«ЧЧ: Читати. Четвер» з Дмитром Бунецьким: про книжку “Мозок і душа” Кріса Фріта

Сьогодні – перший випуск рубрики «ЧЧ», який я з радістю проілюструю. На фото ви бачите британського вченого, психолога, нейробіолога і фізіолога на ім’я Кріс Фріт, який…ну, який просто лапочка.

Насправді мені дуже складно говорити про його книжку «Мозок і душа», тому що в процесі читання я кілька разів захлинувся від захвату. І на те є декілька причин.

По-перше, це історія людини, яка не дуже й любить цього вашого Фрейда і вважає його вигадником. Ні-ні, він визнає наукові досягнення австрійського психіатра, але не аж так любить психоаналіз.

По-друге, це історія людини, яка все своє життя шукала відповіді, не зупиняючись на досягнутому.
По-третє, він користується машинами.

По-четверте, вже в першій частині його книжки ви дізнаєтеся, що свідомість – всього лише ілюзія. І отримаєте переконливі докази цього. А потім він пояснить, чому це нормально і як ми можемо довіряти органу, який постійно обманює того чоловічка, що сидить всередині нас і вважає себе королем всесвіту.

І, нарешті, він написав повну тонкої іронії, легких глузувань та гарного гумору роботу, яка розкладає по поличках практично все, що відбувається всередині кожної людини, незалежно від того, хвора вона, чи здорова.

«Мозок і душа» – це книжка про мозок і сприйняття дійсності. Про комунікації. Про інформацію. Про експерименти. І все це написано настільки добре, що в якийсь момент я – серйозно – почав шкодувати, що Фріт вчений, а не письменник, тому що я з задоволенням прочитав би який-небудь художній роман, що вийшов з-під його пера.

І ця робота по-хорошому вибиває дух, а потім повертає його на місце. Тому що ми біороботи – і це непогано.

Читайте завжди.

Джерело: Facebook Дмитра Бунецького 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

15 thoughts on “«ЧЧ: Читати. Четвер» з Дмитром Бунецьким: про книжку “Мозок і душа” Кріса Фріта

    Залишити відповідь