Які книжки надихають та розвивають команду Happy Monday

Якщо ваш список літератури раптом закінчився, а душа терміново потребує крутих книг, зверніть увагу на добірку від команди кар’єрного порталу Happy Monday. Понеділки команди роблять щасливими психологічні настанови Мігай Чиксентмігаї, поради письменника Стівена Кінга, а також трішки Франції та Єгипту від Франсуази Саган та Пьотра Ібрагіма Кальваса.

Happy Monday  — це платформа, де можна прокачати своє резюме, знайти роботу та почитати про професійний розвиток. А команда порталу — це спільнота людей, які не чекають п‘ятницю як порятунок, а є фанатами понеділків. Та попри любов до роботи, читацькі смаки дівчат не обмежуються книгами про кар’єру. Переконайтеся, що їхні вподобання дуже різні — від романів про кохання до біографій та публіцистики.

Анна Мазур

Анна Мазур, засновниця та СЕО

Мігай Чиксентмігаї «Потік. Психологія оптимального досвіду»

Для себе я знайшла тут багато важливих відповідей і про баланс між роботою та відпочинком, і про різницю між успіхом і задоволеністю життям. Це дуже практична книга зі зрозумілими та дієвими концепціями, яка навчає жити цікаво, насичено і приймати нові виклики.

А ще справді дає відповідь на питання: «Що ж таке щастя і як його досягнути?». До неї хочеться повертатися на різних етапах свого розвитку і відкривати нові інструменти для більш щасливого і наповненого життя.

Анна Гріньова

Анна Гріньова, контент-менеджерка

Стівен Кінг «Про письменство»

Перша прочитана мною книга Стівена Кінга. Дивне знайомство з автором, розумію. Але раджу почати з неї усім, хто не любить жахи, але хоче зрозуміти, за що ж так хвалять Кінга. 

Це трохи автобіографія, а трохи посібник, як писати і як редагувати. Мене ця книга навчила позитивно сприймати правки, розуміти, наскільки кращим стає текст після кількох переписувань, а це дуже важливо у моїй роботі. Після неї я почала поважати Кінга, підписалась на його твіттер, почала поважати його ще більше і тепер читаю його художні твори. Хоча була впевнена, що це зовсім не мій жанр, але Кінг дійсно захоплює.

Алла Вавілова

Алла Вавілова, менеджерка з піару та комунікацій

Франсуаза Саган «Bonjour, печале!»

Книга для тих, кому зараз не вистачає відчуття безтурботності, натхнення, подорожей. Вона хоч і коротенька, але здатна подарувати прекрасний вечір, де ви з головою пірнете в атмосферу літа, розкоші південної Франції та історію закоханості, де дивні події трапляються одна за одною. Тут немає глибокого занурення у внутрішній світ персонажа, герої не ідеальні, повно сумних і повчальних моментів. Якщо вам до душі такі легкі, атмосферні історії, а настрій «нічого не хочеться, окрім читання», то дуже рекомендую. 

 

Анна Островська

Анна Островська, дизайнерка

Генрі Девід Торо «Волден, або Життя в лісах»

Для мене ця книга — медитація. Колись давно вона сильно вплинула на мій світогляд й дала зрозуміти, що для мене найцінніше. У ній повно філософських монологів і діалогів, антикапіталістичних і романтичних ідей, які були особливо популярні серед американських письменників у 30-40-х роках. Тому іноді складається враження, наче розмовляєш з найкращим другом. А описи природи настільки заворожують, що мушу попередити — після неї захочеться втекти до лісу, подалі від цивілізації й стати дауншифтером! 

Катерина Жученя

Катерина Жученя, копірайтерка

Тіна Сіліг «Що варто знати у свої 20?»

Прочитала цю книгу у період максимальної розгубленості й нерозуміння, хто я та якого майбутнього хочу (типовий стан для 22-річної людини). Найголовніше, що мені дала книга — розуміння, що помилятися — це нормально, боятися проґавити можливості — нормально, відмовлятися від того, що більше не подобається — нормально. Авторка книги на прикладах своїх студентів показала, що немає єдиного способу стати щасливим та успішним і не треба чекати, поки хтось покращить ваше життя. Скажу чесно — я не знайшла відповіді на всі свої запитання, але мені точно стало спокійніше й зрозуміліше, як бути далі.  

Анастасія Пасенко

Анастасія Пасенко, головна редакторка

Пол Остер «4 3 2 1»

Впродовж майже 1000 сторінок перед вами розгортаються чотири можливі версії життя звичайного американського хлопця Арчі Фергюсона, що відрізняються спочатку лише дрібними деталями, але з часом різниця стає все більш помітною. Ця книга цікава, незвичайна і ховає в собі багато сенсів, але для мене вона насамперед про «сродну працю» (не буду пояснювати, бо проспойлерю) і про те, що справжню сутність людини не можуть змінити жодні обставини. Останні кілька сторінок змусили посеред ночі вголос промовити «Та невже?!» і досі розмірковувати над тим, яка з історій все ж була справжньою і чи була така взагалі. 

