Що читає команда Yakaboo: осінній must-read

Про що читати восени — коли хочеться насолоджуватись останніми теплими днями і коли зливи не дають залишити теплу оселю? Вивчати успішні кейси, надихатись історіями видатних людей, співчувати драматичним оповідям чи занурюватись у фантастичні світи? Розповідаємо, що читала команда Yakaboo у першій частині осені. Підглядайте у наш традиційний must-read і складайте свій список — для затишного читання з чаєм, кавою чи глінтвейном.

photo5786209370743352302

Дарка Тітова, копірайтерка Yakaboo

Джулія Кемерон «Шлях митця»

Думаю, багато хто чув про цю книгу, але обламуються виконувати завдання з неї. Я рішуче налаштована пройти весь 12-тижневий курс, але поки виходить із великими перервами. Точно можу сказати, що ранкові сторінки працюють! Дуже мотивує заглядати на пару розділів уперед, підглядати, які там цікаві завдання і починати наздоганяти програму.

Крістофер Воглер «Путешествие писателя. Мифологические структуры в литературе и кино»

Книга для тих, хто відразу не подужав «Героя із тисячею облич» Джозефа Кемпбелла (як я). У ній сценарист діснеєвськой студії розповідає на прикладах про те, що в основі будь-якого фільму, книги і просто цікавої історії лежить подорож героя. Читаю її з підступним задумом застосовувати потім усі ці фішечки в роботі.

photo5474483719596257155

Люба Ляшко, копірайтерка Yakaboo

Марк Менксон «Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем»

Цю книгу вибрала не я, а вона  мене. Вона кричала своєю обкладинкою та вимагала вписатись у мій щоденний ритм. Марк Менсон спонукав розібратись зі своїм життям і почати забивати на неважливі питання. Виявилось, що я роками дозволяла дрібницям лізти в голову та псувати життя. Забити на все, що накопичувалось так довго, було дуже складно. Але завдяки книжці я почала процес змін. Нарешті стала раціонально розставляти пріоритети, спокійніше сприймати дедлайни, непорозуміння з рідними та примхи сина.

photo5208669610986025381

Катерина Дмитрієва, трейд-маркетолог Yakaboo

Філіп Пулман «Північне сяйво»

Книжка, яка вам сподобається, якщо весь «Гаррі Поттер» і «Хроніки Нарнії» вже давно читані-перечитані. Це захопливі пригоди маленької дівчинки, яка з друзями намагається визволити захопленого у полон дядька та знайти викрадених дітей. На своєму шляху вона зустрічає помічників і ворогів, світлу й темну магію, казкових істот і відьом, добро і зло. Неочікувані повороти сюжету точно будуть!

Через казкову основу проглядаються глибші питання що таке душа людини, що таке справедливе володарювання, чи існують інші світи і які вони.

Це лише перша книжка з трилогії, тож ще кілька сотень сторінок із наступних частин все ще чекають на мене.

До речі, за книгою знятий серіал та фільм, тож пізніше можна порівняти книгу з екранізацією. Хоча ми вже знаємо, що краще)

Фран Гаузер «Міф про милу дівчину. Як побудувати казкову кар'єру і не перетворитися на чудовисько»

Читала (вперше в житті!) з олівцем, роблячи нотатки прямо в книжці, збираючи корисні та небанальні поради.

  • як бути в контакті з командою 
  • як говорити про свої досягнення
  • як створювати і використовувати можливості
  • як чути інших і говорити самому
  • як давати зворотний зв’язок
  • на що звернути увагу, приймаючи рішення
  • як говорити про кар’єрне підвищення
  • як вибудовувати особисті кордони і фокусуватися на по-справжньому важливому.

Раджу!

Дорж Бату «Моцарт 2.0»

Ця книга має бути фільмом, бо від неї неможливо відірватись — хочеться читати в метро та на обідній перерві. 

Отже, Моцарт прокинувся після своєї смерті… в Нью Йорку 2018 року! Він досліджує життя у новому світі та й себе самого, хоч мода, житло і транспорт змінились, а довкола тисячі людей. І це таааак цікаво! 

Тут легкий і веселий сюжет на поверхні, але набагато глибше всередині про вибір, рідну країну, імміграцію, роботодавців, дружбу і підтримку.

