10 кращих книжок про книжки

Фото: PROMoyan Brenn via Flickr

Усі знають “451 градус за Фаренгейтом” Рея Бредбері. Ця книжка чудова, проте далеко не єдина книжка про книжки. Нижченаведена добірка – справжня знахідка, це інтелектуальні бесіди, цитати і романи. Різні автори, жанри і сюжети, питання і мораль. Але в кожній на чолі – книга, і кожна змінює світ. Справжній екстаз для книгоманів.

Юстина Соболевська. “Книжка про читання”

1

Усі ми маємо улюблені книжки, місця для читання та способи розставляти книжечки на полицях. Хтось колекціонує цитати, а хтось любить читати в туалеті. Ця книжка складається з багатьох читацьких голосів і видається незавершеною – адже кожен може додати до неї щось своє. Для цього в книжці є чисті сторінки та широкі береги для нотаток. Тобто кожен читач може стати співавтором. Про що ця книга? Про читацькі приємності, враження і різного роду речі, пов’язані з книжками. Це антологія цитат про читання. Тут ви знайдете імена багатьох знаних і не дуже письменників, які розповідають про прочитані книжки.

“…Процес читання передбачає звільнення від усіх закладених зазадалегідь принципів, будь-яких упереджень, означає готовність упіймати голос, який вдається почути у найменш очікуваний момент, цей голос долинає невідомо звідки, звідкись із-поза меж книжки, свідомості автора, умовності писаного слова, він походить з того, що не було висловлене, чого світ ще досі про себе не казав, бо слів бракує”.

Умберто Эко, Жан-Клод Кар’ер. “Не сподівайтеся позбутися книжок”

2

Двоє неперевершених інтелектуалів – письменник, вчений, філософ, історик Умберто Еко та сценарист, театральний діяч та есеїст Жан-Клод Кар’ер – розмовляють про книжки і діляться власним досвідом бібліофілів, колекціонерів рідкісних та старовинних книг . Вони поринають у блискучу імпровізацію навколо теми пам’яті, починаючи з провалів, пропусків, забуття та непоправних втрат, які – на рівні з шедеврами – становлять нашу пам’ять. Вони розважаються, демонструючи, яким чином книжка, попри шкоду, завдану фільтруванням, таки пройшла крізь усі пастки – собі на користь, але іноді й на шкоду.

“E-book не вб’є книжку. Гутенберг і його унікальний винахід не скасували використання рукописних книг, як і рукописні книги не зупинили продажів сувоїв з папірусу – volumina. Практики та звички співіснують, і ми найбільши прихильники розширення спектру можливостей. Хіба кіно вбило живопис? Хіба телебачення вбило кіно? Тож ласкаво просимо у світ планшетів та приладів, екран яких гарантує доступ до всієї світової бібліотеки, що її от-от оцифрують”.

Вам неодмінно захочеться долучитися до цієї бесіди.

Крейг Маклей. “Книжная лавка”

3

Завжди мріяли жити у маленькому затишному містечку і володіти книжковим магазинчиком? Тоді ця книга для вас. Життя у “Книжкової лавці” б’є через край, події розвиваються із шаленою швидкістю. Керуючий магазином, імпозантний італієць Данте, приховує від своєї авторитарної матусі страшну таємницю. Продавець Себастьян у прагненні отримати від життя все заходить занадто далеко. Інтелектуал Олдос, чия ексцентричність не користується популярністю у прекрасної статі, виявляється “темною конячкою”. За скромною зовнішністю буркотливого дідка Ебенезера ховається тонка романтична натура закоханого лицаря. Неврівноважена психіка касирки Міни – ще півбіди, зате її чоловік у буквальному сенсі слова озброєний і дуже небезпечний.

“Обожаю книжные магазины. И то обстоятельство, что уже три года работаю помощником управляющего в одном из них, лишний раз это доказывает. Во-первых, там всегда тихо. Уж не знаю, почему близость книг заставляет людей переходить на шепот, но факт налицо. Во-вторых, здесь в одном месте собрано все научное и культурное наследие. Пройдитесь между стеллажами, и вы совершите увлекательное путешествие во времени, от прошлого к настоящему – Гомер, Шекспир, Сервантес, Пруст, Диккенс, Оруэлл, Набоков, Мейлер, Уоллис… А в-третьих, здесь на вас не кидаются сразу пять продавцов, стоит лишь переступить порог…”

Луис Сепульведа. “Старик, который читал любовные романы”

4

Знаменитий роман-притча, що проповідує життєлюбність.

Віддалитися від усіх, щоб залишитися з усіма … Бути з усіма і втратити себе … Антоніо Хосе Болівар, мудрець, що не ужився з одноплемінниками і знаходить розраду в читанні любовних романів, обрав перший з цих двох варіантів, які запропонувала йому доля.

Для більшості вибір його – безумство. Для нього – єдина можливість залишитися на стороні життя в будь-яких її проявах – від дерева і дикого звіра до людини.

