Топ-5 інтелектуальних новинок Книжкового Арсеналу

Міжнародний фестиваль “Книжковий Арсенал” таки став щорічним  “бенкетом духу” для інтелігенції та креативного класу. Мистецькі видання, інтелектуальна література, перекладна белетристика саме тут мають унікальний шанс отримати розголос ширший, ніж у межах визначеної читацької аудиторії.

Мій особистий перелік новинок, які неодмінно треба придбати на Книжковому Арсеналі, виглядає ось так. Це книжки, над якими потрібно думати. І доки українці белетристи прокрастинують, їх випереджують науковці (й перекладачі): цієї весни можемо читати нон-фікшн із не меншим захопленням, ніж романи та новели.

Антологія української літературно-критичної думки першої половини ХХ ст. / Упоряд. В. Агеєва. (Смолоскип)

12985496_1207145755963061_1603166096299252594_n
Це не вузькофахове видання і не хрестоматія – хай не відлякує академічне формулювання назви. Епохальна книжка, яка має одразу розлетітися приватними зібраннями й публічними бібліотеками, “Антологія…” – це ще й колекція зразків інтелектуальної думки, сарказму, іронії, дотепів. Літературна критика – прекрасна нагода продемонструвати стилістичну вправність та ерудицію, шанс помститися чи завоювати прихильність, ну або просто скористатися майданчиком для висловлення власних поглядів, використовуючи чийсь роман як привід. Боротьба за те, якою має бути українська література, насправді була страшенно захопливою для сторонніх спостерігачів.

Алоїз Принц. Ханна Арендт, або Любов до світу. (Темпора)

arndt_cov_05-1-195x300
Розповідь про Ханну Арендт цінна не лише тим, що тут йдеться про кристалізацію її філософських поглядів крізь призму біографії. Нам катастрофічно не вистачає перекладного й вітчизняного нон-фікшну, який би актуалізував постаті видатних діячів і нагадував про необхідність читання й перечитування їхніх творів. Життя Арендт не менш цікаве, ніж її тексти, а переклад книжки про неї може стати подією принаймні у гуманітарних колах.

Соломія Павличко. Націоналізм, сексуальність, орієнталізм. Складний світ Агатангела Кримського. (Основи)

1927882_723535781115169_7833439493421833996_n
Остання праця Соломії Павличко свого часу прозвучала не на повну силу. Її, здається, оцінили лише фахівці, тоді як ця монографія очевидно заслуговувала більшого. Це перша грунтовна спроба застосувати психоаналіз, підхід гендерних і квір-студій у дослідженні, присвяченому постаті й діяльності видатного діяча української інтелектуальної історії –  Агатангела Кримського. Розколота ідентичність, драма постійного вибору між бажаннями і власними уявленнями про обов”язок і суспільну діяльність – усе це відбито у приватних записах, художніх текстах і наукових працях академіка. З-поміж безлічі інших трагічних сюжетів, якими так багата наша культура, цей особливий насамперед тим, що про нього таки написали.

Казимир Малевич. Київський період 1928-1930 / упоряд. Т. Філевська. (Родовід)

скачанные файлы
Ми давно чекали на видання, присвячене київському періоду творчості Казимира Малевича. І цього разу, здається, маємо шанс отримати вичерпну відповідь на цей запит. Окрім розповіді про діяльність митця, пов’язану із викладанням, творчою діяльністю, публікаціями в тогочасних українських часописах, до цієї книжки увійшли унікальні матеріали: невідомі тексти Малевича, які донедавна зберігалися у архіві його особистого асистента Мар’яна Кропивницького.

Наталя Яковенко. Життя і тексти Йоаникія Ґалятовського. (Лаурус)

Yakovenko
Інтелектуальна історія України XVII сторіччя сповнена пристрастей: зміна світоглядних засад, формування нації, релігійні полеміки православних з уніатами та юдеями. Це ще одна монографія провідного українського історика Наталі Яковенко, яка має усі шанси стати бестселером. Вона адресована і фахівцям, і любителям історії, і тим, хто напружено шукає у минулому відповідей на запитання про те, чому сьогодення таке складне.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

17 thoughts on “Топ-5 інтелектуальних новинок Книжкового Арсеналу

    Залишити відповідь