Сім звичок високоефективних читачів

Фото: Rennett Stowe via Flickr

Ви дивуєтесь, як деякі люди примудряються прочитувати по кілька книжок на місяць? Ви любите читати, але часто повторюєте фразу: “Я не уявляю, як викроїти час на читання”? Тоді ознайомтеся зі звичками високоефективних читачів, які, незважаючи на будь-які умови, залишаються прихильниками книг. Виявляється, це зовсім нескладно.
1. Вимкніть телевізор. Можливо, ви звикли вечорами влаштовуватися зі снеками перед черговим телевізійним шоу. Але який лишиться післясмак від проведених перед екраном годин? Звісно, можна і подивитися якесь дурнувате шоу, щоб розвантажити мозок, проте не дозволяйте цьому стати звичкою.

2. Оточіть себе читаючими людьми. Приєднайтеся до книжкової спільноти, читацького клубу, груп в соцмережах. Відстежуйте тематичні блоги і слухайте подкасти. Запитуйте друзів, що вони недавно читали. Ведіть список книг, які плануєте прочитати – так ви точно будете знати, що на вас чекає дещо новеньке. Рекомендуйте іншим твори, які сподобалися особисто вам. Читайте одночасно з кимось одну і ту саму книгу, щоб обмінюватися обраними цитатами в процесі, а потім організувати захоплююче обговорення.

3. Організуйте собі доступ до книг. Нехай це буде електронна книга або бібліотечний квиток. Або ж навідуйтеся до найближчої книгарні двічі на місяць. Якщо ж у вас вдома накопичилася велика кількість прочитаних книжок, звільніть простір, віддавши їх для продажу, в буккросинг або влаштуйте ярмарок.

4. Читайте перед сном кожного дня. Така традиція може стати хорошим заспокійливим. 30-45 хвилин, поки не заснете.

5. Читайте в дорозі. Якщо ви за кермом або багато ходите пішки, скористайтеся аудіокнигами. Якщо користуєтеся громадським транспортом, носіть завжди із собою книжку або “читалку”. Ймовірно, в такому випадку читання буде уривчастим, але важливим є сумарний результат.

6. Читайте під час обідньої перерви. Закрийтеся в своєму кабінеті, влаштуйтеся у кріслі, задеріть ноги на стіл і дістаньте свій сендвіч і книжку. І нехай весь світ зачекає, поки ви насолодитеся обідом. Навіть якщо роботи повна торба, 20 або 30 хвилин у вас все одно буде.

7. Використовуйте за призначенням “ледачі дні”. Буває ж, випадає цілісінький день байдикування. Валяйтеся в ліжку, перемежовуючи читання зі сном.

Зробивши читання звичкою, включаючи цей вид діяльності в свій день, ви помітите, що перелічені пункти насправді виконувати нескладно. Вони природним чином впишуться у ваше життя і стануть вашою другою натурою, а ви – відмінним читачем.

Джерело: BookRiot

16 thoughts on “Сім звичок високоефективних читачів

    Залишити відповідь