 

Елена Костюкович. “Цвингер”

5

Єдиний і неповторний перекладач Умберто Еко на російську мову сама написала інтелектуальний роман. У ньому сплітаються ожиле минуле, детективна історія, любовна лінія і книжкова індустрія. Автор реконструює по архівах власну родинну історію.

Збираючись на Франкфуртський книжковий ярмарок, співробітник європейського видавництва Віктор Зіман отримує пропозицію викупити документи, пов’язані з минулим його діда, який відшукав у травні 1945 року зниклі скарби Дрезденської картинної галереї. І Віктора затягує вир інтриг. Він хворий пам’яттю і не може вирватися з-під влади минулого. У вирі пригод, що захопили Віктора, діють і українські гастарбайтери у сьогоднішній Європі, і агенти КДБ брежнєвської епохи, і журналісти “вільних голосів”, що віщали у часи холодної війни і розрядки, і російські мафіозі, що колонізують світовий простір.

Маркус Зусак. “Книжный вор”

6

Книга з тих, що змінюють світ. Роман про гітлерівську Німеччину, в якому розповідь ведеться від імені Смерті. Головна героїня – 9-річна Лізель – книжкова злодюжка. Свою першу книгу вона знаходить на цвинтарі, де ховають її брата. Прийомні батьки вчать дівчинку читати, і процес настільки захоплює її, що вона починає красти книги. Вони стають її їжею і відрадою в нелегкому житті. Незабаром Лізель починає записувати свою власну історію, яку згодом опублікує під назвою “Книжковий злодій”. Ця книга вразить саму Смерть.

Цей роман зовсім не історія про одну дівчинку, вона про всі хлопчиків і дівчаток, які змушені виживати під час воєн, голоду, розрухи; про всіх людей, які намагаються сховатися від смерті і насильства.

Милорад Павич. “Ящик для письменных принадлежностей”

7

Мілорад Павич знову манить свого читача у лабіринт букв, слів, речень, і цього разу вільно жонглюючи простором і часом. Вивчення старовинної скриньки перетворюється на захоплюючу пригоду сховками людської душі. Любов, сексуальність, недомовленість, запахи і смаки – ви все це відчуєте, читаючи книгу і розбираючи шухлядки для письмового приладдя. Навіть коли ви закінчите і підзабуде сюжет, пережиті разом із героями чудові, гострі відчуття залишаться з вами. Історія має два фінали: один з них можна прочитати в книзі, а другий – за вказаною в книзі адресою в Мережі.

“В это утро я нова лгала во сне, а ложь имеет запах. Она пахла capture Contour de l’oeil Christian Dior. Этот запах и разбудил меня”.

Диана Сеттерфилд. “Тринадцатая сказка”

8

Скромна працівниця букіністичної лавки, занурена у світ класичної літератури, раптово отримує ділову пропозицію від найзнаменитішої письменниці сучасності, автора п’ятдесяти шести романів із багатомільйонними тиражами, таємничої самітниці Віди Вінтер, яка досі не сказала ні слова правди жодному журналісту, намагаючись під час інтерв’ю просто зблиснути своєю фантазією. Маргарет Лі опиняється в стінах похмурого маєтку, де їй належить працювати біографом знаменитої Віди. Скільки таємниць нам відкриється…

Роман, що став бестселером, викликав безліч неоднозначних коментарів критиків. Його називали “трухою” і “парадом кліше”, “бомбометанням”, “написаним по-чоловічому хвацько й прагматично”, “модним сплавом ученості і белетристики, фантастики і побутописьменництва”.

Міхаель Енде. “Нескінченна історія”

9

Одного разу, тікаючи від хуліганів, Бастіан ховається в антикварній крамниці пана Карла Конрада Кореандера, де помічає товсту книгу в шкіряній палітурці і краде її. Зазвичай читання переносить у захоплюючий світ, де читач стежить за пригодами героїв і співпереживає ім. Однак тут події відбуваються у двох світах – Реальності та Фантазії. Сховавшись на шкільному горищі, хлопчик із захватом гортає сторінку за сторінкою, сподіваючись, що кому-небудь та вдасться врятувати Фантазію від смертельної небезпеки. Раптово він розуміє, що доля персонажів книги залежить від нього самого, і саме його шукають герої книги.

Переживши масу пригод, Бастіан опритомнів рано вранці на шкільному горищі – проте книга зникла.

Мартин Сутер. “Лила, Лила”

10

Визнаний майстер психологічного письма і захоплюючих сюжетів зробив своїм героєм скромного офіціанта, пристрасть якого – література. Якого разу він купляє задешево бувалий нічний столик, в шухляді якого виявляє дивну знахідку – рукопис автобіографічного роману невідомого автора. Молода особа видає рукопис за власний, його життя круто міняється, проте час розплати наздоганяє його. І все це на тлі великого кохання.

 

 

Більше книжок про книжки тут.

9 thoughts on “10 кращих книжок про книжки

    Залишити відповідь