Мішель Уельбек. “Покора”, КСД

Кожна його книжка – бестселер. Навіть ті, хто раніше Уельбека не читав, зацікавилися цією книгою. Роман “Покора” Мішеля Уельбека, що вийшов у січні 2015 року у Франції, викликав неабиякий ажіотаж.

Паризький сатиричний журнал Charlie Hebdo помістив карикатуру на Уельбека на першій шпальті, висміюючи його “передбачення”. Того ж дня редакція журналу піддалася нападу радикальних ісламістів – 12 осіб були розстріляні просто в будівлі.

Написаний  у жанрі антиутопії твір оповідає про події 2022 року. Здобувши в другому турі президентських виборів перемогу над ультраправим Національним фронтом, до влади приходить Мусульманське братство. Автор розповідає, як привабливо для французів виглядає “поміркований іслам” на тлі загрози приходу до влади фашистів. Жінки перестають носити спідниці, рівень злочинності падає, Франція впевнено рухається до шаріату, Туреччина, Алжир та Лівія готові вступити до Євросоюзу. У Бельгії та інших країнах Європи до влади також стають ісламісти.

Яскравий представник європейської інтелігенції, 44-річний самотній професор літератури з Сорбонни, стоїть на роздоріжжі. Він ще не вирішив, як вчинити: піддатись спокусам та прийняти іслам чи покинути стіни університету назавжди, залишившись вірним своїм переконанням?

Після теракту на Charlie Hebdo Уельбек неодноразово доводив усім, що його книжка не є ісламофобською, а навіть якби й була такою, він усе одно мав право її написати.

У Німеччині стотисячний тираж скандальної книги був зарезервований читачами ще задовго до виходу, після чого її вирішили перевидати ще тричі. Англійською мовою роман побачив світ у вересні. Російськомовному читачеві видавництво Corpus обіцяє представити переклад уже в листопаді.

До слова, французький президент Франсуа Олланд напередодні публікації роману Уельбека повідомив, що обов’язково прочитає його, оскільки він викликає дискусії.

“Чудова книга, видатний роман. Минуле століття було ознаменовано появою двох пророчих книг: “1984” і “Чудовий новий світ”. Вони були віщими не тому, що пророкували майбутнє, вони висвітлювали істину про сьогодення. Припущення Мішеля Уельбека – з цієї ж опери”.  Еммануель Каррер, письменник.

Кому читати: тим, хто стежить за світовими подіями.

Купити в Yakaboo.ua

22 thoughts on “Мішель Уельбек. “Покора”, КСД

    Залишити відповідь