А ще у книжці на вас чекають QR-коди з музикою і міні-екскурсіями автора вулицями Нью-Йорку 💔 все,  що можна не лише уявити, а й побачити і почути. І це такий клас!

Спойлер: для всіх поціновувачів «Франчески» теж тут дещо знайдеться)

У двох словах кращий вибір, коли хочеться свіжої та класної художки. Enjoy!

photo5208890630003077030

Олександра Ліхобіцька, промо-маркетолог Yakaboo

Мей Маск «Женщина, у которой есть план. Правила счастливой жизни»

Книгу авторства мами Ілона Маска — Мей Маск, я обрала для відпустки. Читаючи її, я щиро дивувалась тому, яким непростим було її життя. 

Мей Маск і її сестра-близнючка народились у Канаді 1948 року. За два роки їхній батько перевіз усю родину до Преторії, майбутньої столиці Південно-Африканської Республіки, де основною мовою спілкування була афрікаанс. Місцеві одразу прозвали їх «чокнутими американцями». Мей згадує, як вони з братом гуляли вздовж ріки Окаванго, і він підстрелив цесарку. Та впала у воду, і Мей попливла за здобиччю. Коли вона виходила з води, під її ногами щось заворушилось. Вони й гадки не мали, що та річка кишіла крокодилами.

Батько Мей ніколи не плив за течією. Якщо він чогось хотів, то впевнено брався за справу. Він мріяв віднайти загублене місто в пустелі Калахарі, і кожного липня вони всією родиною вирушали на пошуки. Він повертався туди 12 разів, але так нічого і не знайшов. Проте він ніколи не виказував розчарування. І, як каже сама Мей: «Можна мати мету, але так і не досягти її — і це нормально». 

Це лише частина подій із життя Мей Маск, які мене неймовірно вразили. Дивовижна, натхненна жінка, яка виховала трьох прекрасних дітей, є моделлю і каже, що СіМДЕСЯТ ОДИН — ЦЕ КРУТО!

photo5208802823691677273

Анастасія Римаренко, Event-менеджерка

Генрі Девід Торо «Уолден, або життя в лісі»

У захваті від цієї книги. По-перше, автор дуже красиво описує експеримент відлюдництва на березі Уолденского ставка і життя у стилі «тут і зараз» поруч із природою. По-друге, ця книга — чудовий посібник із життєвої етики. Вона показує, наскільки ми загрузли в болоті дикого матеріалізму. Актуальність розкритих у книжці тем приголомшує точністю влучення. Про мінімалізм в одязі, їжі, інтер’єрі. Про етичне ставлення до планети, усвідомлене споживання і рослинне харчування. Міркування про абстрактні поняття таких як прийняття, повазі, самотність. Для мене ця книга медитація. Це коли читаєш опис скутого льодом озера, звуків або запахів лісу або природи вогню на десяти сторінках, і тобі при цьому не нудно. Навіть зовсім навпаки, відчуття, що ти присутній в кожному слові і буквально відчуваєш цей лід або ліс усіма органами почуттів. Ідеї які піднімає автор дуже резонують. Відлиньте білий шум цивілізації і зверніть свою увагу всередину, на те, що дійсно важливо.

Ірвін Ялом «Ліки від кохання та інші оповіді психотерапевта»

Перш за все, мене вразила проста і жива мова оповіді. Спочатку навіть не віриться, що це наукова праця — так майстерно вона оформлена в літературну форму. Всі десять історій приклади тонкої психологічної роботи, в яких було місце пробам і помилкам, нездатності надати допомогу людині, а також раптові рішення, які часто стають виходом зі, здавалось би, безвихідних ситуації. Книга читається дуже легко.

Девід Рок «Твій мозок в роботі. Як припинити відволікатися і працювати продуктивніше»

Захоплюючий нон-фікшн, який детально пояснює, як працює наш головний орган — мозок. Автор розповідає, чому ми радіємо або сумуємо, розбирає складні побутові ситуації та дає поради щодо того, як долати життєві труднощі за допомогою невеликих змін у мисленні. Адже все, що з нами відбувається, — не лише збіг обставин, але і закони роботи мозку. І ця книжка — дуже цікава і корисна інструкція з його застосування. На мій погляд, з такими інструкціями потрібно знайомити всіх із раннього дитинства. 

