Для кого пише Ельга Міра, або Як виграти путівку до Єгипту, читаючи книжки

У новому романі «Улитка»  письменниця Ельга Міра розповідає про стосунки без моралі й табу. Дія відбувається в Австрії. Роман розкриває нову грань психофізичних відхилень людини – «синдром співзалежності особистості», вчинки якої призводять в результаті до трагічних і необоротних наслідків. Ми розпитали її про секрети творчості, про що і для кого пише письменниця.

Обидва романи Ельги Міри «Скорлупа» та «Улитка» користуються великою популярністю серед читачів. А придбавши свіжий роман письменниці на Yakaboo.ua, читачі мають шанс виграти путівку на сім днів до Єгипту. Розіграш відбудеться 29 вересня. Спонсор розіграшу – туристичний оператор «Сієста».

Розкажіть, як ви стали письменницею: чи була у вас спланована мета, чи гостра потреба висловитися?
Ні те, ні інше. Мені просто природою дано писати, як іншому малювати або грати на скрипці. Письменництво завжди було для мене своєрідним засобом адаптації в світі, де багато моральних аспектів викликали у мене протест. Таким чином, я придумувала свої моделі людських стосунків. Вони перетворилися в книжки. Рада, що люди читають їх із задоволенням.

Як влаштований ваш день, о котрій годині ви пишете?
Ще недавно, мій божевільний день був влаштований так, що іноді я не розуміла, яким чином він вже встиг закінчитися. Завжди не вистачало в добі рівно дві години. Зараз, в силу дорослішання, розумію – потрібно вміти зупинятися, вдихати й видихати. Щодо «письменницьких годин». Ніколи не дотримувалася правил виділяти на це час. Як можна жар в грудях поставити на конвеєр? Пишу, коли виходить, коли є натхнення і просто «пре».

Про кого ви пишете? Ким є герої ваших книг і як ви їх знаходите?
Мене часто про це запитують. Про кого я пишу? Пишу я про людей. Інше питання, люди всі різні. Характери моїх героїв, однозначно, не прості, від цього і долі у них відповідно до їх характерів, не кажучи вже про їхні стосунки з протилежною статтю і світом загалом. Всі вони білі ворони, яким байдужа оцінка Більшості. Всі їхні вчинки, погані вони чи хороші, здійснені за принципом «Коли любити, то не на жарт, коли рубати, так вже з плеча». А найголовніше, мої герої, живі. Їх можна любити чи ненавидіти, з ними можна сперечатися або погоджуватися, але свій слід в душі кожного вони залишать, вже повірте мені!

Для кого ваші романи? Хто ваш читач?
Про це краще за мене сказав Олексій Курилко: «В романі «Улитка» письменство і секс сплетені докупи. Тому ризикнемо припустити, що істинним шанувальником даної книги стане людина, яка шалено любить і читати, й займатися сексом. Таких,  сподіваємось, є досить багато … ». Повністю його підтримую.

«Улитка» – ваша друга книга. Чи пов’язана вона сюжетно з дебютним романом «Скорлупа»?
Ні! Це два абсолютно різних романи. Моє глибоке переконання – ніколи не варто агонізувати після фінальної точки.

Ви пишете глибоко психологічні прозу. Як ви вважаєте, чи готове суспільство до такої відвертості?
Не думаю, що варто в цьому копатися. Моя книга завжди знайде свого читача. Чи готове суспільство до відвертості? До відвертої розмови на замовчувані теми, мало хто готовий. Що ж, готова бути першою.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

8 thoughts on “Для кого пише Ельга Міра, або Як виграти путівку до Єгипту, читаючи книжки

    Залишити відповідь