Наталія Трофімова

Наталія Трофімова, редакторка

Марина Гримич «Клавка»

Книга досить атмосферна і точно буде цікава киянам, які зможуть легко уявити вечірні чи вранішні прогулянки героїні повоєнним містом у 1947 році. Звісно, не можуть не зачепити сцени, де Клавці щойно зварена картоплина або бутерброд із голландським сиром здаються неабиякими делікатесами. Але ще більше мене особисто вразило те, наскільки схожою є ситуація зі свободою слова тоді, у сталінські часи, і зараз. З тією лише різницею, що тоді мінне поле цензури закладалося владою, а зараз диктується самим суспільством. І будь-яку публікацію в соцмережах, статтю чи книгу можуть так захейтити, що й не знаю, як автори оговтуються після такого. А «мін», на які можна ненароком наступити, все більшає — тут і політика, і гендерні теми, і навіть коронавірус із масками та вакцинами. І якщо ви поки не «ворог народу», то це лише справа часу. Бо за суспільною кон’юнктурою встигати не так і легко.

Марія Ханіна

Марія Ханіна, менеджерка з нативної реклами

Селесте Інґ «Несказане»

Обережно! Книга викликає меланхолію і наштовхує на роздуми, бо побудована навколо трагічної події — смерті 16-річної дівчинки. Такий собі початок, авжеж? Але повірте, книга того вартує. 

Поступово авторка розповідає, що спровокувало підлітка на такий вчинок та як наслідки трагедії переживає кожен член сім’ї. І аналізуючи розвиток подій у книзі, я сторінка за сторінкою переосмислювала стосунки зі своїми батьками й починала краще розуміти, чому у нас були сварки та як їх можна було уникнути. І в результаті дійшла до висновку, що для побудови нормальних відносин з рідними потрібно відмовитися від своїх очікувань та сприймати людей навколо такими, якими вони є. 

Лілія Боднар

Лілія Боднар, SMM-менеджерка

Пьотр Ібрагім Кальвас «Єгипет: харам халяль»

«Єгипет: харам халяль» — книга про світ абсурду, де показана та реальність Єгипту, яку не бачать туристи. Кажу відверто — тут немає милих моментів, хеппі енду чи чогось такого, лише реалії єгиптян як вони є та подробиці їхнього життя, які іноді шокують. Місцями читати боляче, але в обмін за це ви отримуєте можливість краще зрозуміти Єгипет: людей, традиції, суть ісламу, ставлення місцевих жителів до таких важливих соціальних тем та ідей як атеїзм, жіноче обрізання, гомосексуалізм, продаж жінок. 

Дар'я Васьковська

Дар'я Васьковська, операційна менеджерка

Ліян Моріарті «Велика маленька брехня»

Ця книга — не типовий роман чи детектив. Це розповідь, в якій переплітається все в ідеальних пропорціях: скелети в шафах головних героїв, місцями дивні та незрозумілі взаємовідносини між героями та персонажі, які зважуються на кардинальні зміни й стоять горою за своїх близьких. Загалом справжня енциклопедія людської психології, де підіймаються проблеми відносин батьків з дітьми-підлітками, близької дружби та любові. Та й елементи детективу тут є, особливо кінцівка з вбивством — розв’язання всіх проблем, як це люблять показувати романісти.

Ольга Загородна

Ольга Загородна, проєктна менеджерка

Ден Аріелі «Передбачувана ірраціональність»

Цю книгу мені подарував друг-нейробіолог, і з перших сторінок, перших прикладів та досліджень вона затягує. У ній чітко описано, чому ми робимо той чи інший вибір, як залежимо від емоцій, як працює мозок, що в основі ефекту плацебо, які очікування будуємо, як приймаємо рішення тощо. Що не сторінка, то все більшим було моє здивування! 

Проте мушу зізнатись — після прочитання я не стала раціональною людиною і ніколи нею не стану на 100%. Але обов’язково планую перечитати книгу через кілька років ще раз, аби відстежити зміни патернів моєї поведінки. 

Вікторія Дубровська

Вікторія Дубровська, проєктна менеджерка

Василь Катанян «Ліля Брік. Життя»

Здається, немає кращої біографії Брик та Маяковського, ніж авторства Василя Катаняна, адже він знав Лілю більше, ніж півстоліття. Саме з цієї книги я дізналася, що геніальним був не лише Маяковський, але й його кохана, а їхнє сімейне життя було не зовсім характерним для тієї епохи. Наприклад, вона жила під одним дахом з Маяковським та колишнім чоловіком.

А ще стала першою жінкою у своєму місті, яка водила машину, була прекрасною піарницею та надихала поетів, драматургів та балерин. Якщо цікавитеся поезією срібного віку, ця біографія відкриє вам завісу багатьох загадкових моментів того часу.