Мандрівки між століттями: 10 загадкових книжок про подорожі у часі

Хто з нас не хотів часом змінити щось у минулому чи подивитись, як там виглядає життя у майбутньому? Мабуть, багато хто про це фантазував і тихо мріяв. Письменники не виключення! Починаючи від славнозвісних «Пригод янкі при дворі короля Артура», які видав Марк Твен ще 1889 (!) року, та класики «Машини часу» від Герберта Велса, подорожі у часі приваблюють читачів. Про часово-просторові мандри писали Бредбері та Гаррісон, Гайнлайн та Желязни, Стругацькі та Буличов. Про подорожі то у минуле, то й у майбутнє і зараз пишуть численні автори формату «потраплянець». Але ми зібрали для вас строкату колекцію книжок про мандри у часі без простих та однозначних сюжетів. 

Отже, для всіх книголюбів пропонуємо 10 книжок про подорожі у часі на відповідний тег літнього бінго!

Василь Махно «Уздовж океану на ровері»

Ця збірка есеїв Василя Махна — не буквальна мандрівка в часі, а дослідження минувшини, занурення у пам’ять, у дошукування свого коріння. Початок її — біля мосту Верразано, що завис над протокою, якою на початку ХХ століття пропливали кораблі, доправляючи до Америки міґрантів з Європи. 

Мандрівка триває не лише в межах Бруклину, Лонґ-Айленду чи майстерень сучасних американських художників, лекторіїв і Метрополітального музею. Вона шириться гайвеєм на позашляховику, трансатлантикою до Європи і далі аж до Індії. Ми валандаємо за Аґноном бруком Бучача, забрідаємо до чортківського водоноші, потрапляємо до Кривого Рогу і квартири Драча у Києві, у квартали Старого міста в Єрусалимі, до Італії, а зокрема, й до Венеції, щоправда, нью-йоркської — тої, яку заподіяв ураган Сенді, затопивши довколишні острови.

Тосікадзу Кавагуті «Доки кава не охолоне»

Зустрітися з коханим, з яким вас колись розлучили кілометри. Отримати лист від чоловіка, який забув про вас через хворобу. Знову хоча б на мить побачитися з сестрою, яка загинула в автокатастрофі. У кожного свої причини побувати в минулому. Але шлях у всіх один завітати до невеличкої кав’ярні, де вже понад століття подають найсмачнішу каву. Головна умова мандрівки у часі встигнути повернутися в майбутнє, доки кава не охолоне…

Історія розвивається по-східному неспішно, тому особливо припаде до душі поціновувачам суто японського світосприйняття.

Kate Atkinson, Life After Life

У Лисячій Поляні, відрізаній хуртовиною від зовнішнього світу, народжується дівчинка Урсула Тодд і вмирає за кілька секунд. Або: у Лисячій Поляні, відрізаною хуртовиною від зовнішнього світу, народжується та сама дівчинка Урсула Тодд і дивом виживає. Або: Урсула Тодд, яка вижила у хуртовинну ніч, у дитячому віці тоне у морі. Або: Урсула Тодд, яка вижила у хуртовинну ніч і не потонула у морі ще дитиною, загинула під час бомбардування Лондона. Або: …

Урсула Тодд починає своє життя знову і знову, поки в неї не вийде правильно прожити двадцяте століття: врятуватись від підступних хвиль, уникнути смертельної хвороби, знайти м’ячик, що закотився в кущі, розминутися з небезпечним залицяльником, навчитися стріляти, щоб не промахнутися в фюрера.

Стівен Кінг назвав «Життя після життя» найкращим детективним проектом десятиліття.

Дорж Бату «Моцарт 2.0»

Що станеться, коли несучасна людина потрапить у минуле, а особистість з минулого раптом прокинеться у сучасному світі? Автор українських бестселерів «Франческа. Повелителька траєкторій» і «Франческа. Володарка офіцерського жетона» замислився та написав роман про… Моцарта! В епіцентрі подій саме він, геніальний Вольфганг Амадеус Моцарт, що опинився у Нью-Йорку ХХІ століття. Це мандрівка у часі з елементами детективу і філософськими роздумами. Моцарта, який потрапив у сучасне місто, вражає і дивує усе: метро та галас, одяг, особливо жіночий, спосіб життя, звички й манери людей і навіть вбиральні тут такі пахучі та красиві, наче у цісарському палаці. А ще, виявляється, сучасний рояль суттєво відрізняється від звичного Моцартові клавікорду… Та доведеться пристосовуватись, адже видатному композиторові хоч і випав шанс на нове життя, дещо залишається незмінним: музика і Моцарт — нероздільні.

Франческа Меландрі «Ева спить»

І знов не типовий зразок мандрів у часі, а ментальна подорож у минуле. Проза, яка вдало переплітає сучасне з минулим, а страждання та кохання викарбовуються у часі бурхливого 20 століття з його численними війнами та конфліктами.

Ева, яка мешкає на Півночі Італії, несподівано отримує повідомлення з півдня від людини, яку вона знала ще у дитинстві. Віто, колишній коханий її матері, важко хворий і хоче бачити Еву, щоб розкрити давні сімейні таємниці. Тож Ева вирушає у Колабрію. Ця довга поїздка потягом через всю Італію стає її мандрівкою у минуле, у дитинство, яке пройшло на тлі боротьби і конфліктів у прикордонних районах Північної Італії і Австрії.

Радій Радутний «Темна синя вода: Джерело»

Початок трилогії відомого українського фантаста «Темна синя вода: джерело» став першим українським романом про подорожі в минуле. Подорожі активні, з планами не пасивно спостерігати, а активно підправити події, що сталися кілька століть тому.

