10 книг, які лягли в основу відомих екранізацій

Екранізації завжди змагаються з книжками, на основі яких їх було відзнято. Тож аби перевірити, кому вдалося краще розповісти історію — письменнику чи режисеру, — варто ці історії і прочитати, і подивитися. Для цього пропонуємо добірку книг, які були втілені на екрані і з яких варто почати цей власний експеримент. 

Сімейно-психологічна драма від HBO «Велика маленька брехня» спочатку задумувалася як мінісеріал. Але після її шаленого успіху у 2017 році, восьми перемог із шістнадцяти номінацій на «Еммі» та чотирьох перемог із шести номінацій на «Золотому глобусі» творці телесеріалу вирішили зняти другий сезон, який успішно презентували цьогоріч влітку. За книгою Ліян Моріарті, власне, знято лише перші 7 епізодів (тобто тільки перший сезон), тому якщо ви хочете влаштувати собі одвічне порівняння: що краще – книга чи фільм?, – то зверніть увагу на цей момент. Заплутана історія яскравих героїнь із каліфорнійського містечка багатіїв як в романі, так і в серіалі щедра на несподівані повороти сюжету. Але щоб не пропустити в них головного, не забувайте просту істину: навіть найдрібніші деталі завжди мають значення.

Чи може одна людина самотужки колонізувати цілу планету? Звучить як виклик. Та герою фантастичного роману Енді Вейра і однойменного фільму «Марсіянин» Марку Вотні просто довелося це зробити, аби вижити. Дотепно і дуже ретельно він веде щоденник, з якого ми можемо дізнатися, як той, кого колеги-астронавти буквально забули на Червоній планеті, зумів не просто не впасти у відчай чи паніку, а адаптуватися, освоїтися та згодом навіть вирощувати там картоплю! Один із найкращих науково-фантастичних фільмів останніх років, за головну роль в якому Метт Деймон отримав «Золотого Глобуса», а режисер Рідлі Скотт – Премію Г’юго за найкращу повнометражну драматичну постановку. І не менш захоплива науково-фантастична книжка, яка принесла широку популярність Енді Вейру.

Нещодавня екранізація роману «Воно» короля жахів Кінга вже полоскотала нерви тисячам глядачів. Якщо ви теж полюбляєте жахливчики, то не зволікайте! Бо поки ви все ще наважуєтеся подивитися це кіно або ж взятися чи ні за книжкового товстунця на 1000+ сторінок, без вас у містечку Деррі (штат Мен) на повну орудує вбивця дітей та рідкісний маньяк на ім’я Пеннівайз. Він – клоун, але нічого спільного з веселими розвагами в нього немає. Його сила зростає не тоді, коли лунає сміх і радощі, а якщо навколо панує ненависть, сіється страх і розчарування. Клоун-маньяк береться переслідувати сімох одинадцятирічних дітей, тож сюжет, який розгортається на сторінках «Воно», – аж ніяк не для слабодухів. Нещодавно вийшов фільм-продовження цього жахастику.

І ще один свіжоекранізований жахливчик Стівена Кінга – моторошний і гнітючий «Доктор Сон». Фільм потішить фанатів творчості короля жахів відмінним акторським складом і доброю режисерською роботою. Історія Дена Торренса, відомого читачам Кінга ще із славнозвісного «Сяйва», перетворюється в психологічно напружену  стрічку про чоловіка-алкоголіка, який влаштовується у хоспіс, де полегшує передсмертні муки пацієнтам своїми ін’єкціями. Але складний сюжет передбачає окрім того ще й велику кількість не менш цікавих (і не менш страшних) персонажів, які не дозволять вам спокійно заснути без зайвих думок після перегляду або ж після прочитання «Доктора Сна» ще дуже довго.

Після виходу цієї екранізації на широких екранах українська аудиторія розділилася на два протилежних табори: пристрасних прихильників фільму і негативно налаштованих до нього скептиків. Та як би там не було, фільм є чудовою нагодою вкотре пригадати собі один із безсмертних творів української класики літератури. Те, що Іван Франко може бути актуальним та обговорюваним і в наш час, через майже півтора століття, це добрий сигнал того, що наша культура цікава нам самим, а значить, має шанси зацікавити й інших навколо. Повість «Захар Беркут», як і однойменний фільм, цьому яскраве підтвердження.

