Топ-10 найбільш захопливих новинок тижня від Yakaboo

Цього тижня новинки мають задовольнити дуже різних шанувальників літератури – тут і трилери, і українська і не тільки фантастика, і заплутані детективи, і навіть антиутопія, яку порівнюють з «1984» Орвелла, а також чуттєвий італійський роман і книжка найвідомішої південнокорейської письменниці про громадянську війну .

1.Кейт Аткинсон «Жизнь после жизни», Азбука, 2016, 544 с.

«Життя після життя» – це історія однієї дівчинки, яка народжується, вмирає, а потім народжується знову. І так доти, доки не вийде правильно прожити двадцяте століття: врятуватися від підступних хвиль, уникнути смертельної хвороби; знайти, куди закотився м’ячик; розминутися з небезпечним залицяльником; навчитися стріляти, щоб не промахнутися в фюрера. «Життя після життя» – найбільш вражаючий бестселер 2013 роки від автора таких міжнародних хітів, як «Людський крокет» і романів про приватного детектива Джексона Броуді ( «Злочини минулого», «Поворот на краще», «Чи чекати добрих звісток?», «На світанку, з собакою удвох»), які Стівен Кінг назвав «найкращим детективним проектом десятиліття».

2. Энн Тайлер «Катушка синих ниток», Фантом Пресс, 2016, 448 с.

Вітшенки завжди дивували своєю згуртованістю і ледь відчутною відокремленістю. Це була сім’я, якій всі по-доброму заздрили. Але як і у кожної сім’ї, у них була і таємна, прихована від очей реальність, яку вони й самі до ладу не усвідомлювали. Еббі, Ред і четверо дорослих дітей в своєму багажі мають не тільки чудові спогади про радість, сміх, сімейні свята, а й розчарування, ревнощі, добре приховані секрети. У романі Енн Тайлер, однієї з найкращих сучасних письменниць, розгортається історія трьох поколінь однієї родини. Енн Тайлер іноді називають північною Фенні Флегг, але її історії набагато ближчі до оповідань А. П. Чехова. Вона розповідає їх тихим, трохи глузливим голосом, і вони ще довго резонують в душі, про них думаєш, і власне життя постає в новому світлі – більш наповненому смислами. Енн Тайлер – лауреат Пулітцерівської премії, а роман «Котушка синіх ниток» в 2015 році номінувався на Букерівську премію.

3. Буалем Сансаль «2084. Кінець світу», Видавництво Жупанського, 2016, 216 с.

Новий роман-антиутопія Буалема Сансаля «2084: Кінець світу» став справжньою сенсацією і торішнім бестселером на французькому книжковому ринку, а також отримав гран-прі Французької академії, встиг побувати на перших місцях у відбіркових списках всіх престижних французьких премій в галузі літератури. У романі, який можна сприймати, зокрема, і як діалог Сансаля з епохальною оруеллівським «1984», розповідається про небезпеку ісламської релігійної диктатури, яка насувається на нашу цивілізацію.

4. Паоло Джорджано «Самотність простих чисел», Видавництво Старого Лева, 2016, 320 с.

Головні герої бестселера – дебютного роману молодого італійського фізика Паоло Джордано – Аліче і Маттіа. Вони дивні, незвичайні, кожен зі своєю, зламаною дитячою травмою, логікою, своїм баченням світу: мовчазний хлопчик, який вчиться тільки на «відмінно», і дівчинка, яка страждає на анорексію. Ледве зустрівшись, обидва відчули, що їх пов’язує невидима, але міцна нитка. Маттіа думав, що вони з Аліче – прості числа, самотні і втрачені, вони стоять поруч, хоча і не настільки поруч, щоб по-справжньому доторкнутися. Але тільки він ніколи не говорив їй про це … Іноді він думав, що в математичний ряд вони потрапили помилково і виглядають, як перлини в намисті. Історію кохання і самотності екранізував італієць Саверіо Костанзо.

5. Ярослав Мельник «Маша, або Постфашизм», Видавництво Старого Лева, 2016, 288 с.

Четверте тисячоліття. Журналіст «Голосу Рейху» несподівано закохується в самку стору – одну з істот, які мають людські тіла, але яких не вважають за людей – і стає на шлях боротьби за право сторі називатися людьми. Але чи вдасться герою і його соратникам врятуватися від постфашистів? Вони тікають від переслідування в гори, де на них очікують страшні і романтичні пригоди і вічна туга за людською рівністю і свободою. У гостросюжетному футуристичному романі відомого українського письменника стрімка інтрига і вражаючі сцени об’єднані з боротьбою ідей і сильним гуманістичним пафосом. Це перший в Україні інтелектуальний трилер про витоки людської жорстокості.

