І малюкам, і підліткам. 10 хітів дитячої літератури

Їх зачитують до дір, з ними під подушкою засинають. До них повертаються з ностальгією і теплом у дорослому віці. Їх дарують своїм дітям, племінникам чи похресникам, ніби дуже особистий і дуже дорогий скарб. Такі книжки не просто стають бестселерами, вони завойовують серця. Тож розкажемо вам про десять хітів дитліту. А заразом і підкажемо, що прочитати для одного із пунктів зимового бінго.

 

«Тореадори з Васюківки»

 Всеволод Нестайко

Є книжки позачасові, і ця – саме така. На веселих пригодах Яви і Павлуші виросло не одне покоління українських дітей. І хоч ця книжка написана ще в радянський період, її текст згодом був осучаснений автором і полюбився маленьким читачам незалежної України. 

У цьому виданні – три повісті, в кожній із яких сюжетом рухають (іноді аж надто карколомно) двоє друзів – Ява і Павлуша. Вони то метро під хлівом копають, то влаштовують корриду з коровою Контрибуцією, то підкорюють Київ, то ставлять «Ревізора» у сільському театрі. І все – з дотепами, проколами і приколами й несамовитими пригодами. Нарегочетеся досхочу!

Пес на ім’я Мані

 Бодо Шефер

Ця книжка здатна убити двох зайців: зацікавити дитину читанням (адже викладена у ній історія – зворушлива і захоплива) та навчити фінансової грамотності. Вмінню поводитися з грошима, заробляти їх і заощаджувати для досягнення своєї мети, головна героїня повісті Кіра вчиться у свого пса – лабрадора на ім’я Мані.

Виявляється, він уміє розмовляти і в певні моменти застерігає дівчинку від необдуманого витрачання грошей, пояснює, звідки вони приходять і як зробити, аби гроші не зникали «в нікуди», дає цінні поради, як використовувати свою ініціативність та креативність для заробляння першого капіталу  і мотивує вивчити «абетку грошей» від «А» до «Я». І якщо ви сумніваєтеся, чи може бути пес достатнім авторитетом у цій справі, зауважу, що автор книжки Бодо Шефер – один із провідних у Європі фінансових консультантів.

 


Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами

 Іван Малкович

Підозрюю, якщо ви запитаєте у мамусь трирічок, яку  книжку їхні діти змусили зачитати до дір, дев’ятеро з десяти мам назвуть «Мед для мами». Історія про маленького зайчика, який вперше самотужки вирушив у місто, щоб купити для хворої мами баночку меду, стала справжнім хітом у середовищі тоддлерів. Це надзвичайно ніжна, добра, зворушлива оповідь про мандрівку малюка великим (і тому трішки страшним) містом, несподівані випробовування на шляху і небайдужих перехожих, які стають у пригоді, розтоплює серця. Звісно, все завершується щасливо, а коли перегортається остання сторінка, кожен маленький зайчик, який слухає її, тягнеться обійняти свою маму.

 І для дорослих читачів «Мед для мами» може стати теплим сонячним промінчиком, який осяє наповнені клопотами будні.

Енн із Зелених Дахів

Люсі-Мод Монтгомері

Всесвітня популярність, півтора десятка екранізацій і ще сім томів продовження – усе це про роман «Енн із Зелених Дахів», який подарував світовій літературі одну з найулюбленіших персонажок ever.

Руденька Енн – неймовірна фантазерка і щира дитина, яка любить пишномовні фрази й надивовижу проникливо помічає красу довколишнього світу і відкриває її близьким. Коли Метью й Марілла Катберти, які мешкають на фермі Зелені Дахи, прийняли її, сирітку, у свою сім’ю, щастю Енн не було меж. Але так само безмежною є її уява, яка надихає дівчинку на пригоди й відкриття, притягує до неї нових друзів. Цей роман наповнює радістю і теплом, бо і веселі, і сумні моменти його герої вміють проживати гідно, з любов’ю і вдячністю. 

Джуді Муді

Меган МакДональд

Веселу третьокласницю Джуді Муді вигадала американська письменниця Меган МакДональд.  Цей книжковий серіал написаний з гумором та став улюбленим для багатьох дітей молодшого шкільного віку, а ще найкращим тренажером з читатання для школярів.

