Відверті, містичні, злободенні: 10 книжок, які ми читаємо в очікуванні Х Книжкового Арсеналу

Карантин цього року вихорем увірвався у плани українців. І хоча видавці сподівались у травні провести традиційний і такий очікуваний Книжковий Арсенал, зібрати книголюбів так і не вдалось подію перенесли на 2021 рік. До Арсеналу видавці приготували чимало новинок, тож ми пропонуємо вам переглянути найцікавіші з них — і виконати ще одне завдання з літнього бінго.  

Софія Андрухович «Амадока

Це вже третій роман молодої української авторки Софії Андрухович. Незважаючи на вражаючий об’єм видання 832 сторінки,  після виходу книжки соцмережі рясніли відгуками про «Амадоку». Хтось був у захваті, хтось безжально критикував стиль письма авторки. Проте байдужих до роману не залишилось. 

Сюжет розвивається довкола чоловіка, який отримав важкі поранення у гарячих точках на Сході України і втратив пам’ять. Він не пам’ятає жодного епізоду зі свого життя, навіть власного імені та походження. Але його рятує терпіння та любов жінки. Назва роману відсилає до легендарного озера, яке, за Геродотом, колись було розташоване на території сучасної України. 

Дорж Бату «Моцарт 2.0»

До української літератури Дорж Бату феєрично увірвався з історією про темпераментну «Франческу». Перша книга так захопила читачів, що через рік тираж другої розлетівся моментально. Але вже 2019-го Дорж у всіх інтерв’ю запевняв, що продовження історії про Франческу не буде. 

Його нова книга про Моцарта. Щоправда, біографічним роман не назвеш. Історія розгортається у Нью-Йорку і розповідає не лише про геніального музиканта, але і про юну українку Станіславу. Окрім захопливої історії автор обіцяє читачам багато візуальних і музичних сюрпризів.

Марія Матіос «Букова земля»

Довгоочікуваний роман від української письменниці Марії Матіос. «Букова земля» — це сага довжиною у 225 років. На її сторінках розгортається життя п’ятьох родин різного соціального статусу, а також історичних персонажів, які так чи інакше пов’язані з Буковиною. Сама авторка означила жанр свого твору як роман-панорама. Географія подій «Букової землі» простягається від малесенького буковинського хутора Сірук до величезних і знатних міст — Відня, Берліна, Бухареста, Москви і Берна. Обрамлює роман особливий сюжет зі Станиці Луганської літа 2014 року.

Наталія Матолінець «Керамічні серця»

Новинка від львів’янки Наталії Матолінець. Магічна історія, яка розгортається на тлі епохи раннього модерну. Головні герої познайомились неочікувано. Канре — служка без надзвичайних вмінь, а Жаррак — спадкоємець одного з наймогутніших родів чаротворців. Тим часом країна в небезпеці. З південного кордону їй погрожують війною, на півночі — змовництво, по всій території шириться смертельна хвороба. Та найбільшою цінністю тут є людяність, яка героям дається нелегко. 

Авторка наголошує, що ця книжка буде дещо несхожою на решту, а описаний у ній світ — місцями некомфортний, незвичний, але не менш захопливий. 

А поки книжка прямує до нас із типографії, пропонуємо вам познайомитися з іншими творами авторки. 

Керолайн Непп «Випивка: Історія однієї любові»

Болісна і щира життєва хроніка. Молода та успішна журналістка Керолайн Непп відверто розповідає про свої стосунки з алкоголем. Про те, як легка закоханість переросла у нестримну пристрасть, що змушувала її ховати пляшки за холодильником у домі коханого або ж відразу після роботи прямувати до бару. Спробувавши алкоголь у чотирнадцять, Керолайн не могла зупинитись протягом двадцяти років. Усі навколо бачили її слухняною донькою та цілеспрямованою професіоналкою. Та наодинці Непп пила до забуття. Ці відверті мемуари оголюють почуття авторки, її сімейні міфи та руйнівні стосунки, які часто супроводжують алкогольну залежність.

