Померанцев отримав премію Ондатже за книжку про путінську Росію

Премію Ондатже за найкращий літературний твір, який описує дух місця, отримав британський журналіст і письменник Пітер Померанцев за книгу Nothing Is True and Everything Is Possible: The Surreal Heart of the New Russia (“Нічого правдивого и все можливе»). Книга є репортажем і дослідженням впливу російської пропаганди на суспільство.

Книжку Померанцева журі назвало “видатним твором художньої літератури, що пробуджує дух місця”. У творі Померанцев називає телебачення головним інструментом авторитаризму в Росії. Розмір винагороди – 10 000 фунтов.

Пітер Померанцев – телевізійний продюсер, який тривалий час працював на російському каналі TNT, що спонсорується великою газовою компанією, а потім на студії Останкіно, основним місцем створення російської пропаганди. Там саме він познайомився із російськими золотошукачами, ганстерами, олігархами Москви та Лондону та телевізійними продюсерами. Один із яких якось сказав: “Новини – це ладан, яким ми благословляємо дії Путіна”.

Члени журі розповіли, що Померанцев у книзі описав “буйний вплив жадібності та корупції в сучасній Росії та гротескну гонитву та грошима…у країні, де керують усім бандити, із якої ріки брудних грошей потрапляють відразу до Лондона” . Усе це він втілив у блискучій, різкій прозі. Минулого року переклад книжки українською вийшов у видавництві Українського католицького університету у перекладі Андрія Бондаря.

Пітер Померанцев народився у Києві. Але згодом із родиною переїхав до Великої Британії разом із батьками, радянськими дисидентами. Батько Пітера Померанцева – Ігор Померанцев, поет  та радіожурналіст. Повернувся до Москви у 2006-му. Влаштувався працювати на телебачення.

Премію Ондатже щороку проводить Королівське літературне товариство у Великій Британії. Нагорода носить ім’я її благодійника, філантропа сера Крістофера Ондатже, брата відомого канадського письменника Майкла Ондатже.

Джерело: telegraph.co.uk

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

42 thoughts on “Померанцев отримав премію Ондатже за книжку про путінську Росію

    Залишити відповідь