Прогноз сценаріїв розвитку українського книжкового ринку в 2016 році

Для того, щоб прогнозувати розвиток ринку в майбутньому, необхідно знати статистику продажів за попередній період і мати можливість порівняти їх з поточними підсумками. Такого роду дані збираються по різних ринках. Наприклад, днями я прочитав, що продаж нових автомобілів з 2008 року впав майже в 15 разів – з більш ніж 600 тисяч штук до 40 тисяч з невеликим. Проблема з книжковим ринком полягає в тому, що подібної статистики по ньому, на жаль, немає. Є лише статистика виробництва та митниці. І те, й інше необхідно коригувати з урахуванням піратства та контрабанди.

Я схильний вважати, що кількість продаваних на рік книг (без урахування держзамовлень, відомчих та інших некомерційних видань на ринку) становить обсяг приблизно рівний 2 млрд гривень, тобто близько 20-35 млн примірників у оптових цінах. Точніше оцінити не можу.

У 2008 році продавалося близько 120-140 млн примірників книг. Таким чином, падіння ринку відбулося приблизно в шість разів. Середній тираж в 1 700 екземплярів зазвичай продається кілька років, тому мова йде про те, що значна частина нинішніх продажів – за цінами сильно нижче тих, що виходять за сьогоднішньої вартості сировини.

Отже, я бачу наступні можливі сценарії розвитку ситуації на українському ринку:

  1. Екзотичний сценарій. Повне закриття імпорту книг з Росії при більш-менш стабільному економічному становищі вже до вересня призведе до вимивання асортименту великих книгарень, повального піратства бестселерів, відкриття активно працюючих філій російських видавництв, або ж до спільних видань за участю нинішніх лідерів ринку. Підсумок такого сценарію: зростання виробництва вдвічі, падіння ринку на 10-15%.
  2. Базовий, консервативний сценарій. За умови стабільного курсу гривні й мирного розвитку подій на сході України, без змін на кордоні припускаю зростання виробництва на третину, зростання ринку на 15-20%. Випуск 45-47 млн ​​примірників.
  3. Негативний сценарій. За умови негативного розвитку подій в економіці – різкого падіння курсу гривні та політичної нестабільності – припускаю масове закриття книжкових магазинів, що працюють на межі рентабельності, а також розвиток інтернет-ринку. Підсумок: падіння обсягів ринку як з виробництва, так і з продажу в півтора рази (без урахування держзамовлення).
  4. Оптимістичний сценарій. Якщо уряду вдасться хоча б до середини року провести податкову реформу і до країни почне йти західний капітал, якщо буде зроблено крок у бік боротьби з електронним піратством, варто чекати 20% зростання виробництва книг протягом усього року. На чверть в першому і вдвічі в другому півріччі.

Рік тому в своїй публікації про стан ринку у випадку розвитку консервативного сценарію я припускав обсяг виробництва в 35 млн примірників. Книжкова палата дає дані на 21.12.2015 про тираж 28,6 млн екземплярів. Разом з приходом до Книжкової палати сигнальних екземплярів “навздогін” ми отримаємо 31-32 млн, тобто другий знизу результат за всі роки незалежності. Й він отриманий не через експансію російської книги, яка також переживає істотне падіння виробництва, а через байдужість держави до бібліотек. Падіння закупівель в рамках держбюджету і обласних бюджетів до 2008 року було приблизно дев’ятикратним, що і наближає статистику до автомобільної. Є надія, що в 2016 році бібліотечна реформа полягатиме не лише в “оптимізації” мережі бібліотек, але і в реальному оновленні фондів, що дозволить видавцям хоч трохи наростити виробництво і розширити асортимент книг для вільного ринку.

17 thoughts on “Прогноз сценаріїв розвитку українського книжкового ринку в 2016 році

    Залишити відповідь