Вмощуйтесь зручніше: 10 книжок, за якими зняли серіали

Захоплючих книжок багато не буває. Тож до літнього бінго ми зібрали десять історій про непрості стосунки, загадкові події та життя у всіх його проявах, зображені у серіалах. 

Вмощуйтесь зручніше: 10 книжок, за якими зняли серіали 0

Видавець вимагає від Маркуса новий роман, але молодий письменник ніяк не може розпочати над ним роботу. І це після шаленого успіху дебютної книги. На допомогу приходить колишній наставник Маркуса відомий автор Гаррі Квеберт. 

Та зовсім скоро допомога потрібна самому Гаррі — його звинувачують у вбивстві, яке відбулось 33 роки тому. Тож тепер Маркус отримає і сюжет для книги, і купу роботи. Він не вірить у те, що Гаррі може бути вбивцею, і намагається це довести. А минуле готує для нього багато загадок. Ще невідомо, на чиєму боці буде правда.

Маргарет Етвуд «Оповідь служниці»

Джун мала коханого чоловіка і доньку, її життя було сповнене можливостей і свобод. Але зараз вона живе в іншому світі, вона Служниця. Єдиний її обов’язок і сенс життя народжувати для Командорів і їхніх дружин, які не можуть мати дітей. Вона живе в чужій родині і перебуває під постійним наглядом, не має права читати і гуляти сама на вулиці. 

Гілеад територія сучасних США, закрита від усього світу, ідеальна і взірцева держава, якій вдалось покращити народжуваність і порядок у суспільстві. Та чи не зависока ціна таких змін?

Селесте Інґ «Усюди жевріють пожежі»

Шейкер-гайтс ідеальне містечко. Тут існує купа правил, усі знають, що можна робити, а що заборонено, кожен знає своє місце. Зазвичай тут нічого не відбувається. Та раптом усе летить шкереберть горять будинки і з’являється загадкова родина. 

З усіх шаф починають лізти скелети. Хоча всі ці скелети всередині родин знайомі і чудово живуть поруч, від інших вони ретельно приховуються. Бо це ж «ідеальні родини» з успішними батьками, чемними дітьми та щасливими посмішками на різдвяних фотографіях.

Елізабет Страут «Олівія Кіттеридж»

Ми часто помиляємось у людях, бо бачимо те, що нам кажуть бачити. От, наприклад, Олівія — вчителька-пенсіонерка. Вона часто буває владна, різка, має власні переконання, і змінити їх нікому не під силу. Люди бачать її такою, та насправді вона добра, і всі її вибрики спрямовані на допомогу іншим. А ще, маючи сім’ю, вона почувається дуже самотньою.

Тож не дивно, що Олівія є частиною історій багатьох людей у маленькому містечку. Вона відіграє певну роль у їхньому житті, розділяючи їхні радощі та біди, перемоги і невдачі.

Стівен Кінг «Аутсайдер»

Одного дня в парку знайшли труп одинадцятирічного хлопчика. На місці злочину знайдено купу доказів, що вбивця Террі Мейтленд. І не було б що розслідувати, якби Террі був якимось розбишакою чи головорізом. Але ж він — улюбленець багатьох, тренер молодіжної команди, вчитель, чудовий батько і чоловік. До того ж, коли відбулось вбивство, підозрюваний був в іншому місті і має залізне алібі. То хто чи що вбило хлопчика? І хто насправді Террі жертва чи втілення всього зла?

Джейн Остін «Гордість та упередження»

Часи змінюються, а люди ні. Ми маємо такі ж почуття, як і герої Джейн Остін, — кохаємо, розчаровуємось, зневажаємо інших. Нам заважають наші гордість і упередження. Хіба що сучасним батькам не доводиться розмірковувати, куди б пристроїти п’ятьох незаміжних доньок. А якщо ці доньки такі гонорові, як головна героїня, то проблем стає ще більше.

Роман «Гордість та упередження» з’явився на світ 1813 року, але й до нашого часу не втрачає своєї актуальності. Це не просто історія про кохання — це опис цілої історичної епохи, з її побутом і звичаями.

Наталія Гурницька «Мелодія кави у тональності кардамону»

Львів XIX сторіччя. Атмосфера налаштовує на романтичну історію зі щасливим фіналом, а згадка про каву натякає на затишне читання. 

Анна закохується у чоловіка, і ці почуття взаємні. Та доля приготувала для них багато випробувань. Коханий Анни набагато старший за неї, ще й одружений. Ризикуючи добрим іменем, дівчина на відмовляється від свого кохання. Вона сирота, тож, можливо, у таких стосунках більше шукає батька, їй потрібні турбота і підтримка, яких вона не мала раніше. Чи це просто шалена пристрасть і ні до чого доброго не призведе?

Роберт Ґалбрейт «Кар’єра лиходія»

Продовження історії про славнозвісного детектива Кормарона Страйка та його помічниці Робін Еллакот. Тут ми не просто спостерігаємо за подіями, які відбуваються в теперішньому, а ще й дізнаємось багато нового з минулого головних героїв і слідкуємо за розвитком їхніх стосунків. 

Страйк має бути вдвічі обережнішим і уважнішим, адже хтось невідомий намагається дістатись до Робін. Вона отримує посилку, в якій знаходить частину людського тіла. І як завжди, поліція і Страйк мають зовсім різні погляди на справу.

Елена Ферранте «Моя неймовірна подруга»

Роман Елени Ферранте свого часу наробив багато галасу. Та й сама авторка стала чи не найбільшою загадкою італійської літератури. Багато років нікому достеменно не було відомо, хто ж вона насправді.

Італія 1950-х років. Лілу — красуня і мрія всіх хлопців району. Елена — непримітна дівчинка в окулярах, яка намагається отримати гарну освіту. Нерозлучні подруги з дитинства, вони весь час поруч, хоча мають зовсім різні бажання і сподівання.

 

Люсі-Мод Монтгомері «Енн із Зелених дахів»

Метью і Марілла, вже немолоді брат і сестра, живуть на фермі Зелені дахи. Щоб мати хоч якусь допомогу, вони вирішили взяти з притулку хлопчика. Та щось пішло не так, і до них приїхало дивне створіння. Воно виявилось худорлявою руденькою дівчинкою Енн. 

На долю Енн випало багато випробувань, та вона залишилась напрочуд веселою, сильною і впевненою в собі. На фермі всі втратили спокій, бо вона майстерно потрапляла у різні нестандартні ситуації. Та все ж із появою дівчинки всі зрозуміли, що таке любов, радість і віра в майбутнє.

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

13 thoughts on “Вмощуйтесь зручніше: 10 книжок, за якими зняли серіали

    Залишити відповідь