Березневий must read: почуття і дурмани

Про що ж іще читати на початку весни, як не про почуттях у найрізноманітніших їх проявах. Пізнати легкодоступні задоволення (ні, це не те, про що ви подумали) і жорстокість Сходу, біль дорослішання і людські дивацтва.

1

“Смаки раю. Соціальна історія прянощів, збудників та дурманів”

Шивельбуш називає смаками раю спеції, каву, чай, тютюн, опій та подібні їм речі. Вони не є продуктами першої необхідності, але є джерелом задоволення. А хто сказав, що задоволення це не необхідність? У цій книзі розповідається про те, як у різні періоди розвитку людства, починаючи з Середньовіччя, прянощі і дурман займали дуже особливе місце в культурному та економічному житті Європи. Ці екзотичні й такі солодкі товари привозили з далеких земель – Африки, Близького Сходу, Китаю, і торгівля ними стала справжньою гонитвою європейців за щастям. Зокрема, звертає увагу автор на їх вживання та розповсюдження жінками. Захоплююче дослідження, ілюстроване цитатами про користь чи шкоду того чи іншого засобу і репродукціями полотен і плакатів тих часів.

2

“Крамниця щастя”

Легкий, повітряний і меланхолійний роман про кохання викладача і студентки. Але автор впевнена, що зовсім неважливо, хто з ким, головне – почуття. Все інше залежить від того, в яку обгортку ми його загортаємо. Фірма поздоровлень «Крамниця щастя», що фігурує у книзі, – це гарна обгортка. Зовні – красива і гламурна, а всередині – може зовсім і ні. Адже щастя можуть купити не всі. “Увага – це як кисень. Вона повинна просто бути і все. Її не купити, не подарувати, нічим не замінити. Їй не треба радіти і тішитися нею на свята. Вона повинна бути завжди!”

3

“Честь”

Такий незрозумілий Схід із безліччю трагічних доль і його власним розумінням честі. Дві сестри-близнючки народилися в селі на кордоні Туреччини та Сирії, де дівчат цінують за чистоту і послух, де неналежна поведінка жінки може послужити приводом для вбивства в ім’я честі. Одна з сестер Джаміля стає місцевою повитухою, а друга – Пімбі – виходить заміж і їде з чоловіком до Лондона. Але життя в Англії не складається. Едім, чоловік Пімбі, йде від неї, і жінка кидається в обійми іншого чоловіка. Син героїні, що став після смерті батька старшим в сім’ї,  має намір заступитися за честь родини. Пронизлива сімейна сага з несподіваною кінцівкою, що викликає бурю почуттів не тільки у борців за права жінок, а й у звичайної сучасної людини.

4

“Середина світу”

Тема дорослішання у вихорі людських дивацтв. 17-річний герой намагається порозумітися з ексцентричною мамою та відлюдькуватою сестрою-близнючкою, мріє дізнатися бодай щось про свого батька, закохується у нового загадкового однокласника, досліджує «чорні діри» власної душі разом з найближчою подругою та змалечку чинить опір «маленьким людям». Це історія про все перше, раннє, несподіване. Написана для підлітків, ця книжка отримала набагато ширшу аудиторію, торкнувшись тем, важливих для тих, хто досі шукає свій шлях.

5

“Звичайна вдячність”

Повна загадок і хитрих авторських прийомів детективна історія про людину в пошуках власного духовного шляху. Не схожа на інші яскрава книга-спогад, що змушує переосмислити власне життя. Про гірку ціну мудрості, невідворотну милість і про те, що нас від вічності відокремлює лише подих, один останній подув вітру. Безтурботний підліток з благопристойної сім’ї за три літніх місяці проходить жорстокий експрес-курс школи дорослішання. У цій історії непросто відрізнити правду від вигадки.

1 014 thoughts on “Березневий must read: почуття і дурмани

    Залишити відповідь