6. Ингер Фриманссон «Тень в воде», Фантом-Пресс, 2011, 448 с.

Головна героїня роману «Тінь у воді» – Жюстина Дальвік все життя бореться з демонами, але часом демони беруть гору. Шість років минуло відтоді, як Жюстина піддалася спокусам і зуміла уникнути розплати. Життя її увійшло в тихе русло, і Жюстина насолоджується спокоєм і любов’ю, які далися їй такою ціною, але минуле не відпускає, в нічних кошмарах, змушуючи знову і знову згадувати те, що трапилося, згадувати свою безслідно зниклу подругу Берит. Всі ці роки рідні і друзі Берит продовжували шукати її, і тепер пошуки знову привели до похмурого і таємничого дому Жюстіни, який охороняє величезний птах. Блискучий роман гранд-дами шведського детективу, названий Шведською академією детектива найкращою книгою року.

7. Антонио Гарридо «Читающий по телам», Азбука, 2016, 608 с.

Міжнародний бестселер від майстра іспанського історічного роману. Цього разу Рамус Антоніо Гаррідо, який відомий глибиною та ретельністю опрацювання матеріалу, звернувся до середньовічного Китаю, де в XIII столітті жив видатний Сун Ци – родоначальник Світової судової медицини. «Той, хто читає по тілах» отримав Міжнародну премію Сарагоси, яка присуджується за найкращий історичний роман. Післе смерті дідуся молодий Сун Ци, успішний студент столичного університету та помічник шановного судді Фена, змушений повернутися з батьком, придворним чиновником, зі столиці до рідного села. Але ланцюжок трагічніх випадковостей позбавляє его притулку, повертає назад до великого міста. Там юнак змушений працювати помічником шарлатана-віщуна – але незабаром чутка про його вражаючі здібності «читати по тілах» доходить до самого імператора. Син Неба доручає юнакові розслідування серії загадкових вбивств – розслідування, від результатів якого залежить не лише життя Сун Ци і дорогих йому людей,  а й крихка рівновага в Піднебесній.

8. Франк Тилье «Головокружение», Азбука, 2016, 320 с.

У новому трилері Франка Тильє «Запаморочення» письменнику вдається створити страшну і водночас задушливу атмосферу пастки. Герой роману альпініст Жонатан Тувьє, який підкорив головні вершини планети, одного разу вночі раптом розуміє, що прикутий до скелі в дивній печері, вихід з якої завалений камінням. Навколо холод, лід, темрява, біля нього пес і два незнайомці: один, як і Тувьє, прикутий ланцюгом до скелі, інший може пересуватися, але на ньому залізна маска з кодовим замком, яка вибухне, якщо він в пошуках порятунку переступить червону лінію.

9. Бернар Вербер «Микролюди. Третье человечество», Рипол Классик, 2016, 416 с.

Девід Уеллс і Аврора Каммерер створили нове людство, яке могло б перейняти від нас естафету. Після «Третього людства» «Мікролюди» продовжують сагу про маленьких людей, які хочуть жити так само, як ми всі, але змушені боротися за найелементарніші права. У все більш і більш складному світі вони будуть змушені постійно вдосконалюватися. І під керівництвом відважної Емми 103 вони зрозуміють, що на шляху рівноправності між ними і звичайними людьми стоїть безліч перешкод, які можна подолати лише силою. Емма 103 збирається підняти повстання, разом із армією та простими людьми, але тільки за допомогою Девіда Уеллса і декількох її друзів вона зможе боротися проти тих, хто хоче стерти мікролюдей з обличчя землі.

10. Пак Вансо «Забытый вкус кислички», Время, 2016, 320 с.

«Забутий смак кислички» – це другий виданий російською твір Пак Вансо. Пак Вансо – одна з найвідоміших сучасних письменниць Південної Кореї. Її любили як критики, так і читачі. Володарка найпрестижніших корейських премій – Лі Сана (в 1981 році) і Державної премії РК в галузі літератури (в 1991 році). Письменниця згадує дитинство і юність, що припали на період зламу історії Кореї, звільнення від японського правління, громадянську війну, поділ єдиного народу на два протиборчі табори.

Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щосереди о 18:00 в програмі «Книжное сословие» з Юрієм Володарським на радіо Nostalgie 99 FM

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

11 thoughts on “Топ-10 найбільш захопливих новинок тижня від Yakaboo

    Залишити відповідь