Британський журнал опублікував загублену п’єсу Вільяма Фолкнера про любовний трикутник

Фото: ilpost.it

Журнал The Strand Magazine зробив сенсацію, опублікувавши п’єсу, написану 20-річним американським письменником і майбутнім володарем Нобелівської премії Вільямом Фолкнером.

Рукопис було виявлено в архівах Віргінського університету головним редактором журналу Ендрю Гуллі, який протягом останніх років дістав чимало текстів, що вважалися загубленими, – Френсіса Скотта Фіцджеральда, Марка Твена, Джона Стейнбека та багатьох інших.

Twixt Cup and Lip – комедійна одноактна п’єса про сучасну вільнодумну жінку, яка насолоджується залицянням двох чоловіків, а наприкінці робить несподіваний вибір, була написана незабаром після Першої світової війни. Як й інші твори того часу, п’єса молодого Фолкнера рясніє згадками сексу, випивки і нетлінних сигарет.

“Ця робота (п’єса – Y.) унікальна тим, що розкриває Фолкнера як комедіанта і дослідника зародження незалежної жінки джазової епохи …”, – говорить Гуллі. У Twixt Cup and Lip немає і натяку на трагізм і тугу, що властиві пізнішим творам Фолкнера.

Крістофер Ріггер, директор Центру дослідження творчості Фолкнера при Південно-Східному університеті штату Міссурі припускає, що написанню п’єси сприяла особиста історія стосунків письменника з коханою і майбутньою дружиною Естель Олдхем. Саме в той час Естель поступилася тиску батьків і вийшла заміж за іншого чоловіка. Вільям, ймовірно, відчував розчарування і образу через те, що вона не змогла встояти, і за допомогою п’єси висловив своє бажання бачити її більш незалежною.

Безсумнівно, незабаром ми побачимо і книгу Twixt Cup and Lip, як це сталося із романом Харпер Лі “Піди постав сторожа”.

За матеріалами The New York Times

12 thoughts on “Британський журнал опублікував загублену п’єсу Вільяма Фолкнера про любовний трикутник

    Залишити відповідь