Міленко Єргович «Вілімовський»

Цей роман боснійсько-хорватського письменника Міленка Єрґовича вперше був опублікований 2016 року. Зазвичай Єрґович заглиблений в історію балканських країн, але тут розповідає про польського професора на пенсії Томаша Мєрошевського. Його син хворіє на туберкульоз, і родина, щоб полегшити хворобу, вирушає з Кракова до готелю в горах на узбережжі Адріатичного моря. 

За цією оповіддю читач має побачити й інші сенси. Події роману відбуваються 1938 року, і в книжці вже йдеться про наближення війни. Коли головний герой із сином та кількома помічниками з’являються в маленьких гірських селах, їхню делегацію сприймають як супровід диявола Караджоза. 

Запитаєте: «Хто ж такий Вілімовський?». Ернест Вілімовський це легендарний футболіст, який у чемпіонаті світу 1938 року у складі збірної Польщі забив чотири голи бразильцям. І в цій книжці йому відведена важлива роль.

Енн Тайлер «Турист мимоволі»

Новинка від однієї з найвідоміших американських письменниць Енн Тайлер. Чи не найулюбленішою її темою є сімейні стосунки та скелети у шафах. У доробку Тейлор 23 романи, 6 із яких екранізували. А високу оцінку авторки серед літераторів підтверджує чимало літературних премій, серед яких і Пулітцерівська.

Розквіт її творчості припав на 1980-1990 роки, і саме тоді й був написаний роман «Турист мимоволі» (1985 р.). Ця історія — про другий шанс, дивні звички людей і одного дуже вередливого корґі. Тайлер починає розповідь із драми: головні герої Мейкон і Сара переживають раптову загибель сина-підлітка. Їхній шлюб руйнується. А перед читачем постає чимало запитань, на які не можна відразу дати відповідь.

Сергій Жадан «Хлібне перемир'я»

Події відбуваються влітку 2014 року. Історію однієї смерті автор перетворює на історію цілого покоління, історію відносин між дітьми та батьками, історію зради й недовіри. Ця п’єса про найактуальніші для українців питання сьогодення. Напевно, кожен у ній побачить свої сенси. І, як підкреслюють у відгуках читачі, варто прочитати цю книжку, щоб інакше поглянути на війну.

Стівен Кінг «Інститут»

Черговий роман одного з найбільших працелюбів в історії літератури — Стівена Кінга. І в цьому випадку ім’я автора може сказати більше за будь-який опис. Крім того, роман входить до рейтингу «100 знакових книжок року», вже запланована його кіноадаптація від режисера «Великої маленької брехні». У книжці йдеться про особливого хлопчика Люка. Його батьків убивають, а саму дитину викрадають для проведення дослідів. Чи вдасться йому втекти з цього пекла під назвою Інститут?

Джонатан Страуд «Агенція «Локвуд і Кº». Череп, що шепоче»

І наостанок, другий том серії «Локвуд і Кº» британського автора Джонатана Страуда. Пам’ятаєте, як у минулій книжці Люсі почала розмовляти з черепом у склянці? Так от, вони продовжать спілкування і дівчинка дізнається історію цього черепа. А ще її постійно вабитиме та загадкова кімната, до якої заборонено заходити. І Люсі дізнається і її секрет. А ще буде дух, який спричинить неймовірний хаос у Лондоні. 

Катерина Савенко
Люблю читати. Особливо осінніми вечорами, загорнувшись у теплу та м’яку ковдру. Перевагу надаю художнім романам на основі реальних подій. Хоча, не проти й динамічного детективу чи професійної нон-фікшн літератури, адже вчитися ніколи не пізно. А ще обожнюю спілкуватися з творчими людьми, готувати і танцювати.

15 thoughts on “Відверті, містичні, злободенні: 10 книжок, які ми читаємо в очікуванні Х Книжкового Арсеналу

    Залишити відповідь