Що читати у останні осінні вихідні: 10 книжок, які ви могли пропустити

Майже зима не тільки за настроєм, а й за календарем. Готові поринати у передноворічну метушню і прикрашати усю оселю сніжинками, дощиком та яскравими кульками? Поки це робити зарано. А от читати не зарано ніколи! 

Події роману розгортаються у минулому столітті у Санкт-Петербурзі. Головна героїня – Люся – донька священика, яка шукає свого місця у світі, намагається боротись за власне право на щастя у системі, що кожного вважає неважливим гвинтиком, головна функція якого коритись ідеології, підтримувати політику партії. «І раптом вечір» – глобальне полотно трагедії жертви тоталітарного режиму, яке через побут тендітної жінки викриває жорстокість радянського імперіалізму. 

Ліричний реквієм за сином від матері Андрія Кузьменка. Пані Ольга розповідає про дитинство Кузьми, те, що співала йому, про розваги, перші музичні спроби і слухав майбутній музикант. Книжка, зіткана зі спогадів про всю родину Кузьменків, вповні розкриває безпосередню сутність засновника гурту «Скрябін» з найранніших років. Ця книжка – бентежний і водночас найкращий подарунок для шанувальників пісенної та літературної творчості Андрія Кузьменка.

Що насправді у фразі: «Україна – це Європа» Плеяда авторів – Альона Гетьманчук, Мирослав Маринович, Дмитро Кулеба, Світлана Пиркало, Олександр Щерба, владика Борис (Ґудзяк), Оксана Пахльовська, Володимир Єрмоленко, Ярослав Грицак, Віталій Портников, Микола Рябчук – розповідають, у якому контексті розуміють це гасло, зачіпаючи історичний та культурний, ціннісний та ментальний аспекти. Ці влучні есеї будуть цікаві і залюбленим у євроінтеграцію, і євроскептикам.

Фантастична підліткова дистопія про незвичайних дітей з надсилами, які тільки вчаться їх контролювати. Рубі – одна з них, інакших. Десятирічну дівчинку відправляють до спеціального закладу для особливих. Дівчинку не скосила страшна хвороба, а тільки підсилила її здібності. Зелені, Жовті, Помаранчеві, Сині і загрозливі Червоні. Рубі не хоче виявляти своєї справжньої сили, тому прикидається Зеленою. Тікати чи залишитись? Де шукати союзників? Про це екшн «Темні уми».

У цій книжці-альбомі вміщенні розповіді про 75 митців ХХ століття – рупорів сучасного мистецтва. Навчіться раз і назавжди безпомилково визначати експресіонізм, кубізм, футуризм, супрематизм, конструктивізм, сюрреалізм, інформалізм, абстрактний експресіонізм, поп-арт, мінімалізм, концептуалізм… та мислити мистецтвом у контексті доби. Тут і про першопрохідців, і про вершителів. Про тих, кого одразу сприйняли критики, і про тих, кого визнали тільки з часом. 

Хочете позбутись усіх життєвих проблем одним махом? Ця книжка такого не обіцяє, але вона – та шалька, яка дозволить зрівноважити сім’ю і роботу, можливості і плани. Повернути нам наш «сир» – те, чого ми повсякчас прагнемо, але так часто не встигаємо здобути. Як реагувати на зміни і коли варто кидатись в бій, а коли вичекати і зробити паузу. «Хто взяв мій сир?» – не про пристосування до обставин, а про пристосування обставин до своїх потреб та побажань.

Сімейні саги немовби створені для довгих передзимових вечорів. «Кінець дороги» протяжний і у часі, у просторі – 60 років від Канади до Великобританії. У центрі сюжету: величезна родина з її суперечками та сутичками, братерством та підступами, любов’ю та ворожнечею. Авторка проникається духом кінця ХІХ – початку ХХ століття та переносить читачів у ті непрості та дуже непевні часи, від срібної лихоманки до важкого періоду, коли у Європі наростала напруга.

Історія близнюків з одним життя на двох, яким вони насолоджувались у родючому помаранчевому саду. Але трагічна смерть бабусі і дідуся у вибуху вносить корективи у їхнє безтурботне дитинство – війна ділить Амеа та Азіза. Помста і біль – це стане лейтмотивом для близнюків, які мусили подорослішати занадто рано. Чудовий зразок франкомовної канадської літератури покаже двоїстість людської натури і те, наскільки руйнівною буває війна навіть для стосунків найрідніших людей.

Що робити адвокату, який не вірить у безгрішність свого клієнта? Софія робить перші кроки у професійній кар’єрі, а вже зіткнулась з великими труднощами у справі: відомого актора і за сумісництвом брата її чоловіка підозрюють у вбивстві. Поки адвокатка намагається розплутати цей клубок, розслідування веде її одногрупник Ігор Хорунжий, який безтями був у неї закоханий. Химерне плетиво доль розкручує несамовитий сюжет, який покаже, кому можна довіряти і хто зможе зберегти людяність до кінця.

Засумували за Темним Лицарем? Він повертається. Мабуть, найкращий графічний роман з легендарної серії DC, якого високо оцінив навіть батько жаху Стівен Кінґ. Це – не зовсім та історія, яку ви могли бачити у кіно, але не менш видовищна та захоплива. Мистецька подача та надзвичайна історія творять товстенний інтелектуальний та водночас супергеройський must-read для шанувальників коміксів. А якщо вам мало цієї історії про улюбленого персонажа, зверніть увагу на «Бетмен. Довгий Гелловін».

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

302 thoughts on “Що читати у останні осінні вихідні: 10 книжок, які ви могли пропустити

    Залишити відповідь