Книжковий Арсенал-2016: що чекає читачів

20 – 24 квітня, до Всесвітнього дня книги і авторського права, у Мистецькому Арсеналі відбудеться VI міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» — найбільша подія в Україні, що об’єднує літературу і мистецтво.

Місія Книжкового Арсеналу — сприяти розвитку українського літературно-мистецького середовища та книжкового ринку шляхом міжнародного обміну й поширення найкращих світових практик. У центрі уваги фестивалю — культурна модернізація, самоосвіта і популяризація читання. Книжковий Арсенал розглядає книгу не лише як інтелектуальний продукт і атрибут сучасного стилю життя, але й як сферу для інновацій, що активно взаємодіє з іншими креативними індустріями.

У 2016 році Книжковий Арсенал презентує розширену міжнародну секцію ярмарку та сцену «Кафе Європа». Зокрема, вперше буде представлений колективний стенд німецьких видавництв та спеціальна програма у партнерстві з Франкфуртським книжковим ярмарком, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Гете-Інституту в Україні.

У програмі фестивалю запланована участь відомих письменників, філософів, літературних діячів та митців з більш ніж 10 країн. Зокрема на Книжковий Арсенал завітають такі видатні автори, як Етгар Керет (Ізраїль, книга «Раптом стукіт у двері», Фоліо), Зиґмунт Мілошевський (Польща, книга «Гнів», Урбіно), Томас Главініч (Австрія, книга «Життя бажань», Книги ХХІ), Ігнасій Карпович (Польща, роман  «Сонька», «Комора»), Каталін Доріан Флореску (Швейцарія, роман «Якоб вирішує любити», Книги-ХХІ), Карола Ханссон (Швеція, роман «Штайнгоф», Комора), інтелектуали Мішель Онфре (Франція, книга “Сила життя. Гедоністичний маніфест”, Ніка-центр) та Ларс Свендсен (Норвегія, “Філософія Свободи”, Видавництво Анетти Антоненко), Райнер Кунце (Німеччина, Книги ХХІ), Бернд Шухтер (Австрія, Книги ХХІ),  Свенья Ляйбер (Німеччина), Манана Менабде (Грузія, роман «А час минав», Видавництво Анетти Антоненко) та інші.

Дитяча програма Книжкового Арсеналу завжди спрямована на розвиток творчого, критичного мислення. Щороку ми шукаємо актуальні теми, нові формати для презентації книжок, корисні та інноваційні заходи для батьків і педагогів. Тема дитячої програми 2016 року — «Особистість і особливе» — охоплюватиме такі важливі питання, як розвиток індивідуальності, повага до іншості, толерантність, а також соціалізація дітей з особливими потребами. Зокрема, Посольство Швейцарії представить стенд книг на цю тему з колекції IBBY. Почесний гість дитячої програми — всесвітньо відомий шведський письменник Ульф Старк, який презентуватиме українські переклади своїх книг «Диваки і зануди», «Чи вмієш ти свистіти, Юганно?», «Моя сестра – ангел» (Видавництво Старого Лева). Також фестиваль відвідає популярна письменниця Вігдіс Йорт (Норвегія, книга «Йорген+Анна=любов», ВСЛ).

Спеціальний міжнародний фокус: дитяча література Скандинавії. Крім того, серед зіркових гостей фестивалю — Марцін Щигельський, володар гран-прі престижного міжнародного конкурсу ім. Астрід Ліндгрен (Польща, книга «Ковчег часу»,  Урбіно). Крім фестивальних заходів, на відвідувачів чекатиме оновлений простір постійного інноваційно-освітнього проекту Мистецького Арсеналу для дітей та підлітків — АРСЕНАЛ ІДЕЙ.

Українська літературна програма також відбуватиметься у оновленому форматі. Щороку у Книжковому Арсеналі беруть участь десятки популярних українських письменників і поетів, що традиційно представляють свої книги, проводять автограф-сесії, майстер-класи, лекції, читання.

Але особливості, що відрізняють Книжковий Арсенал від інших літературних фестивалів в Україні — це вперше випробувані на ньому медійні формати: публічні інтерв’ю, інтелектуальні дискусії між популярними авторами або відомими інтелектуалами, журналістами, експериментальні літературно-музичні перформанси. Ці підходи будуть розвиватися й надалі. Проте, у 2016 році Книжковий Арсенал, відповідно до найкращих світових практик, посилює «мікропрограмний» підхід, що відмовляється від автоматичного нарощування кількісних показників, надаючи перевагу якісному відбору контенту.

