Мислення – це зброя: 10 міркувань про майбутнє від Ювала Ноя Харарі

Ювал Ной Харарі – Арістотель нашого часу. Сьогодні йому виповнюється 45 років. Історик та публічний інтелектуал продав більш ніж 30 млн. книг, його поради затребувані в мільярдерів та топ-менеджерів Силіконової долини. Справедливість, цифрова диктатура, штучний інтелект - всі ці теми Харарі підіймає у своїх книжках та пропонує готуватися до змін, ввімкнувши свідоме мислення та колективну відповідальність.

Книги ізраїльського історика здобули популярність в 2011 році, коли вийшла «Sapiens: Коротка історія людства».  Бестселер переклали на 30 мов, її рекомендували в своїх мастрідах Марк Цукерберг та Білл Гейтс.

А далі письменник тільки нарощував популярність. В 2017 році  вийшов бестселер «Homo Deus: Коротка історія завтрашнього дня», де Харарі зосередився на проблемах майбутнього.  В книзі «21 урок для XXI століття» він аналізує  розвиток технологій, націоналізм, імміграцію, протидію тероризму і розповсюдженню фейкових новин.

В цьому році у видавництві BookChef вийде перший том «Sapiens: Графічна історія: Народження людства», де історик запитує про долю інших видів людей. Так, сто тисяч років тому Землю населяли принаймні шість різних видів людей, а сьогодні є тільки один — homo sapiens. Що сталося з рештою? І що може трапитися з нами? У книзі автор показує, як хід історії формував людське суспільство і дійсність навколо нього. 

Сучасна людина створює не лише речі які їй допомагають розвиватися, а й речі, які ставлять під загрозу її існування. Так, автоматизація позбавить мільйони людей робочих місць. Тому Харарі закликає читачів поміркувати над тим куди прямує людство у найближчі 50 років, аби дійсно прожити наступні 50 років.

Мислення є важливим предметом всіх книг Харарі. Так, у книзі «21 урок для 21 століття», автор критикує недоліки сучасної освіти, розмірковує над тим як саме потрібно мислити людині у ХХІ столітті, та прогнозує свою версію гнучкого мислення як основи успішного майбутнього.

Щоб бути успішним і витримати конкуренцію сучасні діти ( та й ми не є виключенням) повинні мати два вміння: гнучкий розум і розвинений емоційний інтелект. Ці якості дозволять весь час пристосовуватися до ринку праці, що змінюється.

Мислення – це зброя, яку ви маєте використовувати, аби її не використовувати проти вас у світі постправди. Сучасні інформаційні технології і майстерність створення неправдивих новин – це сфера, яка є непідконтрольною жодній суспільній інституції, це сфера, де мета виправдовує засоби і мораль не має права на існування. Харарі переконаний, що розвивати критичне мислення, вміти піддавати сумніву всю інформацію, формувати власну точку зору – це те, що захистить людину розумну від інформаційного хаосу і неправдивих новин.

Еволюція і історичний спадок – два найбільш вагомі фактори, які змінюють людину і змушують переосмислити те, хто ми такі. Якщо еволюція діє непомітно і приносить плоди у довготривалій перспективі, то історія та сучасні винаходи, такі як диктатури, геноциди, хімічна зброя та атомна бомба, змушують переосмислити своє життя. У книзі «Людина божественна» Харарі закликає читача до усвідомлення всіх наслідків наших здобутків, як позитивних, так і негативних.

Бути оригінальним і креативним - ще одна причина розвивати мислення. Харарі переконує, що приклади наслідування, відомі нам з минулого, можуть нас надихати розвиватися. Водночас той життєвий досвід абсолютно не вписуватиметься в рамки сучасного постіндустріального суспільства. Вміти розвивати власне мислення, бути оригінальним і мати хорошу уяву аби постійно придумувати нове – це головна навичка, яка зробить майбутнє захопливим і цікавим, а не тривожним і страшним.

Уміння працювати з інформацією – це не лише важливий навик критичного мислення, це ще й спосіб спостереження за всім, що відбувається у світі. Згідно з Харарі, суть цієї нової філософської парадигми, яку він називає датаїзм (dataism) полягає у вільному існуванні людини у різних інформаційних полях, вмінні формувати незалежні один від одного поля інформації та в здатності людини працювати з великими потоками даних, які допомагають зрозуміти суть всього, що відбувається навколо нас.

Книги Харарі вчать мислити інтегровано, звертатися до різних гуманітарних наук, розмивати межі між дисциплінами, формувати нові припущення і робити сміливі спостереження. Харарі, як історик, переконаний: ми не можемо прогнозувати майбутнє, але осмислення історії та її уроків може допомогти створити краще майбутнє.

Людський мозок вже сьогодні не може вмістити в себе всі ті знання про біологію та всі ті дані, що зберігаються в комп'ютері. А скоро станеться так, що ми просто перестанемо розуміти рішення штучного інтелекту. Навіть у відносно вільних країнах люди ризикують втратити контроль над власним життям і державним управлінням. Те, як працює фінансова система, вже сьогодні розуміє в кращому випадку 1% людства. Через двадцять років цей показник може знизитися до нуля.

Авторка: Надія Скокова