Електронна книга vs паперова. Яку обрати?

Фото: Zhao ! via Flickr

Незважаючи на те, що з моменту випуску першої електронної книги пройшло 15 років, традиційна паперова книга нікуди не зникла, а суперечки і роздуми щодо того, який носій обрати, досі тривають. У більшості людей, що читають, є і електрокнига, і планшет, і смартфон, при цьому вони купують і паперові книги. Однак є й ті, хто читає виключно з екрану, і ті, хто не визнає книгою книгу в електронному форматі.

Сучасна зайнята працююча людина успішно користується “читалкою”, проводячи як мінімум дві години на день в транспорті. Адже це дуже зручно: невеликий формат і вага, компактність, можливість гортати сторінки однією рукою, швидке увімкнення і вимкнення екрану з миттєвим поверненням на те саме місце, де зупинився. Важливою відмінною рисою електронної книги є можливість налаштування розміру шрифту і кольору паперу. Крім того, у багатьох моделях є вбудоване підсвічування, що дуже зручно для любителів читати ночами. Читаючи під час прийому їжі, немає необхідності притримувати сторінки вільною рукою. А вирушаючи у подорож, не треба вибирати, скільки і яких книжок взяти, щоб вистачило на всю відпустку, і підраховувати, чи не буде перевищений ліміт ваги багажу.

Водночас ніщо не може замінити відчуттів від покупки нової паперової книги. Ось ви тримаєте її в руках. Хрустка палітурка поскрипує під пальцями, ще незаймані, склеєні подекуди сторінки, легкий запах типографської фарби. Справжні книгомани, перш ніж почати читати, ще й покрутять, оглянуть книгу з усіх боків, знайдуть рік першого видання, ім’я перекладача, спробують на дотик папір. І тільки після цього з захватом візьмуться за зміст. До того ж, якщо раптом ви загубили нить оповіді чи є потреба повернутися на кілька сторінок назад для уточнення, зробити це набагато простіше, ніж у випадку з електронним носієм. Ну а про дитячі книжки і говорити нема є про що – перед цією категорією читачів вибір взагалі не постає. Книжкові полиці в оселі багато що можуть розповісти про людину – її інтереси, знання, художній смак і навіть матеріальний статус. Дім без книг здається неповним, нехай вже краще вони громадяться стосами, де доведеться. І врешті-решт ліхтарики для читання вже давно існують.

Дані різних досліджень свідчать про те, що папір сприяє більш вдумливому читанню. У норвезькому Університеті Ставангера провели експеримент з метою вивчення відмінностей у сприйнятті різних носіїв інформації. Результати показали, що при читанні тексту з паперу випускники шкіл показали рівень розуміння і запам’ятовування прочитаного вищий, ніж ті, хто читав з екрана. Крім того, у респондентів з паперовими книгами виявився вищим рівень емоційного відгуку на прочитане. Автор дослідження когнітивіст Анна Манген пояснює це тим, що книга матеріальна і є предметом фізичних маніпуляцій. Гортаючи сторінки, відчуваючи вагу предмета в руках, обираючи будь-яку частину твору, людина нібито відчуває більш сильну реакцію порівнянно зі скролінгом сторінок.

Скептики схильні вважати, що вибір, яку книгу читати – електронну або паперову – справа звички, а звичку можна змінити.

Залишаємо на ваш розсуд, що вибрати і чи міняти звички. Головне – читати.

15 thoughts on “Електронна книга vs паперова. Яку обрати?

    Залишити відповідь