цю складну проблему. Тато мусить переключитися на когось іншого, бо вже замучив Сікстена надмірною опікою. Він переживає, що може втратити ще й сина, тому, як тільки може і вміє, проявляє свою турботу. Сікстен все розуміє і терпить, навіть дівчачий велосипед.

«Запах думки» – збірник  оповідань американського фантаста Роберта Шеклі. Головний герой – міжгалактичний  листоноша Лерой Кліві. Одного разу він спрямував свій поштоліт-243 крізь ще не колонізоване зоряне скупчення Сергон. Саме так почалися справжні  космічні пригоди, сповнені пасток і загадок. Здійснивши аварійну посадку, Кліві потрапляє до невідомої планети, населеної істотами без вух і очей. Ну от хто сказав, що всі білки повинні мати вуха чи очі? Білки нікому нічого не повинні, особливо інопланетні. Тепер Кліві доводиться повністю контролювати свої думки, адже істоти спілкуються за допомогою телекінезу.

Футболом захоплюються мільйони людей у всьому світі. Вони дивляться матчі, вболівають за улюблену команду, радіють перемогам і поразкам. “Футбол” – ілюстрований  довідник французького  автора Орелі Сарразена, в котрому зібрано все про цю захопливу гру. Автор пояснює, як правильно обрати одяг і взуття для гри, розповідає про відомі клуби і команди, докладно розбирає правила гри.  Одночасно автор наголошує на тому, що футбол – це  командна гра і лише завдяки злагодженій роботі гравців і тренера можливий успіх і перемога. 

Звичайні люди можуть обрати надзвичайне життя. Серія «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» – проект, який сприяє якіснішому дозвіллю дітей і батьків. Книги серії написані в доступній формі і роблять читання цікавим і пізнавальним. «Ілон Маск» – продовження серії. Успішні люди завжди привертають до себе увагу. Ними захоплюються, їх намагаються наслідувати. Але потрібно розуміти, що успіх не приходить просто так. Це, в першу чергу, важка праця. Ілон Маск керує найбільшими корпораціями та робить декілька справ одночасно. Як це йому вдається? Допитливі читачі дізнаються не лише про секрети його успіху, а й про його звичний щоденний графік чи улюблені заняття у вільний час.

Ілля часто потрапляє у різні халепи. Але того ранку все відразу пішло не так. Уявіть собі – маленьке містечко після дощу, всі вже займаються своїми буденними справами. І тільки Ілля проспав школу, не поснідав і, виходячи — ні, вилітаючи — з дому, зустрів дивного чоловіка з іноземним акцентом. Все це вже трохи дивно. Що ж це за чоловік? Шукає чи то героя чи то германця, ще й носиться з якоюсь незрозумілою коробкою. Що ж в ній таке? Можливо, чарівне створіння або неземний пристрій? А може то просто сучасний ґаджет? З незнайомцями потрібно бути дуже обережними, а то вони можуть втягнути тебе у величезну біду.

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

14 thoughts on “Канікули з користю: 10 дитячих книг про дружбу, пригоди і здійснення мрій

    Залишити відповідь