Як подолати стрес: небанальні поради з книжки «Стресостійкість»

Міту Стороні  здобула науковий ступінь у нейроофтальмології  і починала як лікар-невролог. На початку кар’єри  вона й сама часто потерпала від стресу через довгий робочий день, недосипання та емоційну напругу, тож шукала для себе систему, яка б дозволила побороти хронічну втому.  

Антистрес-формула Стороні складається з  роботи над сімома дисфункціями організму: опановування емоцій, контроль кортизолу та інсулінорезистентності, розвиток раціонального мозку, налаштування біологічного годинника, боротьба із запальними процесами, пошук мотивації та віра у майбутнє. Наявність навіть одного симптому з цього «тривожного» переліку може свідчити про хронічний стрес.

Які методики пропонує Міту Стороні:

Дайте мозку час на адаптацію

Не намагайтеся розслабитися після того як вийшли зі стресової ситуації. На думку авторки, ви могли відійти від стресу, але ваш розум - ні. І він буде повторювати все те, що з вами відбулося. У такій ситуації краще обдурити мозок за допомогою гри в тетріс.

Відключайте емоційний мозок

Більша частина нашого стресу – це наслідок спілкування з людьми. У кожного своя людина-тригер: амбіційний керівник, незадоволений чоловік, токсичний родич чи діти-бешкетники. Щоб взяти свої емоції під контроль, загрузіть мозок нейтральною справою: головоломки, кросворди, гра на пам'ять. Тренування самоконтролю та короткочасної пам’яті допоможе опанувати емоції у довгостроковій перспективі. Якщо ви навчитеся перемикати увагу на позитив, то ваш світ зміниться, обіцяє Міту Стороні

Практикуйте гаджет-детокс

Відключайте гаджети хоча б на годину щовечора. Це час для класичної музики, гарної книжки та медитацій.

Подбайте про кишківник

Новітні дослідження доводять, що стрес впливає на популяцію кишкових бактерій та може викликати проблеми з травленням, які посилюють на реакцію мозку на стрес. Стороні посилається на декілька досліджень та радить вживати такі продукти як кефір, йогурт та лушпиння насіння подорожника.

Накопичення кортизолу стримують спеціальні вправи

Мова йде про вправи низької інтенсивності. Авторка попереджує, що відвідування тренажерної зали після роботи для інтенсивного тренування ще більше підвищує рівень кортизолу, який називають гормоном стресу. Стороні радить йогу, короткі прогулянки протягом дня (на кожні півгодини сидячи рухайтесь 5 хвилин). Ще одне цікаве спостереження - неважкі вправи за 90 хвилин до стресової ситуації знизять реакцію на емоційне подразнення.

Слухайте Моцарта – він помічний при когнітивному дисонансі

Стрес має здатність накопичуватися. Його рівень підвищується, коли те що ми робимо чи говоримо відрізняється від того, що ми думаємо. Цей когнітивний дисонанс відбувається, коли ми намагаємося підлаштуватися під інших людей чи вписатися в рамки. Дослідження показують, що музика Моцарта допомагає розв`язати проблему. Цей процес схожий на переплетіння розрізнених ниток.

Антистрес-книжки: що почиитати

book-mockup_2_ (2)

Мистецтво відпочинку

Клаудія Гаммонд

img_103813 (1)

Вигорання

Емілі та Емілія Нагоскі

zberigajte-spokij.-schodenna-instruktsiya-z-vyrishennya-problem-709148.800x800w

Зберігайте спокій

Раян Голідей