Богдан Горбай

Богдан Горбай, директор видавництва Yakaboo Publishing

Джейсон Дорсі, Деніс Вілла «Zкономіка: як покоління Z zмінює майбутнє бізнесу»

Нова актуальна книга від Yakaboo Publishing. Вона підштовхує до зосередження уваги на новому важливому тренді покоління Z (народжені після 1996 року) набуває все більшої ваги як у споживанні, продажах, маркетингу, так і людських ресурсах. А теперішній бізнес, спрямований на добре вивчені тренди, диктовані «мілленіалами», може прогавити момент і втратити свої позиції, якщо не адаптується до моделей мислення і вибору покоління Z. Лояльність до брендів, очікування рівня сервісу, зміна каналів отримання інформації, а також системи мотивації Z-ок усе це тут дуже вдало систематизовано.

Для тих, хто дивиться в майбутнє і хоче змінюватись і розвивати власну справу. Хоча місцями мова досить офіціозна, тут маса прикладів, діалогів, упізнаваних випадків із повсякденного життя, які і відволічуть, і допоможуть зрозуміти. Дуже раджу саме «мілленіалам», аби бодай трішки «наблизитись» до розуміння «розриву».

Філ Найт «Взуття-буття. Історія Nike, розказана її засновником»

Бомбезна книга, жива історія компанії Nike від її засновника Філа Найта. Її «пробігаєш», напружуєшся і впадаєш у відчай разом із оповідачем. Хоча я не бачив наживо Америки 60-70-х, тут добре відчуваються образи та характери. У Найта чудово вийшло описати ключові моменти та ключових людей на шляху становлення багатомільярдної корпорації, а ще дуже добре прослідковується зв’язок між інтересом, ідеєю і подальшим її розвитком до бізнесу.

Книга для дуже широкого кола, особливо для «шукачів» цікавих моментів і кейсів у книзі вагон ідей і рішень для саморозвитку та корпоративного управління. І хоча це success-story, вона особиста і дуже чесна. Цим і цінна. Незважаючи на не надто вдалий переклад назви, рекомендую читати всім-всім.

Саймон Кричлі «Про що ми думаємо, коли думаємо про футбол»

Бомбезна книга, жива історія компанії Nike від її засновника Філа Найта. Її «пробігаєш», напружуєшся і впадаєш у відчай разом із оповідачем. Хоча я не бачив наживо Америки 60-70-х, тут добре відчуваються образи та характери. У Найта чудово вийшло описати ключові моменти та ключових людей на шляху становлення багатомільярдної корпорації, а ще дуже добре прослідковується зв’язок між інтересом, ідеєю і подальшим її розвитком до бізнесу.

Книга для дуже широкого кола, особливо для «шукачів» цікавих моментів і кейсів у книзі вагон ідей і рішень для саморозвитку та корпоративного управління. І хоча це success-story, вона особиста і дуже чесна. Цим і цінна. Незважаючи на не надто вдалий переклад назви, рекомендую читати всім-всім.

Надійка Вовк

Надійка Вовк, PR менеджерка видавництва Yakaboo Publishing

Ярослава Куцай «Лабортаторія Ісландія»

Книжка репортажів про далекі країни, саме те, що потрібно читати під час пандемії та за відсутності подорожей. Ісландія — загадкова країна, про яку ми маємо уявлення на основі шаблонів та стереотипів, але Ярослава розповідає про те, як є насправді. І деякі речі дуже дивують. 

Селесте Інґ «Несказане»

Мене захопила легкість оповіді, напруженість сюжету й загальна емоційність тексту.  Книжка про «скелети у шафі» та «американську мрію», про бажання здаватися щасливими, але ними не бути. Якщо хочеться прочитати книжку на одному диханні, то це чудовий варіант. 

Славенки Дракуліч «Як ми пережили комунізм і навіть сміялися»

Перечитала цю книжку вдруге, настільки вона мене зачепила. Мені пощастило не жити у часи, які описує  Дракуліч, але які мене, безперечно, травмували. Тож досліджуючи себе, свої реакції, поведінку, важливо усвідомлювати першопричини, і саме вони надзвичайно влучно описані у книжці.

