Путівник для першого дня у Школі: англомовні видання

Ілюстрація: blog.invisiblecreature.com

Коли починаються усілякого роду терапевтичні казки для першачків, коли все частіше в розмові згадують розпорядок дня і ранні прикидання, коли наплічник уже спакований та залишилося докупити лише банти та білі сорочки, тоді час відкривати книжки з тематичною поміткою «перший день у школі». Що артикулює англомовна книжка про перший шкільний день, з якого кутику виглядає школа, а з якого діти та батьки, які емоції – від веселощів до страху – переживають першокласники, нижче в матеріалі.

Цілеспрямована тема має свої особливості читацької авдиторії, оскільки перший день школи це таки 5-7 років, а додатковий рік до/після першого класу розширюють групу читачів. В книжках, з гучнішими за слова ілюстраціями, йтиметься про звикання Школи до дітей, нову дружбу, особисті особливі звички, відчуття справедливості та шкільний гумор з домашнім улюбленцем.

01

«Перший день Школи у Школі» Адам Рекс, Крістіан Робінсон. – Roaring Brook Press, 2016. – 40 ст. (School’s First Day of School by Adam Rex, Christian Robinson)

Унікальний авторський голос Школи виділяє це видання з-поміж інших. Протягом всієї книги, текст змінюється бесідами школи з Двірником, а також частими смішними думками й почуттями. Новозбудована та чиста Початкова школа Фредеріка Дугласа стурбована новими змінами. Вона не певна, що буде зацікавлена бачити дітей у своїх стінах. Коли вперше їх бачить, в неї виникає шок від деяких старших дітей, які виголошують «Як смердить це місце» і «Я ненавиджу школу». Коли мама тягне одну маленьку дівчинку з веснянкуватим обличчям, Школа задумується: «Я напевно жахлива». Вона знівечена необережно викликаною пожежною сигналізацією, їй не подобається, коли сміючись за обідом, хлопчик попирхнувся молоком. Проте їй приносить задоволення вивчення форми з дітьми дитячого садка, а згодом бачить зміни з веснянкуватим дівчам. Врешті, Початкова Школа отримує стільки задоволення в перший день, що просить Двірника запросити всіх дітей назад завтра. «Я подивлюся, що я можу зробити», – говорить лаконічний темношкірий чоловік.

marichkaudud_1608311-3

Використовуючи свій простий стиль, Робінсон чергує розгортки з зовнішнім виглядом будівлі та інтер’єрів, які показують перший день несамовито різних дітей. Його ілюстрації антропоморфні. Він уподібнив будівлю Школи рисами людини – дав їй відчуття, аналітичні уміння, переживання та врешті зацікавлення. Зображення Школи спереду і збоку з двома дверима та вікнами, як оком в кожному, дві ручки, що відтворюють ніс, та рот на рівні сходів. Книжка-картинка рекомендована для читачів віком від 4 до 8 років.

Адам РЕКС є автором та ілюстратором великого списку книжок для молодших читачів. В добірці нижче ви зустрінете ще одне його видання з серії про Панду. Серед списку також книжка бестселер New York Times «Франкурштейн робить бутерброд» (Frankenstein Makes a Sandwich) і «Істиний сенс Смекдей» (The True Meaning of Smekday). Перший день Адама у школі був у початковій школі Лукаут Маунтін у Фініксі. Ілюстрував книжку Крістіан РОБІНСОН, кількаразовий переможець нагород, зокрема книжка «Жозефіна» (Josephine) отримала нагороди Coretta Scott King Honor Book та Sibert Honor Book, видання «Маленький дрізд Хармела» (Harlem’s Little Blackbird) – NAACP Image Award nominee, а остання з виданих «Остання зупинка на Маркет Стріт» (Last Stop on Market Street) отримала чотири знакових відгуки й очолила список бестселерів New York Times. Нижче ви також зустрінете ще одну ілюстровану ним книжку про найнижчу дівчинку.

