Чарівні світи на широкому екрані: 10 екранізованих книг жанру фентезі

Фентезійні книги користуються великою популярністю не тільки серед читачів, а ще й серед кінематографістів. Літературні твори цього жанру нерідко отримують успішні екранізації. Фільми, серіали, адаптації – все це починалося з книг, про які ми зараз і поговоримо. Далі – 10 екранізованих книг фентезі.

Задовго до того, як передати Перстень Влади Фродо, Більбо Торбин був звичайним ледачкуватим гобітом. Однак його життя круто змінила поява чарівника Ґендальфа і команди гномів. Вони прийшли до Більбо за допомогою. Дракон заволодів скарбами, що належать гномам, і посів частину їхніх територій. Більбо у цьому визвольному процесі відведена роль зломщика. Трохи повагавшись, гобіт погодився, а його пригоди розтяглися аж на 3 екранізації.

Товариш Толкіна придумав свій, не менш цікавий та захопливий світ – Нарнію. Все почалося з того, що батьки відправили своїх чотирьох дітей до знайомого професора. Граючись у схованки, Люсі випадково потрапила до іншої країни. Пізніше разом із нею до Нарнії навідалися її брати та сестра. Діти тоді навіть не здогадувалися, що їхня поява в цьому чарівному світі – це доля. Саме цим чотирьом малим потрібно врятувати Нарнію. 

Цикл «Хроніки Нарнії» нараховує 7 повістей і 3 екранізації.

Ґвен Шеффер має незвичайний ген, котрий допомагає їй подорожувати в часі. Дівчина не завжди цього хоче сама, тим більше, що іноді їй доводиться гостювати в далекому минулому. З часом головна героїня дізнається, що її подорожі – це не просто чудернацький подарунок долі. Важливу роль у цьому всьому відіграє таємне товариство «Коло Дванадцяти». Чим більше дізнається Ґвен, тим складнішою стане гра, до якої її втягнули. 

До серії «Timeless» входять 3 книги і 3 екранізації. 

Кай і Герда довго товаришують. Вони багато часу проводять разом і добре знають одне одного, тому дівчина швидко помітила, коли її друг змінився. В тіло Кая потрапив уламок лихого дзеркала, який зробив його холодним і черствим. Одного разу хлопець побачив надворі гарні сани, в яких сиділа приваблива жінка. Юнак захотів весело покататися, та незчувся, як потрапив далеко на північ, у палац Снігової королеви. Герда, дізнавшись про зникнення друга, не вагаючись вирішила його повернути.

Казку «Снігова королева» екранізовано 4 рази. За мотивами твору вийшло 9 мультфільмів.

Магозоолог Ньют Скамандер усе свідоме життя присвятив догляду та захисту магічних істот. Поїздка в США не мала бути довгою для молодого чоловіка. Однак йому довелося затриматися в Штатах після плутанини з валізами. Скамандеру потрібно за будь-яких обставин повернути свою валізу, адже в ній заховані чарівні звірі. Завдання ускладнюється тим, що його «домашні улюбленці» можуть перебувати в будь-якій частині Нью-Йорку.

Однойменний фільм дав старт магічній пенталогії. 

Багато століть магія захищала людей. Однак часи змінилися. Всьому, чим дорожить людство, загрожує небезпека. Епіцентром лихих змін мають стати землі Азероту, на яких панували мир і гармонія. Саме до цих територій спрямовують свої сили представники грізної раси, що значно відрізняється від людської. Відкриття темного порталу дало змогу войовничим оркам утекти зі свого світу й колонізувати нові території. Якщо Азерот впаде, під загрозою опиниться весь Всесвіт.

До всесвіту «Варкафт» входять 22 книги, а також комікси, окремі оповідання й збірки оповідань. При цьому книгу екранізовано тільки 1 раз.

Ґеральт – представник «вимираючої» професії. Він – відьмак. Його завдання полягає в тому, щоб захищати людей від різних сил зла. Ґеральт мандрує як маленькими королівствами, так і великими містами. Відьмаку платять за те, що він винищує різних створінь. Та у Ґеральта є свій кодекс, згідно з яким він убиває тільки в крайньому разі. Головний герой розуміє, що кожне життя цінне, кому б воно не належало. Цей кодекс стане причиною багатьох проблем для Ґеральта, але й допоможе йому знайти нових друзів. 

Серія «Відьмак» включає в себе 8 книг. За мотивами одного з романів знято фільм і серіал.

Ззовні Саллі Локгарт виглядає, як звичайна дівчина. Та вона має багато особливостей, що вирізняють її серед однолітків. Саллі – симпатична, безстрашна, рішуча і завжди готова до активних дій. Дівчині довелося швидко подорослішати після втрати батька. Локгарт залишилася одна у великому й туманному Лондоні. Саллі загрожує небезпека і в той же час їй випадає нагода розкрити відразу декілька цікавих таємниць.

Книга «Рубін в імлі» входить до тетралогії «Таємниця Саллі Локгарт». За мотивами однойменного роману знято фільм. 

Одного літнього дня Аліса лежала собі під деревом і думала про книги. Раптом дівчина помітила чудернацького кролика з наручним годинником, одягненого в костюм. Аліса не могла втриматися від цікавості й пішла слідом за твариною. Дівчина й не помітила, як спостереження за кроликом довели її до глибокої нори. Далі є шлях, що веде до дивовижного краю, який теж не залишить Алісу байдужою.

Книга «Аліса в Дивокраї» екранізована 10 разів, не враховуючи мультфільмів. Останній на даний момент фільм про вже дорослу Алісу вийшов 2010 року.

Десь існує світ Сімох Королівств Вестеросу, де літо й зима тривають по кілька років. З півночі на людей наступають страшні вороги, а члени вельможних родин не перестають боротися за трон. За 300 років до того династія Таргарієнів об’єднала всі королівства й отримала повну владу, встановивши контроль над драконами. За три століття багато чого змінилося: почалася громадянська війна, міжусобні конфлікти розгорілися з новою силою, а дракони почали гинути. Покищо в Вестеросі ще мирний час, але боротьба за престол ніколи не закінчується.

Книга «Гра престолів» відкриває цикл «Пісня Льоду і Полум’я», до якого ввійде всього 7 книг (зараз опубліковано 5 романів). Серіал «Гра престолів» проіснував 8 сезонів.

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

365 thoughts on “Чарівні світи на широкому екрані: 10 екранізованих книг жанру фентезі

    Залишити відповідь