Затишного листопада: 10 книжкових новинок, щоб яскраво провести вихідні

Книголюби вважають осінні місяці найбільш читально врожайними, адже вечори довгі і до літератури тягне, мовби магнітом. Тож готуйте улюблені напої і будемо разом проглядати новинки українських видавництв. Кулінарія, боротьба з надмірним споживанням алкоголю, романи, фентезі, трішки Трампа та пошук радості в простих речах – підібрали книжки на будь-який смак.

Євген Клопотенко
«Зваблення їжею з українським смаком»

 Листопад пахне свіжою випічкою та спеціями, то чом би не спробувати щось новеньке чи реанімувати призабутий рецепт домашньої української кухні — теплий та ситний. У новій книзі шефа Євгена Клопотенка, яку цілком можна назвати етнографічним кулінарним дослідженням, — 70 рецептів страв різноманітних категорій: супи та юшки, м’ясо, риба, овочі та гриби, випічка.
Є тут і національні напої – не тільки узвар чи кисіль, а й варянка та спотикач. Здивуйте рідних  шпундрою, драглями, палюшками та печенями. Чекаємо фото красивих страв в соцмережах)

Тюрун Ліан

«Аліса Андерсен не плаває» 

Напередодні найщасливіших канікул в її житті тато каже Алісі Андерсен: пора вчитися плавати. Мовляв, така нагода, таке чудове місце.
Це кепська ідея. Зовсім кепська. Хай навіть літо Аліси мине у затишному будиночку на узбережжі, але, мабуть, стане для неї останнім, адже вода… Та восьмирічка ще не знає, що скоро вона почуватиметься серед хвиль, як рибка, і милуватиметься красою, що ховається під товщею води.
Книга  зайде невпевненим в собі дятям, які бояться плавати та буде корисною батькам, чия дитина  — аж надто скромна і бореться зі страхами.

Кетрін Ґрей
«Несподівана радість тверезості»

 Книжка, яка передувала «Несподіваній радості самотності». Тут Кетрін Ґрей без прикрас розповідає про власний алкоголізм і страждання, які його супроводжували, — нездорові стосунки, провали у роботі, погане самопочуття та, очевидно, похмілля. Півтори пляшки вина тільки тому, що нудно. Ніч у в’язниці, бо нагрубіянила поліцейській.

І в якийсь момент авторка вирішила розірвати це порочне коло і побачила, що життя без чарки яскравіше, наповненіше і значно щасливіше. Вона зав’язала і чудово тримається. Можливо, ця книжка не надихне викинути з дому всі пляшки, але переконає, що шукати відповіді на дні склянки точно не варто. 

Ґільєрмо Дель Торо, Корнелія Функе
«Лабіринт Фавна» 

Можливо, ви бачили фільм з такою назвою — химерне та темне фентезі, яке довго тримає у полоні? Візьміться за книжку, адже вони різні. Ця книжка про принцесу, яка жила у ідеальному підземному світі, але їй так хотілось побачити що ж там вище. Коли вона побачила сонце, то втратила всі спогади про своє щасливе підземне королівство. Вона здійснила мрію, але прирекла себе на злигодні і страждання. Її згорьований батько все ж не полишив надії знайти доньку, він вірить, що вони обов’язково зустрінуться знову.
Навіть, якщо не в цьому житті.

Інґрід Феттель Лі

«Радість. Магія простих речей»

Що потрібно для радості? Інколи достатньо додати кольору. У це вірить авторка — і вчені з нею погоджуються. Естетика радості — саме ця незвична наука є спеціалізацією Інґрід Феттель Лі. Трішки магії і ви дізнаєтесь відповіді на низку запитань.
Як покращити настрій з допомогою простих речей? Чи можна ощасливити кольором? У яких помешканнях живуть щасливі люди — і як зробити свою оселю такою, щоб душа раділа (ще й інстаграмною заодно)? Чому яскраві кольори, квіти так на нас впливають — і як отримати від цього заряду радості якнайбільше? 


Алан Бешич «Хроніка дрібниць» 

Ви могли не чути про цього сербського письменника, адже це перший переклад його поетичного доробку українською. У цій збірці — і рання поезія, і цикл «Голе серце» Бешича, які розкривають драматизм людського життя, надто у сучасному світі постійних змін, і звертаються до витоків культури як до основи всього.
«Хроніка дрібниць» — непересічний читацький досвід, який подарує не тільки ковток свіжого художнього слова, а й спонукатиме до роздумів разом з автором, саморефлексії і, можливо, до занотовування власної хроніки — дрібних та великих думок. 

Памела Пол,
Марія Руссо

«Як виховати читача»
 
«Хочу, щоб дитина читала», — таке можуть сказати чимало матусь. Як же цього досягти? Адже приклад не завжди працює — і батьків, які обожнюють читати, ростуть діти, які читати ненавидять.
Редакторки поважного The New York Times Book Review Памела Пол та Марія Руссо розкажуть, як і що читати малюкам і діткам трохи старшим (і навіть добре старшим), щоб полюбити читання. Ця книжка — не тільки літературне дослідження, а й комплексне рішення, яке базується на віковій психології та дієвих практичних методиках, які добре себе зарекомендували.
Є тут і спростування популярних міфів, які десятиліттями кочують у батьківських спільнотах.  

Кейт Мортон
«Хранителька таємниці»

Лорел — зірка, її акторський талант тримає дівчину у світлі софітів. Але десь глибоко в  серці чаїться таємниця про убивство, свідком якого вона стала. Тоді її мати вдарила ножем чоловіка. Дороті визнали невинною, мовляв, захищалась. От тільки Лорел відчуває, що був в тому різкому русі і прихований мотив. Зараз мати при смерті, тож коли, як не зараз дізнатись, що сталось майже п’ять десятків років тому.
Через спогади Дороті та власні, а ще свідчення минулого Лорел намагається скласти пазл старої таємниці.

Пйотр Гурський
 «Закон ордену» 

Готуйтесь до мандрівки новим фентезійним світом, в чомусь вельми знайомим. Ця історія темна і почасти жорстока, але захоплює читацьке з перших сторінок.
 Тут є і магія, і політичні інтриги. Серед головних героїв — зарізяка Кестель Нетса, завдання якого знайти і полонити. Його мішень — Алія Лов з таємного ордену — суперниця настільки небезпечна, що не варто її недооцінювати. Відповіді на таємниці сьогодення криються в минулому. Яким буде майбутнє залежить від того, на що герої зважаться просто зараз. 


Філіп Ракер, Керол Леонніґ
 «Трамп vs світ»

Епоха Трампа минула, проте одіозна постать 45-го президента Америки породила чимало публіцистичних книжок, головне повідомлення яких зводилось до риторичного запитання: «Як таке взагалі сталось?».
А от цей політичний детектив, здається, перший. Зрештою, він про підсумки, а не передумови.
Дует авторів прискіпливо розбирає події довкола Дональда Трампа, які могли стати причиною політичного колапсу. І мова не тільки про скандальні висловлювання, а й про спеціальні розслідування.
Наприклад про ту розмову з Зеленським, яка запустила процедуру імпічменту американського президента.