02

«Софійчині гарбузи йдуть до школи» Пет Зіетлов Міллер, Енн Вілсдорф. – Schwartz & Wade, 2016. – 40 ст. (Sophie’s Squash Go to School by Pat Zietlow Miller, Anne Wilsdorf)

Це чарівне продовження історій про улюблені гарбузи Софі покликане стати помічною протиотрутою тремтінню перед першим шкільним днем. Дружба маленької дівчинки з двома гарбузами, яких вона виростила в своєму саду («Гарбузи Софі», 2013), стає на шляху дружби з реальними дітьми, коли Софі починає ходити до школи. Дівчина не виявляє жодного зацікавлення заводити друзів, окрім її гарбузів. Це делікатно гумористична історія для читання вголос доводить, що розвиток дружби, як і вирощування гарбузів, потребує часу. Темношкірий однокласник Стівен Грін не полишає наодинці нову білошкіру ученицю Софі. Він сидить біля неї, слідує за нею, грає поруч під час перерви, і робить всілякі увертюри, щоб завести дружбу. Але вона щоразу відштовхує його, заявляючи, що баштанні Бонні й Бакстер – це ті друзі, які їй потрібні.

asdfdas

Читачі досить швидко розуміють, коли Софі з її великим неприємним лицем, кирпатим носом і гордощами, починає бачити цінність живих справжніх друзів. Вона просто не знає, як протягнути їм руку. Софі знає, що її сквош-друзі не житимуть вічно. Лише після того, як вона вклала друзів-гарбузів до їхнього зимового ліжка (закопала разом з мамою), а Стівен випадково втирає сльози на її картині, батьки разом з фаршированою жабою Стівена допомагають наполегливій дівчині дізнатися, що таке дружба. Разом з усіма однокласниками вони саджають насіння гарбузів і очікують їх зростання.

Сюжет книжки прописаний до деталей, тому кожен етап вагань, розчарувань та дружби не омине уваги читачів під час обговорення. Ілюстрації 62-річної Енн Вілсдорф, виконані аквареллю та тушшю, забезпечують кілька додаткових запитань: чому в світі оптимістичної й щасливої дитини, як Стівен, виникає намір дружити з такою протилежною в усіх сенсах дівчинкою?

Книжка-картинка рекомендована для читачів віком від 4 до 8 років. Авторка Пет ЗІЕТЛОВ МІЛЛЕР отримала Ezra Jack Keats New Writer Honor за дебютну книжку-картинку з серії про гарбузи Софі, яка потрапила до чотирьох знакових книжкових оглядів, і отримала відзнаку Charlotte Zolotow Honor Book. Ілюстраторка Енн ВІЛСДОРФ має на своєму рахунку вже доволі багато дитячих книжок, зокрема «Моя собача курка» 2016 року, «Собаки на ліжку» 2013, «Найкраща історія» 2008, «Хомер, бібліотечна кішка» 2011.

03

«Якщо ти коли-небудь схочеш прихопити алігатора до школи, не роби цього!» Еліс Парслі. – Little, Brown Books for Young Readers, 2015. – 40 ст. (If You Ever Want to Bring an Alligator to School, Don’t! by Elise Parsley)

Це незабутнє знайомство з харизматичною дівчинкою, героїнею першої книжки з серії «Якщо ти коли-небудь схочеш…, не роби!», додає захвату читачам та слави авторці-ілюстраторці дебютного видання.

marichkaudud_1608311-2

Дівчина Магнолія насмілюється зізнатися собі та читачам, що алігатор є великою річчю, щоб нести його до школи. Вона хоче поділитися цим досвідом з нами й застерегти від повторення схожих вчинків. Вперше, алігатор смішить Магнолію під час уроку правопису, показуючи їй кумедну картину, що він намалював. Відразу по тім її ім’я красується на дошці з покаранням «остання в черзі на обід». Вдруге, його паперовий літак оригамі врізається в голову вчительки під час уроку мистецтва. Тому дівчинку позбавляють відпочинку на перерві. Втретє, під час уроку математики кілька гумових жуйок відволікають алігатора від поїдання однокласника… але він робить безлад, тому підкреслення її імені означає дорогу в кабінет директора. Магнолія могла б засмутитися, але вона стійко тримається: вона робить правильні висновки й виголошує: ЯКЩО ТИ КОЛИ-НЕБУДЬ СХОЧЕШ ПРИХОПИТИ АЛІГАТОРА ДО ШКОЛИ, НЕ РОБИ ЦЬОГО».

Цифрові ілюстрації Парслі зображують невгамовність героїв, а самовдоволений вираз Магнолії поступово змінюється на жаль, гнів, відвертий терор, коли алігатор продовжує вчиняти свої витівки (не згірші тих, що вчиняють малюки). Алігатор і його дратівлива поведінка будуть смішними дітям, але найгучніше сміятимуться дорослі, які мали справу з подібними пустощами власних молодих підопічних. Книжка-картинка рекомендована для читачів віком від 4 до 8 років.

Еліс Парслі (дослівно – Петрушка) є авторкою та ілюстраторкою двох видань – перше дебютне про алігатора, друге під назвою «Якщо ти коли-небудь схочеш взяти фортепіано на пляж, не роби цього!»

