До довгого списку Букера потрапили 13 романів

Сьогодні 27 липня журі найбільшої англомовної літературної премії Букер оголосило перелік романів, що потрапили до лонглісту премії. Цього року до списку потрапило 13 книжок, виданих з 1 жовтня 2015 року до 30 вересня 2016.

Журі обирало серед 155 претендентів. До участі приймались твори авторів будь-якої національності, написані англійською мовою та видані у Великій Британії. Конкурс Букерівської премії діє із 1969 року. Переможець отримає 50 тисяч фунтів.

Отож, цього року до лонглісту потрапили:

Paul Beatty / Пол Бьютті (США)  – The Sellout

J.M. Coetzee / Джон Максвелл Кутзее (ПАР) – The Schooldays of Jesus 

A.L. Kennedy / Елісон Луїз Кеннеді (Велика Британія) – Serious Sweet

Deborah Levy / Дебора Леві (Велика Британія) – Hot Milk

Graeme Macrae Burnet / Грем Макрае Бернет (Велика Британія) – His Bloody Project

Ian McGuire / Ієн МакГірі (Велика Британія) –  The North Water

David Means / Девід Мінс (США) – Hystopia

Wyl Menmuir / Віл Менмуїр (Велика Британія) – The Many

Ottessa Moshfegh / Оттесса Мошфег (США) –  Eileen

Virginia Reeves / Вірджинія Рівз (США) – Work Like Any Other

Elizabeth Strout / Елізабет Страут (США)  – My Name Is Lucy Barton

David Szalay / Девід Шелей (Канада – Велика Британія) – All That Man Is

Madeleine Thien / Меделін Тьєн (Канада) –  Do Not Say We Have Nothing

“Це дуже захопливий рік. Вибір книжок широкий і якість творів дуже висока. Кожен роман провокує на напружену дискусію, і часом, на пристрасні дебати. Від історічної теми до сучасних, від сатири до полеміки, від нових авторів та вже визнаних”, – розповіла голова журі конкурсу Аманда Фореман.

До списку цього року потрапив письменник Кутзее, який вже двічі отримував премію. За романи «Життя та час Міхайеля К” у 1983 та за роман “Ганьба” у 1999-му. Він був першим письменником, хто отримував премію двічі. Дебора Леві потрапляла до короткого списку премії у 2012 році із романом Swimming Home. А. Л. Кеннеді була членом журі конкурсу у 1996-му, коли Грем Свіфт переміг із книжкою Last Orders.

Із дебютними романами до списку потрапили  Девід Мінс, Віл Менмуїр, Оттесса Мошфег та Вірджинія Рівз. Не потрапили до списку вже визнані переможці минулих років Джуліан Барнз із романом “Шум часу” та Ієн Мак’юен із романом Nutshell. Також прогнозували, що до списку потраплять романи Вьєт Тана Нгуєна (цьогорічний Пулітцерівський лауреат) та новий роман Джоната Сафрана Фоера.

Короткий список фіналістів оголосять 13 вересня. Кожен із фіналістів отримає по 2,5 тис. фунтів. А 25 жовтня у Лондоні оголосять переможця премії. Минулого року Букера отримав письменник із Ямайки Марлон Джеймс за роман “Коротка історія семи вбивств”. Світом розійшлось вже 315 тисяч примірників у 20 перекладах.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

17 thoughts on “До довгого списку Букера потрапили 13 романів

    Залишити відповідь