Вперше на Книжковому Арсеналі літературна програма складатиметься переважно з авторських, тематичних проектів, які формуватиме команда спеціально запрошених молодих кураторів та відомих письменників, які вперше виступлять у такій ролі. Також свою авторську програму представить Юрій Андрухович. Серед найпомітніших подій – презентація книги з фотографіями занедбаних синагог, яку створила Йоганна Діль — „Ukraine Series“, передмову до якої написав Андрухович. Цей захід та однойменну виставку організовує Гете-Інститут в Україні.

Серед інших спецпрограм – поетична сцена, майданчик ілюстраторів, Платформа незалежних, малих книгарень, проект від об’єднання малих видавців Малі.ua, креативні лабораторії від IZOLAB, Платформа електронного контенту, події від фестивалю фантастики Littera Con, французько-українська виставка ілюстрації Pictoric, поетичний майданчик Meridian Czernowitz, проект «Література як соціальна дія» Ірини Славінської, проект «Література і катастрофа» Євгена Стасіневича тощо.

Поза тим, на ярмарку буде заснований Видавничий майданчик, аби надати можливість видавцям також презентувати книги, оранізувати дискусії і лекції, що не увійдуть у кураторські програми.

Крім того, Книжковий Арсенал включатиме:

– велику мистецьку програму: виставки і майстер-класи з ілюстрації, виставка art book, майстерню текстового дизайну, друкарські майстерні, кафе мальованих історій та графічної прози, майданчик мистецького самвидаву;

– Ніч Книжкового Арсеналу 23 квітня — музично-поетичну вечірню програму, що відзначатиме Всесвітній день книги;

– Ніч у бібліотеці – Бібліотеки Києва відкривають свої двері для відвідувачів у ніч на 24 квітня. Читачів чекають діджей-сети, перфоменси, виставки ілюстрацій, презентації книг, кінопокази тощо. Учасники проекту: бібліотека ім. Євгена Кравченка ЦБС Дніпровського району (“Оціум бібліотека”), Центральна районна бібліотека ім. М .О. Некрасова ЦБС Голосіївського району м. Києва, Міська спеціалізована молодіжна бібліотека “Молода гвардія”, Наукова бібліотека ім. М. Максимовича, Публічна бібліотека імені Лесі Українки для дорослих міста Києва, відділ мистецтв;

– конкурс Найкращого книжкового дизайну, який організовує Книжковий Арсенал, Гете-інститут і фонд «Buchkunst»;

– «Къырым» — кримсько-татарська спецпрограма,  мета якої ознайомити широку аудиторію з культурним життям кримських татар, їхньою історією та повсякденням. Програма включатиме презентації книг про Крим і кримських татар, виставку видань кримськотатарською мовою, фотовиставку з нагоди виходу мемуарів Мустафи Джемілєва, народного депутата України, Уповноваженого Президентом України у справах кримськотатарського народу, ознайомлення із етнічними обрядами й кухнею кримських татар;

– Спеціальна кінопрограма. Зокрема, у партнерстві з DocuDays та за підтримки Польського Інституту у Києві відбудеться цикл кінопоказів та майстер-класів, у рамках якого ітиметься про те, як книжки перетворюються на кіно, а режисери стають письменниками. Відомий польський режисер Яцек Блавут презентує власний фільм «Віртуальна війна», а свій майстер-клас, як і однойменну книжку, присвятить герою в документальному кіно. Ігнаци Карпович представлятиме документальний фільм «Мистецтво зникання» режисера Бартека Конопки, співавтором якого він виступив.

В рамках Книжкового Арсеналу 2016 також, вже традиційно, запланована книжкова виставка за участю більш ніж 170 провідних видавництв та міжнародних партнерів. Ярмарок займає найбільшу залу Мистецького Арсеналу, площею 3500 кв.м., для зручності відвідувачів він впорядкований за основною спеціалізацією видавництв: мистецька, художня, дитяча, non-fiction література. Також з 2015 року на ньому засновані спеціальні секції – зал малих книгарень і видавців, толока ілюстраторів, зала стародруків. Відповідно до росту події у 2016 році розширяється коло експонентів і простір ярмарку на ще декілька залів.

10 thoughts on “Книжковий Арсенал-2016: що чекає читачів

    Залишити відповідь