04

«Перший день панди Чу в школі» Ніл Ґеймен, Адам Рекс. – Bloomsbury Childrens, 2014. – 32 ст. (Chu’s First Day of School by Neil Gaiman, Adam Rex)

«Перший день панди Чу в школі» є ідеальним виданням про універсальний досвід початкової школи. Висловлені турботи, складні почуття, гучні поза та лякаючий вираз обличчя Чу: «Що буде?», «Чи будуть інші такими добрими?», «Чи будуть вони мене любити?» стосується кожного нового учня школи. Новий вчитель Чу має «дружнє обличчя», а його однокласники тварини – починаючи від носорога і жирафи аж до краба, змії й равлика – всі, здаються, теж привітними.

marichkaudud_1608311

Перше завдання в класі виявляється не складним, треба сидіти в колі та розповідати про те, що вони люблять робити найкраще. Їх таланти й речі, які вони люблять досить розмаїті, до прикладу лазіння деревами, спів, читання книжок. Але жоден з них не є настільки незвичайним, як Чу. Після двох безсловесних розгорток із зображенням чхання-руйнування-відновлення-захват, Чу жартівливо каже: «Це те, що я полюбляю робити». На завершення Чу правдоподібно говорить своїм батькам: «Я більше не турбуюся про школу».

Зважаючи на асоціацію з китайським іменем Чу, що може дещо відволікати, авторові вдалося вдалося майстерно перемикнути увагу на сміх, який звільнює від напруження. Книжка-картинка рекомендована для читачів віком від 4 до 7 років. Нагадаю, що перша книжка із серії Чу вийшла в 2013 році, і сьогодні налічує 3 видання – «День Чу» та «День Чу на пляжі».

Англійський письменник-фантаст, автор численних романів, графічних новел, коміксів та кіносценаріїв Ніл Річард МакКіннон Ґеймен, лауреат численних літературних нагород, таких як Премія Г’юґо, Премія Неб’юла та Премія Брема Стокера, медалей Ньюбері та Карнегі. Він є першим письменником, якому вдалося завоювати медалі Ньюбері та Карнегі за один і той самий роман –«Історія з кладовищем».

05

«Найдрібніша дівчинка в наймолодшому класі» Джастін Робертс, Крістіан Робінсон. – G.P. Putnam’s Sons Books for Young Readers, 2014. – 40 ст. (The Smallest Girl in the Smallest Grade by Justin Roberts, Christian Robinson)

Ніхто не помічає крихітну Саллі МакКейб, але вона супер додатково особливо уважна до всього навколо неї. Те, що вона бачить – це епідемія хуліганства, брутальності, і жорстокості у школі («Вона бачила, що Кевін МакКвін отримав штовханця/ і його сльози, які хотів приховати»). Тому Саллі займає позицію в столовій, тицьнувши палець рішуче в повітря: «Я втомилася бачити ці жахливі речі. Припиніть кривдити одне одного! Цього достатньо!» Дитячий автор-музикант Джастін Робертс зобразив сюжет доволі безжалісно та нещадно, але його ідея яскраво вдаряє на вікову групу, яка має сильне почуття несправедливості. Наївний стиль ілюстратора Робінсон додає гострої виразності й емоційної безпосередності реальній шкільній рутини.

Сюжет книжки вирізняється з-поміж запропонованої добірки, але тема проголошена автором важлива і вимагає обговорення зі сторони читачів дітей, батьків, вчителів. Книжка-картинка рекомендована для читачів віком від 3 до 5 років.

marichkaudud_1608311-4

Автор Джастін Робертс є дворазовим номінантом GRAMMY. Історія взята з пісні Робертса «Billy the Bully». Про ілюстраторку Christian Robinson я вже згадувала вище.

Марічка Удуд

Marichka Udud
Літературна оглядачка, фотографиня, фасилітатор-інтерн Монтессорі освіти, громадянка Всесвіту. Понад 5 років скрупульозно розглядає і пише про книжки, здебільшого дитячі. Більше ілюстрацій, менше слів - рівноцінно для роздумів та розмови з дитиною-в-собі. Читає з і для своєї дитини. Поміж тим, уміє вправно складати коробки. Останнім часом випадає читати тільки в транспорті та в часі очікування когось/чогось. Найбільше жахіття реальності, аби книжки не перетворилися на поличкову колекцію (чим загрожує нестачу часу їх читати).
http://marichkaudud.com

13 thoughts on “Путівник для першого дня у Школі: англомовні видання

    Залишити відповідь