Скандинавські країни визнали найбільш грамотними у світі

via Pixabay

Фінляндія посіла перше місце в рейтингу найбільш грамотних країн світу. Результати дослідження, проведеного президентом Державного університету Центрального Коннектикута у Новій Британії (США) Джоном Міллером на основі аналізу грамотності мешканців 61 країни, були опубліковані у The Washington Post.

Дослідження Міллера засвідчило, що жителі скандинавських країн є найбільш грамотними у світі, адже п’ять перших місць у рейтингу посіли Фінляндія, Норвегія, Ісландія, Данія і Швеція. Шосте місце дісталося Швейцарії, сьоме – США, восьме – Німеччині, а дев’яте і десяте – Латвії та Голландії відповідно. Україна в рейтингу не фігурує. Закриває список із 61 країн Ботсвана.

У  дослідженні Міллера розглядалися кілька аспектів: результати Міжнародної програми з оцінки освітніх досягнень учнів (Programme for International Student Assessment, PISA) – тесту, який оцінює грамотність школярів у різних країнах світу і вміння застосовувати знання на практиці; результати Міжнародного дослідження якості читання і розуміння тексту (Progress in International Reading Literacy Study, PIRLS) – дослідження, яке дозволяє порівняти рівень і якість читання та розуміння тексту учнями початкової школи в різних країнах світу та виявити відмінності в національних системах освіти; а також характеристики освітніх навичок жителів різних країн.

The Washington Post зазначає, що результати дослідження були б абсолютно іншими, якби вони базувалися лише на основі PISA і PIRLS, без врахування кількості бібліотек, їх доступності й такого іншого. За словами Міллера, тоді список очолили б країни Азійсько-Тихоокеанського регіону (Сінгапур, Південна Корея, Японія і Китай), а Фінляндія була б єдиною країною не з числа країн АТР, що потрапила в топ рейтингу.

“Ті чинники, які ми досліджували, відображають комплексний та деталізований портрет культурної життєздатності нації. І як свідчать наші рейтинги та загальний рівень грамотності у світі, грамотність є визначальною як для успішності індивідів, так і націй, що в свою чергу визначає наше глобальне майбутнє”, – зазначає Міллер.

15 thoughts on “Скандинавські країни визнали найбільш грамотними у світі

    Залишити відповідь