«ЧЧ: Читати. Четвер» з Дмитром Бунецьким: про серію New Science

Ви замислюєтеся про майбутнє? Ні, я серйозно, чи думаєте ви про те, що чекає нас? Ні? Мабуть, час прийшов. А для того, щоб думалося краще і ґрунтовніше, було б непогано підтягнути науковий бекграунд.

Тут, звичайно, є проблеми. На жаль, українські видавництва занадто зайняті перевиданням класики та забувають про нові роботи. Я розумію, на научпоп багато не заробиш, але, з іншого боку, це єдиний вид літератури, який здатний хоч якось підтягнути людей. Справді, жодний Достоєвський, Драйзер або Ібсен не зможуть змусити вас думати так, як космологічні дослідження того ж Алекса Віленкіна.

Загалом, відносно недавно я натрапив на серію New Science. Це перекладні книги, російською мовою, і кожну з них варто (підкреслюю ще раз – реально варто) прочитати, щоб розуміти, якого біса у нас взагалі тут відбувається.

Тож, на сьогодні в серії вийшли:

1. «Идеальная теория. Битва за общую теорию относительности», Педро Феррейра. Одна з найкращих нині робіт, присвячених теорії відносності, яку вже підтвердили дослідження ВАКу і відкриття гравітаційних хвиль. І це – основа нашої фізики, хлопці.
2. «Биоцентризм», Роберт Ланц, Боб Берман. Хороша книжка, щоб потішити самолюбство – про антропний принцип Всесвіту (тобто про те, що все навколо створено для нас).
3. «Хозяева Земли», Едвард Вілсон. Чудова робота про те, яким чином вся ця ваша історія зав’язана на еволюційній біології.
4. «Абсолютный минимум», Майкл Фаєр. Знаєте, звідки береться колір? Дізнаєтеся. Це розкладені поличками ази квантової фізики, від яких плавиться мозок. Ось як виглядає справжнє диво.
5.«История всего», Ніл Деграссі Тайсон, Дональд Годсміт. Глибоке вивчення того, як формувався Всесвіт, Галактика, Сонячна система і ми з вами.
6. «Бог и Мультивселенная», Віктор Стенджер. Космологічний хіт про те, як мультиверсум виник без жодного вищого задуму.
7. «Вечность», Шон Керролл. Сага про час, простір, мультиверсум, термодинаміку та відкриттях Хокінга.

Звичайно, це не весь список книг, які варто почитати для того, щоб не забивати собі голову всякою там езотеричною нісенітницею на зразок психології, але на перший раз вистачить.

Читайте завжди.

Джерело: Facebook Дмитра Бунецького 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

10 thoughts on “«ЧЧ: Читати. Четвер» з Дмитром Бунецьким: про серію New Science

    Залишити відповідь