Згадати класиків: складаємо ЗНО з української мови та літератури

Вчителька Оксана Гордійчук, яка має досвід підготовки 200-бальників, радить добірку корисних посібників з української літератури, які допоможуть здати комплексне ЗНО з української мови. На думку Оксани, ця частина іспиту складна та об’ємна, тому не варто залишати її на останні дні.

Випускникам потрібно прочитати і запам’ятати величезну кількість художніх творів. А ще не забути їхніх авторів, не переплутати всі імена головних та другорядних героїв, звернути увагу на велику кількість інших деталей, розібратися з теорією літератури й уміти визначити жанр, вид лірики, літературний стиль чи напрям, тему, ідею, сюжетні й позасюжетні елементи, художні засоби тощо.

Ще є присвяти, псевдоніми і взагалі радість від процесу спілкування із мистецтвом слова. Жартую. Про останнє у підготовці до іспиту, на жаль, ідеться дуже мало.

А от отримати радість від результату ЗНО цілком реально, якщо дослухатись до порад та скористатись рекомендованими матеріалами.

Починайте готуватися до ЗНО у 9 класі. Поради майбутнім абітурієнтам:

  • Не відкладайте підготовку на останній момент. Обсяг матеріалу достатньо великий, тому для якісного засвоєння краще все-таки опановувати його поступово й неспішно. Тоді у вас буде ще й менше шансів написати у творі якусь хоч і кумедну, але дурницю (як про Шевченка, який є автором «Слова про похід Ігорів»; приклад, до речі, із справжнього твору за 2019 рік)  й потрапити у щорічну добірку перлів ЗНО.
  • Ведіть читацький щоденник. Ну майже. Просто конспектуйте імена героїв, деталі та короткий зміст твору, який читаєте. Потім буде значно легше згадати твір.
  • Вірші краще вчіть напам’ять. Так, це складно (а хіба хтось казав, тобі, що буде легко, як співає «Океан Ельзи»). Але це значно підвищить шанси правильно дати відповідь на питання, у яких потрібно визначити твір чи автора за уривком. Так, вивчення віршів потребує часу, а це ще один привід братися за підготовку якомога раніше. Ідеально у 9 класі.
  • Вивчіть нарешті, хто і що написав. Вас про це все одно спитають. Питання про авторів та їхні твори є в тесті кожного року.
  •  Працюючи з текстом прозового твору, звертайте увагу на такі деталі, як час дії, місце дії, композиція твору, літературний стиль, описи героїв та природи. Якщо ви подивитесь на тести за попередні роки, то помітите, як багато завдань складено навколо цих аспектів.
  • Дайте раду з іменами героїв (як головних, так і другорядних).  Мотрі, Палажки, Марії, Івани та Василі є у багатьох творах, винесених на ЗНО.  Можете сказати зараз, у яких саме?
  •  Не забудьте про теорію літератури. Ви впевнені, що знаєте, чим жанр лірики відрізняється від виду лірики? А чим лірика від епосу? Насправді на ЗНО важливо не просто це знати, а ще й уміти визначати. Переконайтесь, що ви вмієте.
  • Не панікуйте. Література вчить нас бути мудрими й розважливими.

Найкращий спосіб не панікувати — це бути впевненим у своїх знаннях. На щастя, зараз можна знайти достатньо засобів для тих, хто хоче гарно підготуватися (як і достатньо відмовок для тих, хто не хоче). Я зараз розповім про друковані матеріали для підготовки до ЗНО з літератури. Зокрема, про довідники, збірники тестових завдань, хрестоматії так комплексні видання.

 

«Українська література. Міні-довідник для підготовки до ЗНО»

Світлана Вітвіцька

Почну із невеличкого компактного довідника Світлани Вітвіцької. Тут можна знайти практично все, що потрібно знати для ЗНО з української літератури (і навіть трішки більше). Дуже подобається проста й дохідлива манера, з якою в довіднику  пояснено теорію літератури.

«Українська література. Збірник тестових завдань для підготовки до ЗНО 2021»

Світлана Вітвіцька

 Доповнює зазначений довідник інше видання цієї ж авторки — збірник тестових завдань. Найкращий спосіб підготуватися до тестів — це виконувати тести. Додам іще, що це один із моїх улюблених збірників тестових завдань із літератури.

Тарас Ткачук

«Українська література. Комплексне видання для підготовки до ЗНО. Частина 3. Тести»

Непоганим комплексним виданням (теорія + тести) є посібник Тараса Ткачука. У цьому посібнику добре структуровано матеріал та подано в форматі табличок. Хорошим бонусом є ілюстрації. Однак мені тут бракує тестів (це нормально, учителям завжди мало завдань, завжди треба більше завдань для засвоєння). Також посібник має електронний додаток з різними матеріалами.

«ЗНО 2020. Українська література. Хрестоматія»

Світлана Вітвіцька

І ще скажу про дві хрестоматії. Почну з того, що насамперед я мушу різко висловитись про використання хрестоматій у підготовці. Тексти слід читати повністю. Саме це є запорукою успішного складання тесту. Як мінімум,  однією з них. Але якщо часу залишилося зовсім мало, а з творами все ж треба познайомитись хоча б частково, то хрестоматії — це краще, ніж узагалі забити.

Доволі обширною та ґрунтовною є хрестоматія пані Вітвіцької. Крім програмових творів та паспортів до них, посібник також подає коротку інформацію про авторів. Хоч біографії всіх письменників та поетів для  ЗНО знати не обов’язково, однак ця інформація допоможе сформувати чіткіше загальне уявлення про літературу.

«Українська література. Інтерактивна хрестоматія. Підготовка до ЗНО»

 Інна Літвінова, Юлія Гарюнова, Зара Тищенко та інші

Ще однією доволі непоганою хрестоматією є колективна праця «Українська література. Інтерактивна хрестоматія. Підготовка до ЗНО». Це дещо менше за обсягом (порівняно з попереднім описаним) видання, яке, однак, подає відомості про всі програмові твори, а також наводить коментарі та навіть інтерактивні завдання.  


«Українська мова та література. Тренажер для підготовки до ЗНО»

Світлана Вітвіцька, Олена Білецька

Наостанок згадаю комплексне видання, що поєднує в собі завдання і з мови, і з літератури. Це тренажер від моїх улюблених авторок Білецької та Вітвіцької. Він містить 12 варіантів тестових зошитів у форматі ЗНО. Це чудова нагода 12 разів відчути себе як на іспиті. Або просто потренуватись у виконанні тестових завдань з різноманітних тем мови і літератури.

Нагадаю, що добірка матеріалів з української мови опублікована раніше!

Бажаю всім успішного ЗНО!