Промениста Мар’яна Савка

Фото: Александр Медведев / Новое Время

Головний редактор і співзасновниця «Видавництво Старого Лева» встигає все: керувати, виховувати дитину і писати вірші.

Мар’яна Савка очолює одне з найуспішніших українських видавництв – львівське «Видавництво Старого Лева» – яке якісно відрізняється від інших гравців книжкового ринку України новаторським підходом як до вибору літератури, так і до оформлення книжок.

Життя Савки з юних років оповите творчістю: співи, театр, література. Однак найбільше припала їй до душі поезія. Перші думки про письменство з’явилися в неї у п’ять років, в сім власноруч було створено збірку віршів, а в 11 її твір вперше надрукували. Сьогодні вірші Савки перекладено польською, англійською, литовською, білоруською і російською мовами.

«Література з’явилася тоді, коли я стала студенткою і сягнула якогось рівня свободи і дорослості всередині себе».

Ті, хто знають цю жінку особисто, кажуть, що вона зачаровує. Зачаровує жіночністю, красою і розумом, а ще вона випромінює любов до світу, який її оточує.

Вона любить Львів, в якому живе, за благородну красу, містичність і мультикультурність. У цьому місті їй бракує одного – моря, яке вона так любить.

Серед книжок Савка надає перевагу творам, які пробуджують до життя, в яких простота поєднується з глибиною. Створюючи власне видавництво, письменниця поставила за мету випуск добротних, гуманістичних, оптимістичних і, певною мірою, елітарних книжок, до яких захочеться повертатися через роки.

Савка зізнається, що їй хочеться всього по максимуму. Але це поняття стосується внутрішнього і зовнішнього комфорту, а не якихось благ або розкоші. Комфорт, родина, дім, справа життя, друзі – ось що має значення. А ще вона вірить, що в Україні з’явиться власний Хемінгуей.

«Для мене сенс життя у тому, щоб через любов, вдячність і самовіддану працю гармонізувати світ чи принаймні якусь маленьку його частинку».

У 2014 році Мар’яна Савка потрапила до списку 100 найвпливовіших жінок України за версією журналу «Фокус». Вона впевнена, що людина приходить у світ з певним набором задатків, які потім або розвиваються, або залишаються нереалізованими. Життєве кредо цієї жінки – ніколи не зупинятися. І вона знає, про що говорить.

«Світ – це твоя бігова доріжка. Якщо ти зупинишся, вона тебе знесе. Щоб втриматись на ній, треба знайти власний ритм – коли занадто чкурнеш, можеш просто надірватися і злетіти з дистанції, але якщо ти до себе дослухаєшся, розумієш свої ресурси, то можеш самостійно регулювати свою швидкість і завжди хотіти більшого. Ніколи не можна задовольнятись тим, що в тебе є».

Купити книги автора в Yakaboo.ua

21 thoughts on “Промениста Мар’яна Савка

    Залишити відповідь