Здоровенькі були: добірка книжок про сон, гормони, психіку та залежності

Содержание[ скрыть ]

Пандемія всіх навчила більш прискіпливо ставитися до свого здоров'я і спостерігати за станом близьких. Добре було б, якби це стало гарною звичкою на все життя. А ми постараємося допомогти і підготували цікаву добірку книжок, які вчать, що турбота про здоров’я - це дуже окей.

Бути окей. що важливо знати про психічне здоров’я

Дарка Озерна

Дарка Озерна у простій і доступній формі написала про те, як працює мозок людини, що ним керує і як мозок керує потім організмом. Ви знаєте, як біологічні процеси впливають на психіку? А психіка потім на біологічні процеси? І навпаки. І так постійно. Бо кожна людина — це ціла система, де все пов’язане з усім.

Якщо ваш психологічний стан час від часу «не окей» — це нормально, якщо ви хочете змінити його – шукайте рецепти у книзі відомої біологині.

Коли я нарешті висплюся

Ольга Маслова, Ніка Бєльська

 

Метью Волкер, американський психолог та керівник лабораторії сну в Університеті Берклі якось написав: «Чим коротший ваш сон, тим коротше ваше життя».

У якийсь момент надвисока працездатність і продуктивність почала асоціюватися із меншою кількістю сну. Мало спати стало нормою, свої ранкові сторіс блогери-мільйонники починають із того, що вони спали 3/4/5 годин. 

Біологині Ольга Мааслова і Ніка Бєльська у своїй книжці не закликають відпочивати по 10 годин, але цікаво пояснюють про основи: як працює біологічний годинник, що таке циркадні ритми та хронотипи, як налагодити правильні цикли сну у дорослих та дітей. 

Гормони

Елеонор Морган

Жіноче тіло — дивовижний і незвіданий організм часто навіть для самих жінок. А ще світ стигм, стереотипів і оманливих фактів, у які із часом ми самі повірили.

Елеонор Морган розклала по поличках анатомію і розповіла про все, що щодня відбувається із жіночим тілом, пояснила причини і дала поради, як реагувати у тій чи іншій ситуації.

Вже не вперше ми рекомендуємо цю книжку не лише жінкам, аби розібратися із власним тілом, але й чоловікам, щоби розуміти, що у той чи інший період життя відбувається з близькими чи просто знайомими.



Поговоримо про місячні

Юмі Стайнс, Мелісса Кан

Здоров’я берегти треба з дитинства і розповідати у правильному віці про особливості росту, розвитку та вікових змін.

Для дівчаток-підлітків одна із найкращих книжок, яку варто почати читати з 9-12 років і продовжувати її періодично перечитувати років до 17-19. Загалом, вона буде корисна у будь-якому віці. 164 сторінок інформації та користі про особливі дні у житті кожної жінки.

Порада: якщо у дівчинки ще не почалися місячні, вона може підготувати перелік необхідних речей, щоб зустріти новий етап у всеозброєнні.

Прощайся з цукром. Інструкція зі здорового й щасливого життя

Моллі Кармель

Середньостатичний українець споживає 88 грамів цукру на день, у той час, коли норма — не більше 50 грамів. Людей, які не вживають цукру взагалі дуже і дуже мало, бо навіть коли ви не додаєте його у чай чи каву, цукор є у більшості продуктів.

Про шкоду цукру для людського організму написано вже дуже багато книжок, «Прощайся з цукром» — не просто одна із них.

Це перша книжка, де описані психо-емоційні складові стосунків із цукром: як виникає психологічна залежність від цукру і як з цим працювати. 

Відновлення. Звільнення від наших залежностей

Рассел Бренд

Кожен із нас від чогось залежний, але хтось геть і не задумується про це, бо не вважає це проблемою. Рассел Бренд написав про всі свої залежності у житті, починаючи особливою увагою до шоколадних пампушок і закінчуючи залежністю від важких наркотиків.

Тут власна історія одужання, яку автор розділив на 12 кроків і детально описав про свої почуття на кожному із них. А також залишив питання-підказки, давши відповіді на які, кожен читач розбереться у собі та власних проблемах.

Витончене мистецтво забивати на все

Марк Менсон

Кожен із нас від чогось залежний, але хтось геть і не задумується про це, бо не вважає це проблемою. Рассел Бренд написав про всі свої залежності у житті, починаючи особливою увагою до шоколадних пампушок і закінчуючи залежністю від важких наркотиків.

Тут власна історія одужання, яку автор розділив на 12 кроків і детально описав про свої почуття на кожному із них. А також залишив питання-підказки, давши відповіді на які, кожен читач розбереться у собі та власних проблемах.

Зовсім не страшна книга. Про життя, смерть і все, що поміж ними

Анастасія Леухіна

Турбуйтеся про рідних та близьких! Добре було б, аби ця книжка не знадобилася нікому, але реальність трохи інша. Будь-хто може зіткнутися із невиліковною хворобою. Що робити? Куди бігти? Як лікувати і рятувати? 

Кожен, здається, піклується про людину, яка захворіла. А на практиці виходить, що це ілюзія — ми можемо думати про те, як буде «правильно» і «як треба», але забуваємо про саму людину. 

Ми всі колись помремо, а коли на наших очах помирає близька людина, вірити у це не хочеться. От і не приходить в голову, що замість «лікувати і рятувати» іноді треба просто допомогти людині жити і прожити той час, який їй відведено. 

Інстамозок. Як екранна залежність призводить до стресів і депресій

Андерс Хансен

Екранна залежність призводить до стресів і депресій. А всі ми, люди 21 століття у більшій чи меншій мірі залежні від соцмереж, суспільного схвалення нашого вибору та життя. Цю книжку варто прочитати навіть для того, аби дізнатися, як активна діджиталізація впливає на наше фізичне і моральне здоров’я, сон; чому сповільнюється еволюція, як вижити у світі стресів та тривог і навіть отримаєте від автора прогноз на майбутнє — що буде з людським мозком далі?

Розумний кишківник. Як змінити своє тіло зсередини

Майкл Мозлі

Майкл Мозлі пише, що кишківник — це наш другий мозок, бо містить понад сто мільйонів нейронів — приблизно стільки ж, скільки й мозок кішки! Важливу роль він також відіграє і у формуванні імунітету людини, харчових звичок і саме від правильної роботи кишківника залежить наскільки добре ми будемо виглядати. 

Простими, зрозумілими словами про корисні та шкідливі бактерії і бонусом — цікаві рецепти від лікаря-дієтолога в кінці книжки. 

Авторка: Марина Соколова