Книгарні Великої Британії оголосили війну Чорній п’ятниці

Фото: Ian Muttoo via Flickr

У Великій Британії незалежні книготорговці задалися метою показати приклад “цивілізованого” залучення покупців навідміну від божевілля, що супроводжує Чорну п’ятницю з її натовпами і бійками через знижки.

Наступного дня після горезвісної Black Friday вони мають намір провести Культурну суботу. У цей день в окремих книжкових магазинчиках покупців зустрічатиме дворецький із келихом просекко або ж пропонувати чай, тістечка і масаж рук у затишному кріслі. В інших продавці та консультанти одягнуть вечірні вбрання. Деякі пішли ще далі й вирішили провести літературні вечори з музичним супроводом і вечірки за книжковими сюжетами.

Загалом до ініціативи приєдналися близько 100 магазинів. Black Friday, що бере початок у США і знаменує сезон різдвяних розпродажів, торік не на жарт розпалила британців, які в шаленій гонитві за знижками не раз влаштовували бійки.

Один із членів Асоціації книготорговців Великої Британії Алан Стейтон вважає, що Чорна п’ятниця є цілковитою протилежністю тим цінностям, які відстоюють книжкові магазини. “Ми пропонуємо інформаційне, цивілізоване, культурне середовище для здійснення покупок. Можливо, воно стане придатним для людей, що пройшли через Чорну п’ятницю і потребують релаксу, або для тих, хто не підтримує подібні заходи”, – говорить Стейтон.

“Чорна п’ятниця з’явилася у Британії досить несподівано, і оскільки це американська традиція, що йде від Дня подяки, вона не має до нас ніякого відношення і нічого не значить для нас. Це день хаосу і зовсім не те, як ми розуміємо процес здійснення покупки. Різдвяний шопінг повинен бути розкішшю, коли покупець може вільно насолоджуватися часом, щоб обрати дійсно гарний подарунок “, – додає Джесмін Денхол, співробітниця одного з магазинів.

За матеріалами The Guardian

15 thoughts on “Книгарні Великої Британії оголосили війну Чорній п’ятниці

    Залишити відповідь