Найкраща книга року про мистецтво вийшла українською

До Книжкового Арсеналу видавництво ArtHuss підготувало новинку  – “33 митці в трьох актах” британської журналістки Сари Торнтон. Презентуватимуть її у вигляді перфоменсу “Невідомі” та “швидких” побачень із сучасними митцями 18 травня 2016 року. У ньому братимуть участь українські художники на чолі із кураторкою Алевтиною Кахідзе.

Книжку “33 митці у трьох актах” британські видання Guardian та Huffington Post визнали найкращою книжкою про мистецтво у минулому році.  Вона вже перекладена 8 мовами.

Сара Торнтон, авторка бестселера «Сім днів у світі мистецтва», розповідає захопливу історію про найважливіших митців сучасності. Як вони взаємодіють зі світом та створюють культові роботи. «33 митці у 3 актах» пропонує вражаючу добірку митців, від міжнародних суперзірок до непублічних викладачів мистецтва. Авторка розповідає про свої візити до Ай Вей Вея перед та після ув’язнення, про виступи Джеффа Кунса перед новими колекціонерами у Лондоні, Франкфурті та Абу-Дабі. Торнтон зустрічається з Яої Кусамої в її студії, що знаходиться поруч з токійською божевільнею.

Трейлер до книжки

За допомогою інтимних сцен спілкування з митцями, Сара Торнтон розповідає, що означає бути справжнім художником у реальному світі. Книга поділена на три дії: політика, родина та мистецтво. Вона вивчає психіку, особистість, політичні погляди та роботу художників в соціумі. Аналізуючи різні відповіді на запитання «Що таке художник?», вона стає свідком їх злетів та падінь.

«33 митці у 3 актах» показує звички і атрибути успішних художників. Торнтон розказує, як радикальні погляди художника і впевненість у собі допоможуть знайти аудиторію для своїх робіт, а також розглядає роль художників у сучасній культурі. Видання містить 44 ілюстрації та 3 мапи. Українську версію книги ілюстраціями доповнила сучасна українська художниця Зоя Орлова.

Українська презентація 18 травня буде складатися із огляду експозиції виставки та перформансу за участі кураторки Алевтини Кахідзе та сучасних  українських митців. Під час відкриття виставки буде проведено ключову подію – перформанс-діалог між митцями-учасниками виставки та широкою публікою у форматі speed dating. Модератором діалогу виступить Алевтина Кахідзе, котра підготує особливий перелік питань, які глядачі зможуть поставити митцям. Кожен митець для спілкування буде мати свій майданчик-прес-центр. Такий діалог дозволить глядачу по-новому побачити і митця, і його роботу,і дозволить дізнатися більше про живе сучасне українське мистецтво.

Виставка-перформанс «Невідомі» будується за мотивами світового бестселеру Сари Торнтон «33 митця у трьох актах», який днями був опублікований видавництвом Art Huss. У рамках події буде використано методологію канадійської дослідниці для вивчення українського локального контексту. Ключові категорії, якими послуговується Сара Торнтон – Політика, Спорідненість, Ремесло – дозволять показати світ сучасного українського мистецтва під новим кутом зору.
Як пояснює кураторка виставки – українська художниця, знана своїм досвідом продукування сенсів Алевтина Кахідзе – назва  події може бути продовжена як «невідомі Торнтон», «невідомі за межами своєї професійної діяльності», «невідомі між собою», «невідомі за своїми родинними зв’язками».

Учасники виставки – відомі українські митці кількох поколінь, що представлять по одному твору: Оксана Баршинова, Мирослав Вайда, Ганна Валієва, Таїсія Галаган, Михайло Деяк, Анна Духовична, Сергій Захаров, Андрій Зелінський, Ілля Ісупов, Алевтина Кахідзе, Юрій Коваль, Олекса Манн,  Зоя Орлова, Олексій Сай, Катерина Свіргуненко, Андрій Сидоренко, Ілона Сільваші, Віктор Хоменко, Яся Хоменко Альбіна Ялоза. Серед  гостей очікуються: Василь Цаголов та Олена Бланк та ін.

Читайте більше про виставку-перфоманс “Невідомі” тут.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

526 thoughts on “Найкраща книга року про мистецтво вийшла українською

    Залишити відповідь