Знайти вихід: Світ книжок, схожий на сучасну ситуацію

Сьогодні, у зв’язку з поширенням коронавірусу, в суспільстві загострюються панічні настрої. І все частіше люди ставлять собі запитання: «А що ж буде далі?». Тож ми вирішили згадати антиутопії, в яких герої борються за своє життя в умовах ізоляції, та пригадати, які виходи знаходили автори.

Головний герой вирушає в гості до батька, але дорогою потрапляє в автомобільну аварію й отримує травму. На щастя, його рятують мешканці сусіднього селища, але… Але навколо все завалено снігом, а запаси їжі починають закінчуватися. І стосунки між гостем та господарем стають напруженішими. Тож тепер їм потрібно боротися не лише з природою, а й з власною недовірою одне до одного.

У світі є чимало хвороб, які лікарі досі не навчилися долати. Тож заможні люди, яким поставили діагноз рак чи СНІД не проти бути замороженими до кращих часів. Головний герой «Зеро К» мільярдер Росс Локгарт є інвестором таємничого поселення, в якому хворих на невиліковні хвороби заморожують, доки світ не винайде потрібних ліків. Такого замороження через хворобу чекає і дружина Росса, тож чоловік приймає рішення бути замороженим разом з нею. Та от їхній син від такої ідеї не у захваті. До речі, у романі Дон Делілло згадує і військовий конфлікт на Сході України.

Цикл творів «Фундація» Айзека Азімова — це вже класика наукової фантастики, яка входить до складу 19-томного циклу «Історія майбутнього». Серія із семи книг розповідає про вигаданий світ і роботів. За сюжетом молодий математик передбачив занепад планети Трантор внаслідок «інерції» суспільства. Це відкриття стало підставою для арешту групи науковців, яких запідозрили у спробі організації перевороту. Після тривалих допитів було прийнято рішення відправити їх в ізоляцію. І тут для головних героїв починаються цікаві випробування.

«Сфера» — це компанія-монополіст, мета якої зробити цей світ максимально прозорим. Або ж просто прибрати всі таємниці та приватність. У цьому новому світі всі відкриті. А якщо ти все ж шукатимеш можливість провести хоча б хвилинку поза об’єктивом камери стеження — то отримаєш статус асоціала й лузера. Отож світ проінформований про кожен твій крок, подих і стук серця.

Загалом ідея книги перегукується з ідеєю відомого роману Орвелла «1984».

Роман британського письменника японського походження «Не відпускай мене» містить як елементи наукової фантастики, так і антиутопії. відбувається все в антиутопічній Великій Британії ХХ століття, де почали клонувати людей з метою створення живих донорів органів для трансплантації. Розповідь ведеться від імені Кеті, яка прагне нарешті зрозуміти й прийняти свої дитинство та юність у школі-інтернаті й поза нею. Адже в школі, де так звані опікуни готували здорове покоління, їх заохочували до мистецтва, але абсолютно нехтували знаннями, необхідними для життя. Згодом дівчина дізнається, що інтернат «Гейлшем» був лише експериментом, завдяки якому хотіли покращити становище клонів та змінити ставлення суспільства до них. Однак складна політична ситуація цьому завадила й експеримент провалився. Школу закрили, а коли так і лишилися безправними. Тож дівчина прагне прийняти свою інакшість та призначення стати донором і померти передчасно.

Цю книгу називають провокаційною, але чудовою співпрацею батька й сина. За її сюжетом, у досить близькому майбутньому перед сном жінки мають занурюватися у кокон. І якщо комусь не пощастить зачепити цей кокон і розбудити жінку — він зустрінеться з неймовірною дикістю та жорстокістю. Адже уві сні жінки опиняються у зовсім іншому, гармонійному світі. Та от Євка Блек інакша. Не розуміючи цієї аномалії, світ ділиться на тих, хто хоче її вбити і тих, хто захищає.

Цей роман розповідає історію Кітті Фейн. Батько дівчини був державним адвокатом, але абсолютно безхарактерним та м’яким. А от мати виявилася напрочуд меркантильною особою, для якої найбільшими цінностями були статус і гроші. Тож коли Кітті дорослішає, мати задається метою видати доньку заміж і починає відправляти її на світські події. Проходить певний час, Кітті вже 25, а вона й досі не може обрати собі пару, в той час, як молодша сестра, лише почала вибиратися у світ і одразу заручилася. Тож не витримавши тиску матері, Кітті таки виходить заміж за Волтера Фейна. Та згодом їй доведеться їхати з чоловіком до Китайської провінції, де вирує холера.

У цьому романі події розвиваються на туніському курорті. Швейцарський бізнесмен відпочиває тут одночасно з молодятами, які походять з найбагатших родин Лондона. Ніч в готелі класу «люкс» видалася веселою, але поки туристи висипалися, Британія оголосила про банкрутство. Тож прокинулися герої вже безробітними та із заблокованими кредитками. В одну мить вони опинилися за крок до варварства.

Населення страждає від наслідків глобального потепління та нестачі ресурсів. Хоч якось контролювати ситуацію у США вдається корпорації «Хмара». Це єдина корпорація, яка ще здатна забезпечувати своїх працівників роботою та комфортним житлом. Головний герой — Пакстон, і колись «Хмара» зруйнувала його життя, але зараз єдиний його шанс на виживання — це робота на власного ворога. Однак він отримує несподіваний сюрприз від долі — знайомство з красунею Цинією. Та Пакстон не знає, що ця загадкова леді — шпигунка, яка прагне розкрити всю правду про бізнес-імперію.

«Бункер. Ілюзія» — це один з численних сценаріїв Апокаліпсису, на які ми натрапляємо і в літературі, і в кіно. Але тут автор скрупульозно вималював кожну деталь свого світу, відчуття кожного героя. Після Кінця світу у бункері, який врізано в землю на десятки кілометрів, таки виживають деякі люди. Тут народжуються нові покоління, але їм вже він народження прищеплюють думку, що порятунок неможливий і виходу з цього бункеру немає. Та щоразу з’являються ті, хто готовий ризикувати й шукати правду та вихід.

Катерина Савенко
Люблю читати. Особливо осінніми вечорами, загорнувшись у теплу та м’яку ковдру. Перевагу надаю художнім романам на основі реальних подій. Хоча, не проти й динамічного детективу чи професійної нон-фікшн літератури, адже вчитися ніколи не пізно. А ще обожнюю спілкуватися з творчими людьми, готувати і танцювати.

221 thoughts on “Знайти вихід: Світ книжок, схожий на сучасну ситуацію

    Добавить комментарий