Як організувати читацьку вечірку: 7 порад

фото: hd.clarin.com

Автор видання Bookriot Джеф О’ніл поспілкувався із організаторами Читацької мовчазної вечірки в (A Silent reading parrty) Портленді – Карен Мунро та Амандою Морган. І вони поділились власними секретами із організації такого заходу та запропонували сім простих кроків.

1.Оберіть ідеальне місце.

Організатор читацької вечірки в Сієтлі, Крістофер Фрізель, радить саме так і чинити. Важливо, щоб це було комфортне місце для сидіння, із гарним освітленням та приємною атмосферою. Це має бути місце, в якому хочеться читати. Вони обрали для вечірок будинок в Beech Street Parlor. Це вікторіанський будинок із вишуканими шпалерами, дерев’яною підлогою та великою кількістю диванів.

2.Двох годин буде достатньо.

Зазвичай ми організовуємо читацькі вечірки із 18-20 години вечора у робочі дні. Також влаштовували їх в суботу із 15-17 години. Який із цих двох варіантів кращий, важко сказати. Єдине, що для цих вечірок дві години цілком достатньо. Більшість людей приходять і йдуть, а ті, хто залишаються до кінця, захочуть через дві години розім’яти ноги

3.Гарантуйте справжню тишу.

Не дуже приємне заняття – просити людей, щоб не розмовляли. Але на таких вечірках тиша, один із головних складників. Якщо люди почнуть спілкуватись, то такий захід краще перенести в бар і по-іншому назвати. Як би це не дивно звучало, такі мовчазні вечірки неповторний досвід. І шкода його змарнувати.

12034282_10104657466860883_3007639949538919813_o

4.Легка музика на фоні – гарна ідея.

Ми зазвичай вмикаємо щось на кшталт ембієнту під час вечірок. Це створює настрій та атмосферу, та допомагає подолати незручність щодо сидіння мовчки разом з іншими людьми. На одній із наших вечірок ми мали свого діджея, яка ставила відповідні композиції, типу Браяна Іно.

5. Дайте людям знати, коли кінець вечірки.

Ми використовуємо старовинний дзвоник у вікторіанському стилі. Ним і оголошуємо закінчення вечірки. Дзвоник належав бабусі Аманди, і був частиною її колекції, яка під час урагану була втрачена. Але згодом ми знайшли цей дзвін. Тож це ще й частина нашої історії. Зазвичай люди плескають в долоні, щоб оголосити про закінчення.

Читати: 33 поради для дуже книжкового літа

6.Підтримуйте спокій.

Ми вигадали таблички із написами “Шшш” для тих, хто не розуміє концепції заходу. І передаємо їм із посмішкою за потреби.

7.Будьте певні, що людям це сподобається.

Коли ми починали робити такі вечірки, думали, що ніхто не прийде. Розповідали друзям: “Це мовчазна вечірка. На ній усі будуть тільки читати!” І друзі думали, що ми дивні. Але після першої ж вечірки, зрозуміли, наскільки це класно. Люди діляться з нами, що не можуть знайти часу для читання в повсякденному життя, і ці вечірки усе змінюють. Також люди люблять бути поміж іншими читачами, на хвилинку зловивши погляд, та отримавши підтвердження, що інші теж люблять читати. А також у тиші є щось особливе. Ми так рідко перебуваємо у спокої поряд із незнайомцями. Це тонізує, а відчуття таке, наче ти в церкві. І це прекрасно, бачити цілу кімнату людей, які читають разом.

Джерело: Bookriot.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

14 thoughts on “Як організувати читацьку вечірку: 7 порад

    Залишити відповідь