Сильна духом жінка, яка значно випередила свій час і до сьогодні залишається для багатьох прикладом незламного характеру та відваги, – Ґертруда Белл – стала героїнею роману Джорджини Говелл «Королева пустелі» та однойменної біографічної кінодрами режисера Вернера Герцоґа з Ніколь Кідман у головній ролі. Назва книжки дуже промовиста, адже Ґертруда була першою європейкою, яка на початку XX ст. перетнула Сирійську пустелю, а аравійські шейхи називали її не інакше, як Хатун – Королева. Ця жінка мала безліч іпостасей: археологиня, мандрівниця, громадська діячка, мистецтвознавиця, картографиня, розвідниця. Маючи високий соціальний статус і будучи заможною людиною, легендарна леді Белл не схотіла відмовлятися від поклику серця і залишатися в рамках, які означило для неї суспільство. Вона стала натхненницею багатьох, тож якщо вам не вистачає мотивації в житті чи яскравого взірця для наслідування, прочитайте цю книгу чи подивіться її екранізацію, точно не пошкодуєте!

Британська письменниця Джоан Ролінґ, мабуть, найбільше запам’ятається нам насамперед тим, що зуміла створити яскравий фентезійний всесвіт, сповнений світлої магії, віри в добро й силу дружби, завдяки якому ціле покоління юнаків та дівчат по всьому світу виросло, щиро вболіваючи за сироту-чаклуна Гаррі Поттера та його товаришів. Захопливі історії про учнів Гоґвортсу майже одразу ж були екранізовані, і ці фільми полюбилися глядацькій аудиторії не менше, ніж книжки – читачам. Перша екранізація циклу – «Гаррі Поттер та Філософський камінь» – вийшла ще у 2001 році й уже протягом 18 років не покидає списку загальноулюблених стрічок. Фільм потішив шанувальників фентезійного циклу не тільки вдалим прочитанням добре знайомого сюжету, а й чудовим акторським складом.

Ще одна біографічна стрічка про непересічну особистість у нашій підбірці. Цього разу героєм екранізації за книгою став видатний математик і лауреат Нобелівської премії у своїй галузі Джон Неш, якого в кіно зіграв улюбленець публіки Рассел Кроу. «Блискучий розум» – це неймовірна історія одного з найдивовижніших та доволі суперечливих вчених XX ст., який, страждаючи психічним розладом, зумів стати справжньою зіркою математичної науки, здійснити революцію у вивченні теорії ігор і залишити по собі дійсно яскравий слід. Джон Неш надихає власним прикладом і вражає як своєю геніальністю, так і своїм безумством, нагадуючи нам, що від одного до іншого часто залишається лише один крок. Книга «Блискучий розум» Сильвії Назар покладається на багато різних документальних джерел, а фільм режисера Рона Говарда, знятий за нею, – це класний байопік, що точно заслуговує на увагу поціновувачів жанру. 

Чергова історія від майстра жахів Стівена Кінга, от тільки цього разу — про жахи несправедливості та дару, який приносить самі лиш страждання. Екранізація «Зеленої милі» з Томом Генксом стала класикою хорошого кінематографу, яка заслужено виборола чотири номінації на «Оскар» та дві нагороди популярної американської премії People’s Choice Awards. Це відзнята ще у 1999 році містична розповідь про людину, якій оголосили смертний вирок через бажання зупинити зло. Але ця людина — незвична, і той, хто оповідає історію її життя, — теж уже не впевнений, що залишився просто пересічним очевидцем. Фільм, як і книга, тримає у напруженні, не дає прямих відповідей на очевидні питання та критикує нелогічну систему правосуддя в США, представляючи глядачеві сувору реальність, в якій дива все ще є, але вони проходять непомітно. 

Знаменитий фільм Роберта Земекіса «Форрест Ґамп» (1994), головну роль в якому зіграв Том Генкс, був номінований на 13 Оскарів та отримав 6 із них. Він сподобався глядачам настільки, що став однією з найкасовіших стрічок за всю історію кінематографа. У своїй книзі Вінстон Ґрум наважився поглузувати із типової «американської мрії», порушити доволі гострі соціальні питання, наприклад – неприйняття суспільством особливих людей, складні взаємини батьків і дітей, справжня ціна дружби, правдива вартість грошей та, звісно ж, у чому полягає людське щастя. Серйозні речі читач і глядач сприймає через призму «дорослої дитини» Форреста Ґампа, який зазнає численних маніпуляцій від навколишніх людей, що прагнуть власної наживи за його рахунок.

До 25 грудня одну з цих книг ви можете виграти у розіграші від наших партнерів MEGOGO. MEGOGO — найбільший в Східній Європі відеосервіс для перегляду онлайн відео і ТБ.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

2 195 thoughts on “10 книг, які лягли в основу відомих екранізацій

    Залишити відповідь