Визначні роки: як двадцятилітнім навчитися діяти і тримати життя під контролем

Незалежно від того, скільки тобі років, іноді ловиш себе на думці, що є питання, на які ти шукаєш відповіді роками. Це важлива ознака того, що вони належить до розряду дорослого життя, а не університетського білету, де все чітко, зрозуміло і вчасно. І якби нам не здавалося, що невизначеність має бути частиною дорослого життя, ми також ловимо себе на тому, що часто важливі питання через власну невпевненість вирішують обставини. Однак існує і інший сценарій — вчасно і за допомогою порад психолога поміркувати про найважливіше, сміливо подивитися правді у вічі. І книга «Визначні роки» Меґ Джей саме для цього і була створена. 

Меґ Джей — психолог з багаторічним стажем роботи, та з чудовим розумінням проблем з якими стикаються двадцятирічні. За роки своєї практики вона не лише допомогла десяткам своїх клієнтів не відкладати життя на потім, а й рятувала своїми порадами чиєїсь життя. У своїй книзі «Визначні роки» Меґ Джей показує найбільші і найчастіші проблеми з якими молодим двадцятилітнім доводиться стикатися під час пошуку роботи, формування кар’єри, влаштування особистого життя і укріплення власної самооцінки. Важливий внесок, який може зробити психолог для двадцятирічних — це змусити взяти відповідальність у свої руки тут і зараз, замість того, щоб потопати в безкінечних роздумах і емоційних турбулентностях.   

Розбити міфи і почати жити

У своїй книзі «Визначні роки» практикуючий психолог Меґ Джей намагається розбити найпопулярніші міфи і переконання, які побутують серед сучасних міленіалів, молоді, народженої протягом 1980-1995-х років. Вона чітко і явно пояснює чому третій десяток життя — це найважливіший етап у формуванні індивідуальності і закладанні фундаменту на все подальше життя, а не час відкласти його на потім.

Меґ Джей розповідає понад два десятки історій — особистих і своїх клієнтів — про те що таке проблема дорослішання і те, як дорослі відгукуються про своє двадцятиліття. У своїй книзі вона чудово доводить, що тридцять — це не нові двадцять, а відкладання чогось на потім, аби  зробити це у зрілому віці — не завжди хороша ідея. «Визначні роки» — це 16 уроків, які допоможуть краще зрозуміти в чому справжня цінність вибору і як розставляти пріоритети. 

Часто буває так, що після школи чи університету молодій людині важко адаптуватися до ритмів і обов’язків дорослого життя. Особливо здивування і непорозуміння виникає тоді, коли усвідомлюєш: найважче звикнути до нового життя відмінникам і тим, хто сумлінно ставився до свого навчання, тоді як студенти, що ставилися з меншою відповідальністю до вимог навчальної програми, справляються із цим завданням — знайти роботу і взагалі зрозуміти для чого працювати — набагато краще відмінників.

І тут головна проблема, з якою багато із нас стикається під час пошуку роботи і сфери у якій би ми хотіли розвиватися — це необхідність самостійно зробити рішення. Це означає навчитися мови дорослих, коли не все так просто і очевидно і згідно з навчальною програмою, де часто є лише одне правильне рішення. В дорослому житті, до якого багато із нас не є готовими, аби прийняти правильне рішення потрібно прикласти більше зусиль і сміливості, тоді як в університеті все виглядає як вибір між правильним і неправильним.

Як знайти власні сили почати

Продовжуючи тему необхідності прийняти рішення, Меґ Джей пояснює як ми по-різному відносимось до океану можливостей, пропонованим дорослим життям. Іноді нас обмежують страхи, невпевненість у власній компетентності, а іноді — неможливість зробити вибір на користь чогось одного.

Який би засновок не лежав би в основі наших сумнівів, починати все-таки треба. І авторка дає чудові поради як справлятися з тим чи іншим сумнівом. Наприклад, найперше вона радить свідомо поставитися до капіталу власної ідентичності — до усвідомлення власних досягнень і інтересів. Варто сказати, що це дуже важлива порада — задуматися про свої сильні сторони, адже переважній більшості із нас властиво постійно копатися у власних невдачах і невпевненості. А це не лише звужує масштаби розуміння хто ми є, а й заважає дивитися на світ реально.

Чому змінюватися не пізно

Ще одне надзвичайно популярне переконання, яке побутує серед нашого суспільства — це те, що змінитися не можливо, і розвиток особистості припадає на шкільний-університетський період життя. Вірячи у таке твердження ми автоматично приймаємо наші здобутки і перемоги цього періоду, без потенційного бажання здобути нові навики, знайти нові інтереси та й взагалі — змінитися у майбутньому.

Хороша новина в тому, що Меґ Джей блискуче доносить дві важливі думки: по-перше, розвиток особистості триває протягом всього життя, а не лише у шкільний період, і більш того, саме час від двадцяти до тридцяти років є найбільш вирішальним у становленні нашої індивідуальності.

Чому так? На період двадцятилітніх припадає час, коли наш мозок найбільш здатен розвиватися розумово: на кінець ми навчилися приборкувати емоції і сформували емоційну стійкість, аби дати можливість краще засвоювати важливі когнітивні і мисленнєві навички. Тому, якщо відкинути всі сумніви, страхи і надмірне самокопання (які є головними перешкодами для розвитку), можна зрозуміти, що період між двадцятьма і тридцятьма роками — це самий час розвивати самоконтроль, аналітичні навики і все, чого так насправді хочеться, але раніше було зась.

Криза ідентичності проти корисних порад

Криза ідентичності — це не про кінець світу, це коли не знаєш з чого почати, це коли невмілий самоаналіз призводить до того, що за власними помилками ми не можемо побачити власних пріоритетів і бажань. І в якому б віці вона не спіткала людину, хороші поради із книги Меґ Джей «Визначні роки» допоможуть побачити з чого почати.

Авторка Надя Скокова