68304525_2415794721841845_2060574748542238720_n

Юлія Близнюк, менеджерка соціальних мереж Yakaboo Publishing

Марґарет Етвуд «Заповіти»

Продовження антиутопії «Оповідь служниці». Між двома романами — 30 років різниці. Я боялася, щоб продовження не виявилося якоюсь нечитабельною історією на догоду фанатам і задля хайпу на хвилі популярності серіалу. Але це хороший роман. Букера отримав не дарма. Хоча «Оповідь служниці» він не переплюнув. Там кожна деталь жахала. А тут усе якось більш-менш лайтово було. Втім, я залишилася задоволеною.

Дж. М. Кутзее «Безчестя»

Як мені сподобалася ця книжка! Люблю таке: вона ніби й ні про що, але й водночас про все на світі. Такі цікаві, непересічні переживання.

Головний герой — викладач університету, підстаркуватий ловелас, який закрутив роман зі студенткою. Все дуже швидко закінчується, і викладача звільняють. Він їде на ферму до своєї доньки, і там стається дещо, після чого рідні люди стають немов чужими, і між ними виростає стіна непорозуміння.

Але ця книжка не стільки про сюжет і події, скільки про внутрішні переживання.

Джордж Сондерс «Лінкольн у Бардо»

Це було дуже дивно… Незвично, незрозуміло, химерно. Мої емоції і думки про цю книгу змінювалися по 15 разів на день. Правду кажуть, що перед тим, як почати «Лінкольна в Бардо», треба забути про все, що ви читали досі. Це якийсь зовсім інакший прояв літератури. Взяти хоча б форму — щось середнє між прозою та драматургією. Та й сам сюжет — це історія, розказана привидами. Неприкаяними душами, які на роки й десятиліття застрягли між життям і потойбіччям. Одного разу серед них з’являється хлопчик, який так само залишається існувати між двома вимірами. До нього на кладовище ночами ходить батько, дістає тіло зі склепу, гладить його й картає себе. І цей чоловік — Авраам Лінкольн, 16-й президент США. ⠀ 

Основою книги є реальна історія: у Лінкольна дійсно був син Віллі, який помер 11-річним, і кажуть, що президент справді часто навідувався до нього на цвинтар. Як тільки письменник Джордж Сондерс почув цю історію, то загорівся ідеєю роману, яку виношував у своїй уяві 20 років. За цей час автор дослідив безліч джерел про Лінкольна, і деякі фрагменти з них включив до роману. Вийшов такий собі колаж спогадів справжніх і вигаданих очевидців подій — і водночас пазл, який хочеться розгадати. ⠀ 

Через експериментальність книги я боялась починати читати її, але в результаті залишилась приємно враженою. Непересічна книга про біль втрати і пошук сил рухатись уперед.

Оксана Мороз «Боротьба за правду. Як мій дядько переміг брехню»

На щастя, мої батьки адекватно мислять і не ведуться на фейки з телевізора. Але якби велися — я б говорила з ними аргументами з цієї книжки. Або б навіть змусила їх її прочитати. Цей посібник навчить відрізняти маніпуляції від фактів. Написано так просто, що зрозуміє навіть ваша бабуся. 

Ростислав Семків «Як читати класиків»

Цікава книжка, завдяки якій я зрозуміла, скільки всього я ще не читала. І скільки ще треба встигнути, щоб зрости як читачу. Тож працюємо далі.

photo5208833360909152322

Валерія Остапенко, менеджерка соціальних мереж Yakaboo

Фредрік Бакман «Чоловік на ім'я Уве»

Дуже зворушлива історія, від якої з перших сторінок неможливо відірватись. Книга насичена кумедними буденними ситуаціями, які ти читаєш і посміхаєшся. Але насправді вона про глибокі почуття, з якими рано чи пізно зіштовхується кожна людина.
Книга для тих, хто любить чуттєві історії.

photo5465588223850950530

Марина Осадча, таргетолог Yakaboo

Алла Клименко, Дмитро Дір «Добавь меня в друзья»

Щось середнє між журналом «історії з життя» і серією книг «курячий бульйон», короткі життєві історії зі змістом.

Ірена Карпа «Як виходити заміж стільки разів, скільки захочете»

Допомагає розкласти по поличках здавалося б очевидне і підіймає настрій. Карпа — любов з дитинства.

Екгарт Толле «Сила моменту Тепер. Посібник із духовного просвітлення»

Дуже потрібна книга у цей нелегкий період.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)