Уявіть собі, що ви опинилися в ситуації, з якої немає виходу. Якщо вам загрожує смерть, і її неможливо уникнути. Що на вас чекає не найманий вбивця, від якого можна втекти або захиститись, а дещо грізне та невідворотне — сама доля. Уявіть собі, що хтось таки запропонував спосіб урятуватися, але він мало чим відрізняється від самої смерті. Уявіть собі, що ви йдете до мети, прориваєтеся з погонями та боями, мандруючи у часі та просторі, бачите світ таким, яким він був задовго до вашого народження, спілкуєтеся з людьми, які померли десятки і сотні років тому. Якби вам запропонували таку подорож, то невже б ви відмовилися?

Радій Радутний «Темна синя вода: Ручай»

У другій частині трилогії химерна доля зібрала кількох героїв у Києві ХVIII століття, де ще зовсім немає таких знайомих нам орієнтирів, де все — інакше. Героїв чекають неймовірні випробування, зустрічі з тими, хто ще й не народився в наші часи.

Радій Радутний «Темна синя вода: Потік»

А у третій частині група мандрівників у часі, збірна команда з людей від ХІХ до ХХІІІ століття, продовжили свій шлях у минуле. Над кожним з героїв роману висить прокляття: всі вони мають загинути. Дотепер їм вдавалось ухилятись від ударів долі, але у ХVIIІ столітті багато вішали й довго не вагалися перед тим, як пустити кулю. Цей час багатий на небезпеки, а також на цікаві зустрічі. Саме у ХVIIІ столітті живе один із найвідоміших українських філософів, і якраз його планують використати герої задля своєї мети, а мета досить амбітна — вони прагнуть внести зміни в історію України, причому на самому її початку…

Одрі Ніффенеггер «Дружина мандрівника у часі»

Усі мріють мандрувати у часі, але контрольовано і свідомо. Що робити, коли це виходить без твоєї волі, без попередження і без жодного шансу керувати процесом? Тільки пристосовуватись. А ще закохати у себе свою майбутню дружину, але обережно! Адже коли вона побачить тебе вперше, їй буде лише шість років! Пронизлива історія про кохання, що заблукало у часі, і життя з відчуттям нескінченності, що перемагає смерть.

Відома екранізація роману з Еріком Бана і Рейчел Мак-Адамс у головних ролях вийшла у серпні 2009 року. Відмінний привід прочитати першоджерело саме у серпні.

Керстін Гір. Тimeless

Ще одна трилогія, але цього разу для підлітків. Авторка вирішує проблему мандрівок у часі сучасним методом: за допомогою особливого гену, який успадкувала 17-річна Ґвен Шефер. Ген той поводиться із Ґвен не особливо чемно: часом візьме і закине дівчину в минуле, де вона почувається не в своїй тарілці… Але Ґвен вдається з’ясувати, що за цим криється таємне товариство Коло Дванадцяти, а кожен обраний має ім’я на честь самоцвіту, — і все перетворюється на гру-інтригу з купою загадок і пошуками відповіді на них. Протягом трьох книг на дівчину чекають пригоди, мандри і звісно ж кохання! Ґвен доведеться не раз поставати перед тяжким вибором: як пробачити власним батькам? Чи можна довіряти коханому? Як не стати жертвою? Як гідно завершити гру, з якої вийти неможливо? Але за допомогою тих, хто стане на її бік, героїні все вдасться!

Джерард Вей «Академія «Парасоля»

Не може сучасна підбірка книг обійтись без коміксів. У тому числі про мандри у часі розкаже (чи то покаже?) мальопис «Академія Амбрела», створений уявою бразильського художника Габріеля Ба.

У різних куточках світу сорок три жінки, які не виказували жодних ознак вагітності, водночас народили сорок трьох надзвичайних дітей. Винахідник-мільйонер Реджинальд Гарґрівс усиновив і удочерив сімох таких дітей. У відповідь на запитання «Навіщо?» сказав лише: «Щоб урятувати світ». 

Із цих сімох дітей складається академія «Парасоля» — проблемна сім’я супергероїв із химерними надздібностями. Перша їхня пригода припала на вік десяти років. Це була боротьба проти психованої й небезпечної Ейфелевої вежі, якою керував страхітливий робот-зомбі Ґустав Ейфель. Майже через десять років команда розпалася. Та коли Гарґрівс несподівано помер, брати й сестри знехотя об’єднались — саме вчасно, аби ще раз врятувати світ.

Stephen King, 11.22.63

Джейк Еппінг, 35-річний вчитель англійської мови та літератури в середній школі містечка Лізбон-Фолс, штат Мен, знаходить часовий портал в 1958 рік, у один-єдиний день, куди може повертатися знов і знов зі свого 2007 року. Але одного разу він покидає сучасний світ і залишається там, у 1958-му, у світі Елвіса та JFK, великих американських автомобілів Plymouth Fury та Лінді Хоппінг. Джейк полишає своє життя 2007 року, щоб дочекатись 22 листопада 1963 року і зупинити Лі Харрі Освальда. Він переконаний, що таким чином «виправить світ». Але, як вже свого часу відзначив геніальний Рей Бредбері в оповіданні «І пролунав грім», не варто змінювати минуле ані на краплину, якщо не хочеш вщент зруйнувати майбутнє.

241 thoughts on “Мандрівки між століттями: 10 загадкових книжок про подорожі у часі

    Залишити відповідь