Проводжаємо жовтень з десятком книжкових новинок

Ось останні жовтневі вихідні непомітно підкрались — ще кілька днів і вже листопад, а з ним Геловін і брррр холод. Тож пропонуємо вхопити за хвіст найяскравіший осінній місяць та насолодитись його завершенням з новенькими книжечками.

Арканум — вигадана Юрієм Винничуком країна, де йому в епоху Брежнєва було добре та затишно. Арканум ховався у нічних сутінках, у свідомості письменника, який єдиний мав перепустку туди, бо ж тільки він розумів арканумську та міг перекладати з неї. У цій збірці ви знайдете не тільки легенди й перекази Аркануму, уривки з літописів — героїчні та не дуже епізоди, а й замітки про чудернацьку фауну (і як її готувати — так, дещо цілком їстівне), місцеву поезію. Все це доповнюють майстерні графічні ілюстрації. 

В контексті Apple всі насамперед згадують Стіва Джобса з його неймовірною харизмою та вмінням заражати ідеями, та на той рівень, на якому компанія зараз, її вивів інший СЕО — наступнк Тім Кук, який в часи Джобса залишався за кулісами. Кук не був публічним та не з’являвся на презентаціях, але йому вдалось дати компанії нове дихання, зробити її продукти культовими і досягти небувалих прибутків. Його стиль лідерства може стати чудовим кейсом для керівників, які хочуть перетворити свою компанію у міцну команду.

Щоденник підлітка — про що там? Про перше кохання та шкільні будні? Про кризу особистості та друзів, які допомагають з нею боротись? «Говори» — про соціальні проблеми, з яким стикається кожен під час дорослішання. Тут про булінг, про конфлікт поколінь, про подвійні стандарти, про байдужість до інших і зацикленість на собі, а ще про те, як просто зробити боляче — і фізично, і морально. «Говори» — роман-терапія і для підлітків, і для їхніх батьків, який допоможе впоратись з власними демонами та знайти порозуміння з близькими.

Ви можете стверджувати, що за сьогодні жодного разу не збрехали, але, може, не варто обманювати себе. Люди брешуть, мов дихають. Часом це невинне прикрашання, яке нікому не шкодить, але бувають і вельми негарні випадки, коли особа приглядається, скільки ж їй може зійти з рук. Ден Аріелі пропонує нам ознайомитись з низкою цікавих експериментів, які розкажуть про нечесність більше, а заодно дозволять нам поглянути на себе незамиленим оком та тверезо оцінювати власні дії. 

Класична біблійна історія у викладі англійського класика Джона Мілтона розповідає про конфлікт Бога та Люцифера, про вигнання з Раю Адама і Єви, які спокусились плодом дерева пізнання й, самі того не розуміючи, стали знаряддям помсти розлюченого янгола, який вирішив позбавити Творця улюбленців, забруднивши їхні душі первородним гріхом. Перший український переклад одного із найвидатніших творів української літератури оздоблений вишуканими гравюрами, які доповнюють текст образним рядом.

Надто рано чи надто пізно — коли саме говорити з дітьми про інтимні речі? Тут, до слова, є відповідь на те саме питання, яке так цікавить малих і лякає дорослих: звідки беруться діти? Щоб не вигадувати якихось казок, прочитайте. А взагалі з просвітою краще не затягувати, щоб малеча розуміла, як доглядати за статевими органами, адже вони бувають вразливими до впливів; як користуватись туалетом (зокрема і в громадських вбиральнях), як з віком змінюються геніталії у хлопчиків та дівчаток, чому менструацій не треба боятись. 

Якщо ви читали «Сто років самотності», то вже маєте уявлення про Маркеса як про письменника, одного із подвижників магічного реалізму. А чи знаєте ви, що він був і журналістом? «Скандал сторіччя» — це масивний томик його журналістських матеріалів: колонок, репортажів, статей. Про що тут тільки не йдеться: і про політичну ситуацію в Латинській Америці, і про цікавих постатей, про класику і сучасність, і про деякі письменницькі прийоми, які Маркес випробував на собі. А ще тут добре проглядається особистість письменника.

Ідеальна книжка для неділі — навіть назва натякає. Популярна телеведуча, яка присвятила життя натхненню та мотивації своїх глядачів, ділиться ідеями, порадами щодо того, як покращити своє життя. Опра вміє достукатись до співрозмовника та розпитати про сокровенне. Вона спілкувалась з сотнями (якщо не тисячами) мегауспішних людей у своєму шоу «Задушевна неділя» і на основі цього сформулювала концентровану та доступну недільну мудрість, якій варто виділити час у вихідні. 

Довгоочікуване продовження культової книжки «С@мотність у Мережі». З подій, описаних у романі, минув 21 рік. Якуб вчиться в університеті, не підозрюючи про те, що мати досі переживає своє велике кохання. Тим часом його кохана помічає схожість між життям Якуба і романом, який читає. Вона хоче розкрити цю таємницю, але все розбивається через запитання — хто ж батько Якуба. Старі таємниці не хочуть, щоб їх тривожили, але як інакше зрозуміти, чи вибір минулого був вдалим. 

Зміни, зміни, зміни — про це говорять всі, але ж зміни — це трохи страшно і завжди стресово. «Вперед за мрією» — книжка про проведення необхідних змін у бізнесі, щоб встигати за часом, про те, як зробити їх максимально безболісними. Директорка Nike розповідає, як починала з публіцистики і закінчила на вершині величезного бренду. Визнана лідерка та талановита адміністраторка поділиться власним досвідом керівництва та надихне… правильно, на зміни, які потрібні вам та вашій компанії, щоб опинитись на гребені хвилі. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

42 thoughts on “Проводжаємо жовтень з десятком книжкових новинок

    Добавить комментарий