Казки з’явилися раніше, ніж вважалося – дослідження

Дослідники походження казок повідосили, що насправді вони з’явилися на кілька тисяч років раніше, ніж вважалося, а саме у бронзову добу.

Встановлено це було після більш ретельного дослідження історії походження казок “Красуня і Чудовисько” і “Румпельштільцхен”, яким виявилося по 4 тисячі років. Під час роботи вчені використовували біологічні методи, а саме філогенетику, за допомогою якої відстежили загальні зв’язки сказань, що беруть коріння з різних куточків світу.

Антрополог Даремського університету Джеймі Теграні, що працює з фольклористкою Сарою Граса де Сілва з Нового університету Лісабона, вважає це відкриття відповіддю на одне з найважливіших питань культурної спадщини.

У ХІХ столітті Вільгельм Грімм стверджував, що більшість історій з тих, що вони з братом переказували, з’явилися в період виникнення мов індоєвропейської сім’ї, тобто 5-6 тисяч років тому. Однак пізніше цю заяву піддали сумніву.

Під час нового дослідження було встановлено, що казка “Джек і бобове дерево” бере коріння з групи сказань про хлопчика, який вкрав скарби людожера, і датується тим часом, коли індоєвропейські мови розділилися на східну і західну групу – більш як 5 тисяч років тому. А казка “Коваль і чорт” взагалі бере початок у бронзовій добі.

За матеріалами The Guardian

12 thoughts on “Казки з’явилися раніше, ніж вважалося – дослідження

    Залишити відповідь