Бібліотека “Сам собі психолог”. Як зрозуміти себе та оточуючих

Фото: Counselling/pixabay

Щодня в міжособистісному спілкуванні людина стикається з масою суперечливих почуттів і думок. Накопичуючись, вони вимагають виходу, що часто не кращим чином позначається на нас самих та оточуючих. Буває, раптово з’являється усвідомлення, що необхідно змінити власне життя, переглянути підходи до виховання дітей або ставлення до себе самого. “Правильна” книга, що вчасно потрапила під руку, допоможе самостійно розібратися з тією чи іншою ситуацією.

“Направляющая сила ума”, Владимир Леви

леви

Одна з багатьох книг лікаря-психотерапевта, психолога Володимира Леві, який вміє писати про складне просто, супроводжуючи теорію яскравими життєвими прикладами. “Направляющая сила ума” написана в жанрі популярної психології та є особливо концентрованою та універсальною. Вона містить більше ста нарисів та експрес-консультацій, розглядаються ситуації з реального життя і не просто даються поради, а кроки, які стимулюють читача замислитися і змінити свої погляди в цілому. Стиль викладу в книзі подібний живому спілкуванню, автор ніби веде діалог зі своїм читачем, ставить питання, згадує своє життя і розбавляє смуток, що накочується часом, гумором, афоризмами і віршами власного складення.

“Барьеры”, Джон Таунсенд, Генри Клауд

барьеры

Втомилися від життя? Переслідує відчуття, що вас використовують? Ви не вмієте говорити “ні”? Ця книга допоможе вам вибудувати нові стосунки з родичами, друзями і співробітниками, в яких комфортно буде насамперед вам. Щоб почувати себе вільним і усвідомленим, потрібно ставити бар’єри – межі вашої особистої недоторканності. Як це зробити і почати відповідати тільки за те, що знаходиться всередині ваших кордонів, а за все інше перекласти відповідальність на інших, розповідають доктора Джон Таунсенд і Генрі Клауд. Вони доведуть, що не потрібно бути для всіх хорошим і боятися здатися егоїстом. Ви залишитеся тією самою доброю і люблячою людиною, але станете щасливішим.

“Игры, в которые играют люди. Люди, которые играют в игры”, Эрик Берн

берн

Бестселер, що надихнув мільйони людей на зміни в житті. Культова книга з психології людських взаємин від творця трансакційного аналізу психотерапевта Еріка Берна. Розроблена ним система покликана позбавити людину впливу життєвих сценаріїв, що програмують її поведінку, навчити менше грати у стосунках із собою та іншими, знайти справжню свободу і спонукати до особистісного зростання. У книзі описані ролі, які кожен з нас грає в повсякденному житті, а також ігри, в яких ми, часто не здогадуючись, беремо участь. З її допомогою ви почнете розбиратися в мотивах власних і чужих вчинків, навчитеся уникати конфліктів, зможете вибудувати здорові відносини і систему виховання дітей.

“Наиболее распространенные заблуждения и безумства толпы”, Чарльз Маккей

толпа

Дуже цікава книга про те, як крізь століття, десятиліття й роки люди не втратили і ніколи не втратять пристрасті до мракобісся. А як інакше назвати середньовічні тортури, давньогрецькі передбачення і навіть сучасні ворожіння на Місяці та кавовій гущі. Автор навіть не намагається відповісти на питання, чому люди це роблять. Він просто барвисто описує статистику божевілля, через яке пройшло людство. Книга Чарльза Маккея є добіркою найбільш видатних оман і безумств людства: від фінансових пірамід до релігійних психозів. Вона стала класичною працею про масові манії, поведінку натовпу і людську дурість.

“Бегущая с волками. Женский архетип в мифах и сказаниях”, Кларисса Пинкола Эстес

женщина

Настільна книга кожної жінки, яка ось уже кілька років очолює світові книжкові рейтинги. Ця книга універсальна і її необов’язково читати всю відразу, краще по розділу за один раз, залишаючи час для усвідомлення. Наступного разу вона сама потрапить вам під руку в потрібний момент. Книга про життєві ситуації, в яких опиняється кожен із нас. За допомогою детального розбору знайомих з дитинства казок і дивовижних сказань автор – що більше двадцяти років практикує і викладає психоаналіз Юнга і досліджує міфи різних культур – пояснює, чому з нами відбувається те, що відбувається. Усередині кожної жінки живе первозданна, природна істота, повна добрих інстинктів, жалісливої творчості та одвічної мудрості. Але ця істота – Дика Жінка – знаходиться на межі вимирання. Естес показує, як можна відродити споконвічний Дух жінки в сучасному світі за допомогою “психоархеологічних розкопок” вгалузі жіночого несвідомого.

19 thoughts on “Бібліотека “Сам собі психолог”. Як зрозуміти себе та оточуючих

    Залишити відповідь