Разом з дівчинкою в пригоди потравляють молодший братик Стінк, який перетягує на себе ковдру уваги батьків, найкращий друг Рокі та «заклятий» друг Френк Перл.

У Джуді багато суперсил: вона сприймає поразки як можливості, поганий день перетворює на гарний, вчиться йти на компроміси та є гарним другом.

В комплекті, крім книжок, є ще й щоденник настрою та книжка про дозвілля по мотивам ігор пустунки Джуді.


Гаррі Поттер і філософський камінь

 Джоан Роулінг

Культова книжка, яка стала першою цеглинкою в будівництві цілого магічного світу, від якого шаленіють дорослі і діти, незалежно від того, де живуть і чим займаються. Саме після першого роману про Гаррі Поттера хтось нетерпляче почав виглядати листа з Гоґвортсу, хтось повірив у магію, а хтось – у силу дружби. І якщо ви ще не читали книжку, з якої почалася історія Хлопчика, що вижив, – то саме пора це зробити: ніколи не пізно відкрити для себе Поттеріану. 

А якщо ви заядлий поттероман(ка), то з задоволенням зануритеся в розповідь і пригадаєте, як Гаррі Поттер дізнався про те, що він – чарівник, познайомився з Роном і Герміоною у здолав свого вчителя, голову якого полонив сам Волдеморт.


Поліанна

 Елеанор Портер

Поліанна – ще одна «Міс позитив» із нашої добірки. Її доля схожа з долею згаданої вище Енн: дівчинка-сирітка потрапляє в нову сім’ю і все, що трапляється із нею, сприймає з привітним спокоєм та позитивним налаштуванням. 

Вона вчить людей, які стали для неї близькими, «гратися в радість» і помічати у повсякденні дрібнички, здатні втішити чи подарувати привід для радості. Дивитися на світ широко розплющеними від захвату очима і вбирати всі його дивовижі і дива – це те вміння, якого інколи так бракує у нашому житті і якого можна навчитися у чудової героїні Елеанор Поттер.

Щоденник слабака

Джефф Кінні

Середня школа – то справжня катастрофа. Ти ще почуваєшся дитиною, яка лише вчора облишила малюкові іграшки, а деякі твої однокласники вже бороди голять і романи заводять!

Ґреґ Гефлі, той самий «слабак», який веде цей щоденник, збирається стати знаменитим, а поки що мусить виживати у школі, як на щоденному полі бою. На цих сторінках він розповідає про пригоди і провали, які йому доводиться переживати разом із друзями та суперниками, ділиться бурхливими і суперечливими емоціями щодо шкільного життя, звіряє свої мрії.

У цьому творі вчителя впізнають своїх бешкетників, а школярі – згадають будні шкільної доби.

Північне сяйво

Філіп Пулман

Захоплива історія з чарівного світу полонить серця тих, хто обожнює пригоди, фентезійних істот і магію. Її головна героїня Ліра Белаква разом зі своїм деймоном, істотою-талісманом Пантелеймоном виявляється втягнутою у загадкову пригоду, що стосується викрадення дітей і дивних подій на далекій Півночі. Тож їм доведеться багато мандрувати, шукати союзників і уникати ворогів (або й битися з ними), бачити і творити дива, переживати травматичні події – і все це задля певної місії.  

Планета Земля

 Рут Сіммонс

Якщо ж бажаєте повернутися з чарівних світів у світ реальний, то якнайкраще у цьому допоможе пізнавальна книжка від Рут Сіммонс, яка цікаво й доступно розповість про велетенський живий організм – нашу планету.

 Вулкани, тектонічні плити, глибокі печери й ущелини – про все це розповідається не тільки словами, адже книжка винятково інтерактивна і тактильна! Завдяки унікальному поєднанню витинанок та клапанів читачі можуть буквально зануритися у таємниці Землі і відчути на дотик її рельєфи. Таке читання може стати справжньою пригодою і для дітей, і для дорослих. 

Авторка: Віталіна Макарик