З голови до ніг: розшифровуємо співрозмовника за допомогою «Словника мови тіла»

Авторк книжки та екс-агент ФБР Джо Наварро зараз працює консультантом по мові тіла. Наприклад, консультує фінансистів перед проведенням важливих переговорів: на що звернути увагу, як візаві реагує на критику, які слабкі місця можуть стати у нагоді та отримати контракт чи кращі умови. Як автору «Словника мови тіла» вдалося стати експертом у цій сфері та якими знаннями він готовий поділитися з читачами.

Від біженця до консультанта ФБР

Джо Наварро почав спостерігати за поведінкою людей коли йому було всього вісім. Уявіть – підліток-біженець з Куби погано знав англійську і часто йому доводилося лише здогадуватися про що говорять люди.

Після школи Джо вступив у коледж,  а по закінченню отримав пропозицію працювати у ФБР як спеціаліст у сфері невербальної комунікації.

Тринадцять тисяч інтерв’ю провів Наварро за 25 років служби у ФБР. Всі вони стали підґрунтям для 13 міжнародних бестселерів про людську поведінку.  Зараз він дає поради як «прочитати» обличчя людини в масці, коли відкритими залишаються очі та лоб.

Слідкуйте за дотиками до шиї

«Словник мови тіла» — це цікавий довідник з невербальної комунікації. У чотирьох розділах, які присвячені різним частинам тіла, пояснено понад чотириста найважливіших елементів невербальної поведінки.

І, що не менш важливо — це не суха інструкція, а текст-підказка. Так, це не художній роман з непростим сюжетом, але книга не менш захоплива.

У процесі ви дізнаєтеся про нюанси поведінки людей різних культур, більшість жестів та реакцій ви одразу пригадаєте у себе, образи різних ситуацій та поведінка друзів будуть виникати одна за одною і це сприятиме найкращому засвоєнню інформації.

Наприклад, дотики до тіла – заспокоюють,  а дотики до шиї – видають тривожність, чим вище ви підіймаєтеся кар’єрними сходами – тим ширшими мають бути ваші жести.

Посібник допомагає зрозуміти не лише співрозмовників, але й нас самих, адже кожен підсвідомо шукає людей з якими комфортно. Книга розширює рамки розуміння людей, ви помічаєте, аналізуєте, стаєте уважнішими. Вона вчить емпатії, вчить тонкощам такої поведінки, де вам без слів буде зрозуміло, що насправді відчуває співрозмовник щоб проявитися у відповідь найкращим чином. А ще — в процесі таких спостережень ви будете присутніми у моменті тут і зараз — додаткова безсумнівна цінність.

Робота над помилками

Після прочитання книжки відкладіть її та погляньте на себе в дзеркало. Кого ви бачите, як зафіксована спина, руки, голова, брови? Що зараз відчуває ця людина? В процесі розмови з кимось не оминіть також увагою положення своїх рук, ніг, загалом своєї постави і зафіксуйте те, що ми звикли впускати. Це несвідома поведінка, яку ви зможете розшифрувати завдяки книзі і зрозуміти свою мотивацію, свій внутрішній стан від розмови з конкретними людьми.

Чи приємно було вам? Чи не порушувалися ваші кордони? А може, ви відчували невпевненість, бажання піти, або ж навпаки — відкритість і розслаблення?

Словник мови тіла вчить помічати це не лише в оточуючих, а й у самих собі.

Кому варто читати

Людям, які хочуть насправді дізнатися, що думає співрозмовник

Кому не варто читати

Людям, яким не зайшов серіал «Теорія брехні»